Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Топ 30 акцента от презентацията на президента на Американския колеж д-р Пол Джонсън на информационната среща на 26 октомври 2013 г.

Топ 30 акцента от презентацията на президента на Американския колеж д-р Пол Джонсън на информационната среща на 26 октомври 2013 г.

 

info sresta 25

 

На 26 октомври 2013 г., събота, се проведе първият Ден на отворените врати в Американския колеж от кампанията за прием в училището през следващата учебна година. Нашето семейство присъствахме и както винаги аз си водех подробни записки. В рамките на няколко статии ще ви запозная с това, което ми се стори най-важно.

Започвам с най-важните акценти в презентацията на президента на Колежа – д-р Пол Каспър Джонсън. Оформих ги в топ 30 важни факта, защото наистина, според мен, обясняват най-ясно какво представлява Американският колеж.

1.    Американският колеж в София е езикова гимназия с прием след 7 клас.
2.    Американският колеж е най-старата американска образователна институция извън пределите на САЩ. Основана е през 1860 г. През 2010 г. се отпразнуваха 150 години.
3.    Кампусът е построен през 20-те години на 20 век.
4.    През 1992 г. училището е повторно открито.
5.    Американският колеж е акредитиран от две институции – МОН и Асоциацията на колежите и училищата от средните щати. Издават се две дипломи – българска и американска.
6.    В момента тече процес за нова акредитация от Асоциацията на колежите и училищата от средните щати за следващите 7 години.
7.    Приемът в Колежа е въз основа на успешно положен приемен изпит.
8.    701 ученика учат в момента в Колежа. 3% са чуждестранни граждани.
9.    25% от учителите са чужденци от САЩ, Великобритания, Канада и др.
10.   75% са българските преподаватели.
11.   Използват се нови методи в учебния процес.
12.   Учениците в Колежа са мотивирани млади хора.
13.   Американският колеж ги подготвя за най-високите академични изисквания на престижните университети в света.
14.    Предметите се преподават на английски език, с изключение на българския език и литература и чуждите езици.
15.    Първият профилиращ предмет е английският език. Вторият профилиращ предмет е математиката. Третият профилиращ предмет се избира между четири профила: химия, физика, информатика и хуманитарни науки.
16.    Принципите, зад които стои Американският колеж, са висок академичен стандарт, индивидуално внимание към всеки ученик, изграждане на личностни качества, позитивна среда.
17.    Американският колеж е известен с постигането на отлични резултати. Години наред е начело на класацията, изготвена въз основа на резултатите от матурите на 12-класниците.
18.    Изключително важно нещо в Американския колеж е академичната честност – не се позволява обмяната на информация (преписване, подсказване – бел. авт.) и представянето на чужда работа като своя.  Учениците от Американския колеж обикновено продължават в престижни университети, а „обмяната на информация“ и представянето на чужда работа за своя не са позволени там. Затова в Американския колеж отрано тренират учениците си на тези практики.
19.    Американският колеж е безопасно място. Учителите дават дежурства и наблюдават територията на Колежа по всяко време.
20.    В Американския колеж се възпитава поемането на отговорност, конструирането на лично мнение, уважение към обществото.
21.    В Американския колеж класовете са малки. Среден брой на учениците в клас е 17 души.
22.    В Американския колеж има съветници, които се срещат със своите ученици веднъж в седмицата.
23.    В Американския колеж има консултации с учителите.
24.    Бордът на настоятелите в Американския колеж вярва, че всяко дете в България има право да учи в Американския колеж и затова задържа таксата в у-щето на такова ниво.
25.    Американският колеж предлага финансова помощ и стипендии. Семействата трябва да кандидатстват за намаляване на таксата. Трябва да се демонстрира нужда от тази финансова помощ.
26.    Намаляването на таксата е между 10% и 90%.
27.    Има три пълни стипендии за целия курс на обучение.
28.    Таксата включва всички учебни помагала и материали, учебни и извънкласни дейности, ползване на лабораториите и съдействието от академичните съветници.
29.    Американският колеж съдейства на учениците и родителите при избора на университет.  Помага се при кандидатстването, при искането за финансова помощ, при препоръките. Това е уникална услуга за българско училище. Процесът започва още в 9 клас.
30.    Възпитаниците на Американския колеж учат в едни от най-престижните университети в света – Харвард, Йейл, Принстън, Оксфорд, Кембридж.

В следващи публикации ще ви представя и други ценни и полезни съвети, които научих на Информационната среща в Американския колеж.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.