Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Прием за 1 клас в ЧОУ „Св. София“ за учебната 2016/2017 година

Прием за 1 клас в ЧОУ „Св. София“ за учебната 2016/2017 година

 

sveta sofia esen 2

 

Ще има прием за 1 клас в Частно основно училище „Света София“ за следващата учебна година. Това стана ясно от съобщение на училището, поместено на сайта им и във Фейсбук страницата им. В него се казва, че ще приемат в 1 клас през следващата учебна година 10 нови деца.

 

Информацията дали ще има изобщо прием за 1 клас в ЧОУ „Св. София“ се очакваше с интерес още от началото на тази учебна година. Слуховете сред родителите бяха, че е възможно да не се приемат изобщо нови деца в 1 клас, тъй като за първа година в училището има пет паралелки в предучилищен клас (ПУК). В предишните три години в ЧОУ „Св. София“ имаше по четири паралеки (ПУК), в които бяха по (около) 14 деца. След това децата от ПУК се разместваха в различни паралелки в 1 клас. Приемаха се около 16 нови първокласници, долу горе по 4 нови деца в клас, тъй като в клас вече са по около 18 деца. Паралелките за 1 клас в последните три години бяха четири.

 

В съобщението от училището се казва още:

 

„Подаването на заявления за кандидатстване започва от 1.12.2015 г., а срещите със самите кандидати ще стартират през месец март.“

 

Добавена е и информация каква ще е процедурата по кандидатстването за 1 клас:

 

„Кандидатстването за първи клас ще започне през месец март. В рамките на две посещения в училище децата попълват тестове, отговарят на въпроси, чиято цел е да се оцени емоционалната и интелектуалната им зрялост, скоростта и начина на мислене, способността за изграждане на причинно-следствени връзки; богатството на речта, някои характерни особености.

Заявления за кандидатстване се приемат на място в училище или по телефона. Ние ще Ви се обадим, за да уточним датите за посещение на детето в училището.“

 

По неофициална информация, която се носи сред родителите, миналата година за ПУК са кандидатствали между 230 и 250 деца. За 1 клас са кандидатствали около 150 деца за 15-16 места.

 

Кандидатстването за 1 клас в „Света София“ никога не е било лесно, тъй като бройките са значително по-малко в сравнение с тези за ПУК (за ПУК също винаги е било голяма конкуренция, но бройките са повече), а за тези места се борят доста деца. Така беше и преди 10 години. Тогава имаше само две паралелки за 1 клас и се разкриваха съвсем-съвсем малко бройки. Спомням си, че се говореше за около 4 деца, а ако отпаднеха деца от ПУК, се увеличаваше тази бройка за прием на нови деца в 1 клас. Новите деца трябва да са на нивото на учениците, които са учили в ПУК в „Св. София“, и бързо да влязат в тяхното темпо на учене.

 

В ЧОУ „Света София“ учат ученици от ПУК до 7 клас. Основният прием е в ПУК, обикновено има и за 1 клас, а за другите класове се обявява, ако има свободни бройки. Влиза се с изпити. Училището вече няколко години е на първо място на матурите в 7 клас в София, а през 2014/2015 зае и първо място в страната. Голяма част от възпитаниците му продължават в Американския колеж, на второ място по популярност са елитните езикови гимназии в София. Три са базовите предмети – английски, български и математика. Часовете по тях са по около 10 на седмица. Изучава се изключително усилено английски. В 7 клас учениците завършват с B2 или C1 ниво. Училището се слави сред родителите „с яко учене и строга дисциплина“.

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.