Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Започнаха изпитите за предучилищен клас за следващата учебна година в ЧОУ „Света София“ (2014)

Започнаха изпитите за предучилищен клас за следващата учебна година в ЧОУ „Света София“ (2014)

 

sveta sofia23

 

Днес стартира приемът за предучилищен клас за следващата учебна година в ЧОУ „Света София“. Всеки ден се канят на интервю 3-4 деца, които прекарват няколко часа в настоящите предучилищни класове (ПУК). Във всеки ПУК обикновено има по едно кандидатстващо дете. Кандидатстването продължава през февруари и март или до запълване на бройките. Предварително се изисква родителят да подаде заявление. Има възможност семействата да посетят училището и да разговарят с учителите. След подаване на заявление се определя дата за изпит на детето.

Ето какви подробности са записани на сайта на ЧОУ „Света София“:

„Детето прекарва един традиционен ден при нас в настоящата предучилищна група. Запознава се с учителите и с малчуганите, закусва и обядва, рисува и играе с тях.

В спокойна обстановка и естествена учебна среда се наблюдават изградените умения и навици, характеровите особености и темперамента, способностите за адаптация на бъдещия ученик.“

Тъй като и двете ми деца кандидатстваха за ПУК, а така също и племенничката ми, мога да споделя, че децата не усещат деня като някакъв изпит, интервю или препитване. Повече съм говорила с двамата ми сина как е протекъл този ден. И двамата бяха страшно впечатлени от училището, разказваха за новите си приятели, за учителите, какво са правили, какво са яли, от време на време се сещаха за някоя задачка. Но основно много се радваха, че са били в това училище и искаха пак да отидат. Обикновено до седмица излизат резултатите.

И още малко подробности. Детето отива в един от четирите ПУК-а. Това е и голямо вълнение за настоящите ПУК-чета. Обикновено избират едно ПУК-че да отговаря за новото дете, да му помага, да си общуват. Миналата година племенничката ми беше много горда, че няколко пъти е избирана. Кандидатстващото дете е заедно със своя ПУК във всичките часове. Има всичко, което е по програмата за деня – например, спорт, музика, тенис, танци, театър, английски и др. Храни се с деца от своя ПУК, играе с тях в междучасията. А, да, може би е хубаво да кажете на децата си какво е междучасие. Малкият ми син Виктор беше много учуден миналата година как децата учат-учат и изведнъж излизат всички и почват да играят. Но бързо е разбрал, че междучасието е нещо много хубаво. Докато ПУК-четата учат по български и математика, кандидатстващото дете прави различни тестове. След това има и среща с психоложката Ели Манова. Това, което съм разбрала от нашите кандидатствания, а и го пише на сайта на училището е, че оценката за прием е комплексна и не е само въз основа на тестовете и разговорите с психолога. Наблюдават се много параметри – „изградени умения, навици, характеровите особености и темперамент, способностите за адаптация на бъдещия ученик“.

 

В момента в ПУК са четири класа по 14 деца. Общо 56 ПУК-чета. Долу-горе са по равно момчета и момичета, но мисля, че момчетата са една идея повече. В нашия ПУК „А“ е така.

Вече се приемат и документи за прием за 1 клас. В първи клас в момента са четири паралелки по 18 деца.

Подробности от сайта на училището:

„Кандидатите за първи клас се канят на интервю от началото на месец март.

В предварително определен ден и час (в рамките на 2 часа) детето участва в интервю с психолога на училището, попълва тест за проверка на памет, внимание, концентрация, логика и речников запас.

В следващ ден (в рамките на един предиобед) бъдещите първокласници работят в група, като попадат в различни ситуации, отговарят на въпроси, попълват тестове. Целта е да се оцени интелектуалната и емоционалната зрялост на кандидата, протичащите познавателни процеси, богатството на речта, както и някои от характеровите му особености.“

 

Ако науча още нещо, ще споделя. Надявам се да съм полезна.

 

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.