Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Излезе класирането за прием в ПУК и в 1 клас на ЧНУ „Питагор“

Излезе класирането за прием в ПУК и в 1 клас на ЧНУ „Питагор“

PCHMG sgrada

Излезе класирането за прием в Частно начално училище „Питагор“. Това е началното училище към ПЧМГ. Класирането привлече вниманието ми, защото в последните години това училище е атрактивно за родителите, които се насочват към частно образование. По мои наблюдения и от разговори с родители продължава да има най-голям интерес към ЧОУ „Света София“, а след това се нарежда ЧНУ „Питагор“.

Ето малко информация за сравнение за двете училища.

За ЧОУ „Света София“:

По неофициална информация, която съм събирала от родители, тази година в ЧОУ „Света София“ са кандидатствали още повече деца за ПУК и за 1 клас в сравнение с миналата година. Тогава бяха около 200 за ПУК и около 120 за 1 клас. За първа година от училището обявиха, че приемат документи за прием само до 10 февруари. Поне за ПУК вече поприключват изпитите, а може и да са приключили. Специфичното при „Света София“ е, че децата се явяват на изпит и до седмица обикновено научават дали са приети, дали са резерви или не са приети. Изпитите за ПУК започват веднага след междусрочната ваканция. До края на март вече са ясни приетите деца и кои са се записали, а след пролетната ваканция обикновено започват да се канят резервите. За 1 клас изпитите стартират през март, но там изпитът е в на два етапа, в два различни дни и с допускане до втория етап.  За предучилищен клас местата са около 56, а за 1 клас – около 15-16 деца. Публична тайна между родителите (поне откакто има ПУК в „Света София“) е, че приемът за 1 клас е ужасно труден и децата се борят за много малко места с голяма конкуренция. По мои сметки съотношението е между 1/8 – 1/9, т.е. за едно място почти 10 кандидати, но пък и преборването с такава конкуренция си носи наслада. За ПУК кандидатите са много, но и бройките са повече. По груби мои сметки съотношението е може би 1/4 – 1/5, т.е. за 1 място в ПУК се борят 4-5 деца.

За ЧНУ „Питагор“:

В ЧНУ „Питагор“ тази година е по-различна процедурата. Децата са кандидатствали и едва след това комисия излиза с решение кои са приетите деца. Вчера излезе и първото класиране.

За предучилищен клас (ПУК) в ЧНУ са подали документи 94 деца, но 14 деца не са се явили. Борбата за място в училището е била между 80 деца. Приети са 16 деца, а 10 деца са резерви. Съотношение – 1/5, т.е. за 1 място са се борили 5 деца.

Ето статистиката:

ПУК в ЧНУ „Питагор“ 2015

16 приети деца в ПУК

10 резерви за ПУК

14 деца не са се явили

54 деца под чертата

Максималният брой точки е бил 165 т.
Най-висок постигнат резултат – 162 т.
Най-нисък резултат на приет ученик – 144,5 т.
Резултат на първа резерва – 143 т.
Резултат на последна резерва – 137,5 т.
Резултати под чертата – 135 т. – 51 т. (има и един резултат от 0 т., но го изключих)
За първи клас са  подали документи 80 деца, но 13 не са се явили. Борбата за място в училището е била между 67 деца. Приети са 16 деца, а 10 са резерви. Съотношение 1/4 – за едно място са се борили 4 деца.
Ето статистиката:
1 клас в ЧНУ „Питагор“ 2015

16 приети деца в 1 клас

10 резерви за 1 клас

13 деца не са се явили

41 деца под чертата

Максималният брой точки е бил 175 т.
Най-висок постигнат резултат – 175 т.
Най-нисък резултат на приет ученик – 164 т.
Резултат на първа резерва – 163 т.
Резултат на последна резерва – 148 т.
Резултати под чертата – 140 т. – 76 т.
Приетите ученици трябва да се запишат до 16 април. На 17 април се обявява второто класиране.
Повече информация можете да прочетете тук.

Селективни училища в България:

В България има няколко (силно) селективни училища. От държавните това са СМГ (някои МГ в страната), НУКК, „Шилер“, а от частните това са – ЧОУ „Света София“, „Питагор“/ПЧМГ, Американския колеж. Тези училища си имат самостоятелни, сериозни изпити за прием. Разбира се, има и други, но това са може би училищата с най-много кандидати, към тях има най-голям интерес и са си извоювали правото да си подбират най-добрите ученици. Всъщност у нас хич не се възприема добре да не си приет в някое училище, но ми се струва, че не е недостойно да не си приет в някое силно селективно училище, където и всички конкуренти са много силни.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.