Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Подготвителната седмица в Американския колеж

Подготвителната седмица в Американския колеж

ak prep week 0Подготвителната (преп) седмица в Американския колеж не е обикновена седмица, а – струва ми се – доста забавна. Времето не позволи на 15 септември да имат игри на открито, но пък после наваксаха пропуснатото от първия учебен ден.

През преп седмицата учениците са се срещали с различни преподаватели от катедрата по английски за 8 клас. Говорили са на английски. Целта е да се прецени нивото им по езика, но и в същото време ги въвеждат плавно в правилата на Колежа и им предават ценни умения – например как да организират времето и задачите си. Това много ми хареса! Имали са занимания за хигиената (разбрах, че са говорили и колко е важен сънят), за поведението, за това как да се говори с друг човек и да се изслушва. Имали са дори час, в който са им разказвали различни забавни случки от Колежа. Днес в нашия (времен) клас са говорили за преписването и за плагиатсвото. Това са едни от най-сериозните нарушения в американската образователна система. Гледали са и филмче с Аштън Къчър (ако не бъркам) – знаем го от продължението на „Двама мъже и половина“, а и от други филми.

Много полезен е бил часът, в който са ги запознавали с клубовете в колежа и как могат да си основат свой клуб. Разделили се на групи и са разигравали схемата по създаване на клуб. Обсъждали са какви занимания и хобита са имали до момента.

Всички тези часове са били на английски. Единствено в часовете, в които са разучавали правилника на Колежа, са говорили на български. Задавали са различни въпроси и са обсъждали казуси, които им хрумват.

Днес им беше тестът за определяне на нивата по английски. По информация от познати ученици, не е бил сложен. Определят го като за средно ниво по езика, но явно с този тест се ловят и нивата надолу и нагоре. Имало е три части – слушане, писане и четене с разбиране. Реално частта с говоренето са я минали през седмицата с всички преподаватели. Очакват резултатите си във вторник. Все още не са разпределени в реалните си класове, които не знам как ще се определят.

Всъщност снимките, които качиха от Американския колеж за тази преп седмица, най-добре разказват как са се забавлявали новите колежани. Можете да ги видите ТУК (има ги и в сайта на Колежа -http://www.acs.bg/Gallery.aspx).

Тази седмица ходех с колата до Колежа и виждах как излизат осмокласниците от училището. Бяха много свежи и щастливи. Движеха се на големи групи – явно вече са се поопознали.

И още нещо, което ще запомня от тази седмица, макар че беше по-скоро в Youtube. Преди два дни изгледах едно много забавно клипче с преподавателите от Колежа от специален празник в училището, на който учителите си имат свое шоу. Жестоко е! Направо е заразително. Само да допълня, че малкият ми син (първокласник в „Света София) след това изрисува половин тетрадка с комикси по клипчето и после направи от Лего главния герой в него. Забавлението е наистина голямо, надявам се да посетя тази година този празник и да ви разкажа. Клипчето ми помогна (всъщност съпругът ми ми го подсказа) да си избистря напълно посланието, което долавям във философията на Колежа като навържа всичко от тази седмица: „За всичко има време и място – и за забавленията, и за ученето.“

Такива са впечатленията ми от първата ни седмица в Американския колеж. Емоцията беше голяма. Леко и аз съм още извън нормалния си график, защото съм се навила да шофирам до Колежа и обратно и все още нагласям моя режим. След толкова години с училищните бусчета направо съм се разглезила. По бул. „Александър Малинов“ не е чак толкова страшно, колкото си представях, а при бариерата на Американския колеж си е съвсем цивилизовано и оставянето/вземането на учениците става бързо.

източник на снимките: Фейсбук страницата на АК

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.