Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Приемна кампания в ЧОУ „Света София“ 2015

Приемна кампания в ЧОУ „Света София“ 2015

Как да кандидатствате? Какво трябва да знаете за изпитите?

Мои размишления за училището

sveta sofia19

 

От 4-ти февруари 2015 г. стартира приемната кампания в Частно основно училище „Света София“. Тогава започва препитването на кандидатите за предучилищен клас (ПУК). Изпитите за 1 клас са през март. Заявления за кандидатстване за ПУК и 1 клас се приемат до 10 февруари 2015 г. включително, пише на сайта на училището.

Специфичното тази година е може би точна този срок за подаване на документи за кандидатстване. Досега мисля, че не съм виждала официално такава дата.

По моя информация напливът и тази година е доста голям. Подаването на заявления за кандидатстване е започнало още през ноември 2014 г., защото е имало много обаждания, голям интерес и заявки от по-рано. Нямам данни колко са досега кандидатите, как е спрямо предишните години, когато също имаше много кандидати. Реално има още почти един месец за подаване на документи. Не знам дали има и прогнозни очаквания колко ще са кандидатите тази година. По неофициална информация, която съм събира от родители на кандидатстващи, миналата година кандидатите за ПУК са били към 200, а за 1 клас – към 120. В ПУК местата са около 56 (четири класа по около 14 деца). По-особена е ситуацията в 1 клас – бройката е около 72 (четири класа по около 18 деца), но свободните места са много малко – само около 16 бройки (долу-горе по 4 нови деца в клас), а другите се запълват от продължаващите ПУК-чета.

Родителите, които са подали вече заявление за кандидатстване за ПУК, са получили (или получават) дати за изпит. Тези, които ще се борят за 1 клас, още не са получили дати, защото изпитът им започва през март.

Как се кандидатства в ЧОУ „Света София“?

За да кандидатства едно дете в ЧОУ „Света София”, е необходимо:

Подаване на заявление за кандидатстване – на място в училището. На училищния телефон родителите могат да си запишат час за запознаване с условията на обучение и допълнителна информация.

На подалите заявление се определя дата за изпит и индивидуален разговор: датите за предучилищен клас започват от месец февруари, а за първи клас – от месец март.

Заявления за кандидатстване за първи и предучилищен клас приемаме до 20 февруари 2015 г. включително.

Необходими документи за кандидатстване:

– заявление за кандидатстване;

– здравен картон на детето;

Какво представляват изпитите за ПУК и 1 клас в ЧОУ „Св. София“?

Информацията е от сайта на училището.

Кандидатстване за предучилищен клас.

Детето прекарва един традиционен ден при нас в настоящата предучилищна група. Запознава се с учителите и с учениците, закусва и обядва, рисува и играе с тях.

В спокойна обстановка и естествена учебна среда се наблюдават изградените умения и навици, характеровите особености и темперамента, способностите за адаптация на бъдещия ученик.

Кандидатстване за първи клас.

В предварително определен ден и час (в рамките на 1 час) детето участва в интервю с психолога на училището, попълва тест за проверка на памет, внимание, концентрация, логика и речников запас.

В следващ ден (в рамките на един предиобед) бъдещите първокласници работят в група, като попадат в различни ситуации, отговарят на въпроси, попълват тестове. Целта е да се оцени интелектуалната и емоционалната зрялост на кандидата, протичащите познавателни процеси, богатството на речта, както и някои от особеностите на характера му.

Резултатите излизат до една седмица след полагането на изпита.

Моите разкази за предишните кампании по прием можете да прочетете в публикациите, споменати по-долу.

Още много информация за училището и мои статии за кандидатстването можете да откриете в рубриката ми „ЧОУ Света София“, а така също и в стария ми блог „Хлапета“.

И двете ми деца са възпитаници на „Света София“, а така също и племенничката ми. Големият син Ники завърши училището през 2014 г. и сега заедно с голяма част от своите съученици е в Американския колеж в София, а малкият ми син Вики сега е в 1 „Г“ клас в „Света София“. Племенничката ми Ирина е във 2 „А“ клас.
ЧОУ „Света София“ има 20-годишна история. Началото е поставено през 1994 година. Извоювало си е слава на едно от най-успешните училища, където се учи много, държи се много на дисциплината и нивото на английски е много високо (завършват с В2 или С1). Вече три поредни години (всъщност откакто „изтичат“ по неофициален път резултатите от матурите) 7-класниците на училището заемат челни позиции на националното външно оценяване. Те са първенци на матурите в София за 2013 и 2014 (можете да потърсите моите статии за резултатите от матурите в рубриката  „Матури“). Завършващите успешно се реализират основно в Американския колеж в София и в езиковите гимназии. Статистиката на миналогодишния випуск от 7-класниците на ЧОУ „Света София“ показва, че 58% (общо 18 ученици) са продължили в Американския колеж (включително и моят голям син), а на второ място най-желани училища се оказаха отново езиковите гимназии – 29%. Най-много има в двете немски гимназии – общо 8 ученици (по 4 в двете).

Приемът в училището винаги е бил труден, а напливът голям. Дори когато големият ми син (скоро става на 15 години) беше още в детска ясла и градина, темата за прием в „Св. София“ беше любима за родителите по детските рождени дни и партита. Дори когато му избирахме частна детска градина, се интересувахме дали имат възпитаници в „Света София“ и колко деца на випуск продължават в това училище (Ники е учил в ЧДГ „Сияние“, там е учила и племенницата ми Ирина; Вики е учил в ЧДГ „Слънчогледи). Знам за това училище още, когато Ники беше на 1 годинка (т.е. от 2001 г.) и след това следях внимателно всички информации за него. Винаги съм казвала, че когато приеха Ники (още помня датата му на изпит – 14.02.2006 г.), бях толкова щастлива все едно получих новина за приема му в Харвард. Приемаха се много по-малко деца в сравнение със сега (имаше само 2 класа). Вълненията ми за приема на Вики (Вики е приет в ЧОУ „Света София“- РАЗКАЗ, СНИМКИ) бяха също огромни и вече се притеснявах дали ще успее да се представи така добре, както батко му.  За 9 години контакти със „Света София“ мога да кажа, че съм изключително щастлива от всичко, което виждам там и се радвам, че децата ми са възпитаници на това училище.

За мен в училището всичко е много добре премислено, няма никакви излишни неща. Моделът, организацията и въобще философията много ми допадат. Много хора се чудят защо нямам отрицателно мнение за образователната система в България. Тези дни се замислих, че голяма заслуга за това има точно „Света София“ (а и частните детски градини на децата ми). В училището ни виждам наистина най-доброто от българското образование и ако наистина навсякъде се работи по този начин – амбициозно, отговорно, упорито, целеустремено, това може да покаже само какъв капацитет има нашето образование. И една скоба. За мен българското образование като амбиция, академичност, стремежи, модел и философия е много интересно. От всичко, което съм изчела за чужди образователни системи, то стои някъде по средата между Изтока и Запада. Не е чак толкова амбициозно като азиатското и руското, но по моите критерии е по-амбициозно от западноевропейското. Т.е. аз виждам потенциал в нашето образование и не съм привърженик на идеята за крайната му промяна и за изоставяне на уникалността му.

Сайтът ми се чете много и много хора са ми писали през годините с въпроси за частното образование. Изградила съм си и някаква система на профили на хора, които се интересуват от частно образование. Много важен критерий е отношението им към ученето. Основният въпрос за подбор на училище спрямо критериите им е: „Дали се учи много или не се учи много в дадено частно училище“. Забелязала съм, че феновете на „якото учене“ са и големи почитатели на „Св. София“. Също така, според мен, това училище някак не грабва фенове на по-модерните теории за по-лежерно учене. Веднъж получих писмо от анти-фен на „Св. София“, който беше привърженик на теорията за бавно развитие, от която запомних само, че математика трябва да почва да се учи малко по-сериозно от 5 клас, дотогава основно да е смятане до около 20 или 100 (забравих точно, но си го сложих в графа „абсурд“). За съжаление през тези години така и не си направих труда да проверя коя е тази теория (истината е, че изобщо не ме интересува). За мен изложеното ниво за 5 клас е всъщност ниво 1 клас (дори и за българското образование си е точно така). Така че съвсем нормално е фен на теорията за бавно развитие такова училище като „Света София“ да не го грабва. Но аз пък съм точно на другия полюс. Щом имам по-амбициозни разбирания за детското развитие, щом децата ми също са по-амбициозни, естествено е да се насочим и към по-амбициозно училище. И пак уточнение. Разбира се, че това са само примери за илюстрация. Не всички родители са чак толкова раздалечени в разбиранията си за ученето и не всичко е чак толкова крайно. Има всякакви нюанси. Отделно е и мнението на децата в „Св. София“. Ако питате моя голям син, ще ви каже, че е супер лесно (доста години основно разказваше колко много ритат топка на двора и страничен човек може да се зачуди дали това дете учи или само играе). Сега не виждам нещо да затруднява и Виктор, а е всичко на неговото ниво. Та така. Това са моите разсъждения по темата и ги споделям с вас. Всичко е съвсем лично и показва моя поглед и опит.

Винаги съм се определяла като голям фен на „Света София“. Истината е, че до момента съм изключително доволен родител и виждам децата ми колко са щастливи, че това е тяхното училище.

Успех на кандидатстващите!

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.