Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Какви са профилите в Американския колеж?

Какви са профилите в Американския колеж?

 

acs tabela

 

До 11 март е срокът, в който 9-класниците трябва да изберат профила си от 10 клас до 12 клас. Изборът е между четири възможности: информатика, физика, химия и хуманитарен.

 

Информатиката се радва на голяма популярност сред учениците. Все още не ясно колко са я посочили като вариант, но разговорите между родителите показват, че това е един от профилите, върху които децата задължително сериозно са се замислили. Имаше и твърдо убедени, че това е техният избор. Много споделиха, че компютрите са  най-„тренди“ в момента и информатиката е необходима на всеки съвременен човек. Интересно е, че и доста момичетата също избират този профил.

 

Физиката е със славата на „най-тежкия“ профил и това веднага се превръща в предизвикателство и нещо притегателно и примамливо за силните състезатели на Американския колеж. По информация от родители на по-големи ученици, този профил събира наистина много силни ученици, а така също и почитатели на математиката. От профил „Физика“ са излезли и едни от най-силните възпитаници на Колежа, които са донесли медали за страната ни, споделят родители, следящи историята и тенденциите в училището.

 

Химията е изключително приятен и интересен профил. Привлича ученици, които са се насочили към природните науки, медицината, но се оказва, че се харесва и от такива с хуманитарна насоченост.

 

Хуманитарният профил предлага по-задълбочено обучение по литература, история и чужди езици. Четат се много книги, сподели възпитаник от Колежа.

 

Изборът кой профил да се посоче се оказва, че не е чак толкова лесен, защото всеки предлага нещо интересно. От Колежа са дали съвет изборът да се базира на интересите на ученика, на това, което най-добре ще го подготви не само за успешното завършване на средното образование, но и за кандидатстване в университет.

 

Съветите на родителите с опит са да се избира профил долу-горе по два начина:

 

- ученикът да избере този профил, който му е на „сърце“ и където е най-сигурен, че ще изкара високи оценки, които ще са му необходими за дипломата;

- ученикът да добави нещо ново – т.е. да избере профил, където ще се запознае с нови неща, разбира се – трябва да и да му харесва този предмет.

 

Деветокласници споделиха, че изборът на профил за 10 клас се оказва по-сложен от този, който са направили преди година кой да им е вторият чужд език. Сега трябва да се замислят сериозно и какво искат да учат в университета и с какво искат да се занимават в бъдеще.

 

В 8 клас, долу-горе по същото време (февруари), трябваше да посочат кой втори чужд език ще изучават от 9-ти до 12-ти клас. Изборът в Колежа е между немски, френски, испански. Ако се съди по бройката паралелки с немски в сегашния 9 клас, явно по-голяма част са избрали този език. Специално за него мога да потвърдя, че се учи много усилено. Предполагам, че и при другите езици е така.

 

Основният профилиращ предмет в Американския колеж е английският език, а вторият профилиращ предмет е математиката. Третият профилиращ предмет е именно от профилите, които трябва да изберат сега – информатика, физика, химия и хуманитарен. Във всички профили се изучава усилено втори чужд език (немски, френски или испански) и информатика.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.