Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Днес става ясно кои са приетите 1-класници в ЧОУ „Света София“

Днес става ясно кои са приетите 1-класници в ЧОУ „Света София“

sveta sofia dveta sgradiДнес следобед ще стане ясно кои са приетите първокласници в ЧОУ „Света София“, научи Danybon. Вероятно бройката ще бъде 16. Догодина ще има четири първи класа в училището. Досега бяха по три паралелки.

Вторият тур от изпитът за 1 клас беше миналата седмица. Специфичното при него е, че децата се явяват по групи от около 12-14 души и формират клас. Всяка група е в различен ден от седмицата, а изпитът е в рамките на един предиобед. Заниманията са в реална класна стая, а при тях влизат класните ръководители на сегашните трети класове, които догодина ще поемат първокласниците. Кандидатстващите за 1 клас правят тестове, отговарят на въпроси, попадат в различни ситуации. На сайта на „Света София“ е записано: „Целта е да се оцени интелектуалната и емоционалната зрялост на кандидата, протичащите познавателни процеси, богатството на речта, както и някои от характеровите му особености.“

Първият тур от кандидатстването е било през март. За разлика от втория, когато са в група, при първия е индивидуално В рамките на 2 часа детето участва в интервю с психолога на училището, попълва тест за проверка на памет, внимание, концентрация, логика и речников запас.

За първи път в ЧОУ „Света София“ ще има четири класа първокласници. Освен новоприетите 16 деца, които са се преборили за място в училището, паралелките ще се формират и от четирите предучилищни класа (ПУК), в които сега учат 57 ученика (понякога има отпаднали деца). ПУК-чета са по-малко на брой в клас в сравнение с 1-7 клас. Затова миналата година от четири ПУК се направиха три първи класа. Свободните бройки за 1 клас обаче бяха само няколко – 4-5 и конкуренцията за тях беше много голяма. През октомври 2012 г. училището се разшири и вече са две сгради, обединени с топла връзка. Вероятно това, заедно с големия наплив, е основната причина за четвъртата паралелка първи клас. Малките от ПУК до 3 клас са в новата сграда.

Догодина една от учителките, която ще поеме 1 клас, е бившата класна на големия ми син – г-жа Детелина Вълкова. Когато започвахме в училището, психоложката ни каза на родителската среща, че ролята на класната е да е като втора майка за децата. За всички тези години наистина се убедих в това. Ники е вече 6 клас и г-жа Вълкова продължава да се вълнува как е, как се развива, какво прави. И това не е само към него, а и към целия му клас, а доколкото чувам от по-големите випуски на г-жа Вълкова, това майчино чувство продължава и когато напуснат „Света София“. Това вероятно е и при другите класове, но аз мога да споделя само как е с нашата първа класна в училището ни. И за нас, и за децата ще си остане като част от нашите семейства.

Успех на кандидатстващите в 1 клас!

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.