Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » ЧНУ „Питагор“ става основно, вдига таксите и се мести в голяма сграда в кв. „Красна поляна“

ЧНУ „Питагор“ става основно, вдига таксите и се мести в голяма сграда в кв. „Красна поляна“

 

 

Едно от най-желаните частни начални училища – „Питагор“, става основно, т.е. с класове до 7 клас, научаваме от съобщение на сайта на училището. През 2021 г. то прави 10 години.

 

Другата новина е, че се мести в друга сграда, която се намира в кв. „Красна поляна“. Новият адрес е на бул. „Никола Мушанов“ 147. В момента училището е заедно с ПЧМГ в сграда до „Руски паметник“.

 

Сградата е в процес на реновиране, става ясно от новината. Тя има 5500 кв. м разгърната площ.

 

Предвидено е да бъдат изградени инфраструктура, оборудване и обзавеждане, съответстващи на европейски стандарти и изисквания за провеждане на ефективен учебен процес, занимания с изкуства и спортни дейности.

Сградата разполага с голям физкултурен салон, зала за танци, актова зала, две отделни трапезарии, специализирани кабинети по природни, обществени и компютърни науки, както и с отделни ателиета по технологии и изкуства. Спортните площадки са разположени в обширния двор.

 

Тази година „Питагор“ изненада всички с много ранния прием за училището, който стартира още в началото на октомври. Ще бъдат приети 60 деца в ПУК и 60 ученици в 1 клас.

 

Другата изненада беше с обявяването на таксите за следващата учебна година, които са по-високи в сравнение с настоящата. Ако се сумират такса обучение, такса храна и такса транспорт (който не е задължителен), общото заплащане е над 7000 евро.

 

Разрастването на училището обяснява и по-ранните новини.

 

От съобщението не става ясно какво развитие предстои за ПЧМГ – училище, което от доста години е много разпознаваема марка в обучението по математика в периода 5-7 клас, а в гимназията 8-12 клас успява също да се докаже. Успехът на ПЧМГ в 5-7 клас логически не предполага, че нещо успешно ще се изостави, за да се развият същите класове в „Питагор“ – „малкото братче на ПЧМГ“, както го наричат в новината. Ако „Питагор“ и ПЧМГ едновременно развиват 5-7 клас, това е много интересна стратегия и в частното образование у нас, и в математическия сектор, ако и двете училища запазят този си математически облик, а не обхванат и още някой.

 

Въпреки кризата около коронавируса определено има раздвижване в образователния сектор в две силно конкурентни сфери – частното образование и училищата с математическа насоченост. И в двете сфери има огромен наплив към училища с доказани успехи и има ресурси за нови инициативи.

 

В частното образование се появяват в последните години нови училища, които предлагат различен тип образователни услуги (Fusion School, канадската система Maple Bear) или засилват интереса към научните познания (Izzi Science for Kids). Отделно напливът към ЧОУ „Света София“ и „Питагор“ в ПУК и 1 клас е огромен. Кандидатстват стотици амбициозни деца от семейства, ценящи доброто образование.

 

В математическата сфера в 5-7 клас конкуренцията е още по-голяма. Напливът към СМГ е огромен. ПЧМГ се наложи отдавна като силен вариант за обучение по математика. Миналата седмица заявка направи и НПМГ като обяви прием след 4 клас. Ако „Питагор“ запази математическата си насоченост в 5-7 клас, това е още едно училище, което ще се бори за силни математици или пък ще направи всичко възможно да привлече своите състезатели да останат и в 5 клас (както всъщност прави успешно ПЧМГ с привличане на свои възпитаници да останат и след 7 клас). „Българско школо“ също обяви математически паралелки от 5 клас. 125 СУ и 107 ОУ са разпознаваеми имена в тази сфера. Така вече няколко училища влизат в сериозна конкуренция за силните млади математици (да ги привлекат или да ги запазят): СМГ, ПЧМГ, НПМГ, Питагор, 125 СУ, 107 ОУ, Българско школо. Не трябва да се забравят и други частни училища, които не са математически, но пък имат силни школи по математика, а също и много силни състезатели като ЧОУ „Света София“, ЕСПА и други.

 

Не само математическите състезания ще са интересни за проследяване, ще бъде любопитна и класацията от националните външни оценявания в 7 клас. В топ 10 са математическите гимназии и частни училища. Досега винаги доминираха в София СМГ, ЧОУ „Св. София“ и ПЧМГ. Вече въпросът е дали „Питагор“ ще се нареди сред тях. Ако това се случи, значи съобщението за разрастване към основно училище е много сериозна заявка от страна на ПЧМГ и „Питагор“ за засилено присъствие сред най-добрите. Ще следим и за реакция от основни конкуренти СМГ и ЧОУ „Света София“.

 

Заключението за двете сфери – доброто частно образование и училищата с математическа насоченост: има икономическа логика да се развиват още повече, а има и голям интерес към тях.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ЧНУ „Питагор“ вдига таксата си за следващата учебна година

Двете най-желани частни училища започнаха информационна кампания по прием в ПУК и в 1 клас за учебната 2021/2022 година

Кои частни училища са с успехи в състезателната математика?

Частни училища, които са публикували таксите си

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".