Рубрики

PSAT в Американския колеж

 

acs 40

 

Днес се проведе PSAT (Preliminary Scholastic Aptitude Test) в Американския колеж. Той е под формата на стандартизиран тест.  Има няколко раздела – четене с разбиране, писане и две части математика. Реално като логика много ми напомня на теста от приемния изпит в Американския колеж и отново се убедих как всичко си има логика в това училище – едно знание или умение те подготвя за следващото.

При PSAT също се прилагат стратегии както е при теста за влизане в училището – например, препоръките са първо да се започне с лесните въпроси, също така е допустимо някъде да се налучка даден отговор, ако се елиминират невъзможните варианти. При едната математическа част могат да се ползват калкулатори (научни калкулатори), на другата част – не са разрешени. Всеки верен отговор получава една точка. За грешен и пропуснат отговор не се присъжда или отнема точка. Ако се приключи дадена част по-рано, може да се прегледа само тя за грешки. Не може да се преминава на друг раздел от теста.

Тестът е заложен в календара на училището. Организатор е Офисът на академичните съветници в Колежа. Този изпит е един от акценитите при работата на съветниците с учениците от 10 клас. На страницата им е посочено какво е важно за този випуск:

 

„10. клас: В началото на учебната година съветниците представят програмата Предварително полагане на изпита SAT (PSAT). На учениците се дава възможност да се явят на теста в Американския колеж през месец октомври. През декември съветниците обобщават резултатите и дават предложения за бъдеща подготовка за теста.“

 

В плана за работа с учениците от 11 клас също са дадени насоки във връзка с този и други изпити.

 

11. клас: В началото на годината академичните съветници правят обзор на стандартизираните тестове. Дискусията включва PSAT, SAT, SAT по определени учебни предмети, TOEFL, IELTS, тестовете по програмата Advanced Placement (AP) и други. Това е времето, когато учениците биват поканени да се регистрират за теста PSAT през октомври и за изпитите по програмата AP през май. И двете изпитни процедури се провеждат в Американския колеж. За останалите тестове учениците получават инструкции как да се регистрират онлайн. През декември съветниците обобщават резултатите от теста PSAT за тези, които са се явили, и дават препоръки за по-нататъшната им подготовка. Повечето ученици от Колежа държат първия кръг на всички стандартизирани тестове в 11. клас и така имат възможност при необходимост да се явят отново на тестовете в 12. клас.“

 

Всяка година около 3,5 милиона ученици се явяват на този тест. Провежда се през есента. Началото е поставено през 1971 година.

В Американския колеж резултатите ще станат ясни преди Коледа.

НАУЧЕТЕ ОЩЕ: 6150 евро става таксата в Американския колеж през 2017/2018 учебна година >>

РАЗБЕРЕТЕ: Кога са Дните на отворените врати в Американския колеж през 2016/2017 учебна година? >>

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ: Изпитът в Американския колеж ще бъде на 19 март 2017 г. >>

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".