Рубрики
Начало » Блог » Подготовка за училищното парти „Приключенията на Лукчо“

Подготовка за училищното парти „Приключенията на Лукчо“

 

hapki-lukcho-5

 

Датата 22 декември 2016 година беше отбелязана като специална в семейния ни календар. Тя беше най-важна за малкия ни син Виктор, който е 3-класник в ЧОУ „Св. София“ (и по-точно в 3 „Г“ клас). На този ден щяха да имат специално парти в училище. Темата беше по книга, която изучаваха и правиха презентации – „Приключенията на Лукчо“. Още щом разбра за това парти, Вики беше изключително развълнуван. Проведе дълъг разговор с баба си, за да обсъди с нея какво е най-удачно да се приготви. Всъщност аз се доверих изцяло на техните идеи, защото знам какъв силен екип щяха да бъдат, а и винаги щом майка ми се захване с нещо – то става повече от перфектно.

 

mama-hapki

 

Баба е от поколението, при което не се допускат никога никакви грешки и винаги всичко е идеално. Веднага си припомни книгата. Намери кои са най-важните герои – зеленчуци и плодчета. Отново последва обсъждане с внучето, защото и той си имаше предпочитания и отношение към героите в книгата. Баба премисли рецептите, направи опити кое как ще се получи, предварителната подготовка беше на изключително високо ниво.

 

hapki-lukcho-2

 

Наближи датата за приготвяне на нашата почерпка. Баба беше направила поне 100 бухтички. Вече ни очакваха и най-различни зеленчуци и плодове – лукчета, репички, доматчета, морковчета, тиквички, грахчета, ягодки, черешки, грозде.

 

hapki-lukcho-4

 

Шеф готвачите бяхме баба, дядо, Вики и мама (т.е. аз). Дружно оформихме невероятно вкусни хапки.

 

viki-hapki-dyado-baba

 

Всяка хапка имаше телце от бухтичка, якичка от кашкавал или синьо сирене и главичка – различните плодчета и зеленчуци (които бяха карамелизирани). Още с първата хапка Вики съвсем грейна и гордо позира за снимка.

 

viki-hapki

 

От всеки „герой“ правехме по 10 хапки. Те станаха толкова красиви, направо все едно действително си бяха героите от книгата на Джани Родари. От време на време ги снимахме и аз бързо ги споделях с приятели във Фейсбук.

 

hapki-lukcho-6

 

Най-красиви станаха доматчетата, морковчета, репичките и ягодките. А най-вкусни изненадващо се оказаха лукчетата (невероятни карамелизирани лукчета – много вкусно!).

 

viki-hapki-2

 

След като всичките хапки бяха готови, преминахме към опаковането. За всяка хапка си имаше коктейлна хартиена поставчица. Във всяка кутия поставяхме по 9-10 хапчици. Така приготвени, бяха много лесни и за транспортиране за училище.

 

hapki-lukcho-7

 

Нашият екип от шеф готвачи приключи бързо, но най-важното – подари и си много хубав спомен със забавни моменти. Сега чакаме отзиви от празника в училище. Стискаме палци всички деца да са харесали изненадата от Вики.

 

hapki-lukcho-8

 

Едно съм напълно сигурна – ученето по този начин е много забавно и запомнящо се.

 

viki-hapki-3

 

Много се радвам, че сме в такова училище и в такъв прекрасен клас. Постоянно има интересни неща. За много от тях съм ви разказвала. Например миналата година класната ни г-жа Белухова направи на децата най-вкусната диктовка – упражниха рецепта за кексчета, а след това и ги похапнаха. Беше им ги приготвила специално за тях. Това бяха най-вкусните кексчета, за които все още се говори, а майките се разпитваме взаимно за тази вълшебна рецепта.

 

viki-baba-dyado-hapki

 

Всъщност днес вече получих запитвания за рецептата на бабините бухти „Приключенията на Лукчо“. Ще я споделя скоро и с вас.

За Данибон

"Данибон" е сайт за знания, свързани с образованието, бизнеса, мениджмънта, комуникациите, възпитанието и хубавия живот. Създаден е през 2010 година от Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на сайта е: "Ценно е да знаеш".