Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Започна изграждането на нов учебен комплекс в Американския колеж

Започна изграждането на нов учебен комплекс в Американския колеж

 

_r6a4097credit-abf

 

Ако сте се разхождали из комплекса на Американския колеж, сигурно сте останали впечатлени от красивите стари сгради и подредения парк. Ако сте прелиствали книгата на бившия президент на училището – Флойд Бляк, сигурно сте научили историята на Колежа и как с много любов и усилия е изградено всичко. Сградите са построени през 20-те и 30-те години на XX век. В началото на 40-те години училището е затворено и дълго не функционира – отваря отново врати едва в началото на 90-те години на XX век.

 

acs 36

 

21 септември 2016 г. ще влезе в историята на Американския колеж. Ученици, учители, ръководство, официални гости – всички се събраха пред знаковата сграда Острандър хол за официалната церемония и първата копка, с което се сложи началото на изграждането на нов учебен комплекс.

 

kopka2

 

Д-р Роджър Уитакър, председател на Борда на настоятелите на Американския колеж в София:

 

„Ние ще построим впечатляващ учебен комплекс. Но целта ни не е да печелим архитектурни награди. Нашата дейност се основава на разбирането, че пространството влияе на учението. То променя начина, по който учителите преподават и учениците учат. Има статистически значима връзка между естествената светлина, идваща от прозорец с гледка, и постиженията на учениците. Както Уинстън Чърчил е написал: „Ние оформяме своите сгради, след което те оформят нас.“

 

За първи път от 30-те години на миналия век насам на територията на колежа се осъществява подобен строителен проект.

 

acs_rendering_campus-center-02-web

Проектът

 

Строителните дейности на територията на колежа ще продължат 14 месеца.

 

Проектът

Проектът

 

Новият учебен комплекс ще има библиотека и медийна зала, зала за сценични изкуства и представления, учебни аудитории, трапезария, както и други съвременни помещения и оборудване и ще предоставя на учениците от колежа възможности за образователни, извънкласни и развлекателни дейности на световно ниво.

 

acs 40

 

Американският колеж е най-старото американско учебно заведение извън САЩ. Открит е през 1860 г. Първо е бил в Пловдив и само за момчета. След 3 години се създава и училище за момичета в Стара Загора. А после тези две училища се обединяват и се създава Американския колеж, който първо е бил в Самоков, а после се премества в София.

 

снимки 1,3, 4, 5: ACS

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".