Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Първият учебен ден в Американския колеж (2015)

Първият учебен ден в Американския колеж (2015)

 

acs obsta snimka sept 2015

източник: Американски колеж в София

 

Първият учебен ден в Американския колеж се запечатва с обща снимка на всички ученици.

Децата бяха в тениски в различни цветове. Току-що получих информация от приятелче, че не са по випуски, а по блокове. Ето тениската на моя син – вишнева.

 

acs teniska

 

В Американския колеж първият учебен ден е по-различен в сравнение с другите училища в страната. Обикновено не се носят цветя, няма тържества. Учениците не са в официални дрехи. В предишни години е имало спортни игри. Традиционно винаги се правят снимки.

Учениците трябваше да бъдат в Колежа в 9 часа.

 

niki acs otiva

 

На 8-класниците на този ден се прави паметна обща снимка на целия випуск. След 5 години, чувала съм от познати родители, отново се повтаря, когато завършват. И двете снимки са важни за историята на дадения випуск.

При 8-класниците първите дни са по-лежерни. В момента са и във временни класове. През втората или третата (нямам точна информация) седмица ще бъдат разпределени вече в нормалните си класове.

При другите випуски е по-различно. Още дни преди 15 септември получиха информация в електронната система в кой клас са. На първия учебен ден са имали часове. Раздавали са им учебниците по предметите, по които са имали занятия. Учителите са обяснявали какви са изискванията им по предметите.

Моят син се върна с две „тухлички“ – както аз се пошегувах. Тествах – наистина са тежички. И това беше само по 2 предмета. Вчера изброих, че в 9 клас имат 14-15 предмета. Явно това са първите сигнали, че всички, които обясняват, че 9 клас е труден и е „яко учене“, ще се окажат прави.

 

nicky uchebnici acs

 

В 9 клас учениците са разпределени по втори езици (в Американския колеж всяка година класовете се променят). Моят син избра да учи немски. По моя информация от родители и ученици, доста голяма част от випуска са избрали немски. Другите варианти са френски или испански. Тази година випускът на 9-класниците е от 10 паралелки.

От тази година Американският колеж е с нов президент и декан. Впечатленията на родителите на 8-класниците, с които разговарях след родителската среща на 14 септември, бяха отлични.

Президентът Д-р Ричард Тъкър Юинг-младши е с впечатляваща биография. Възпитаник е на Йейл и на Университета на Вирджиния. Има докторска степен от Харвард. На родителската среща е направил впечатление на много енергичен и интелигентен човек.

Деканът Там Смит много е очаровал родителите и децата. Спечелил е доверието им и наистина предразполагал да се обърнеш към него за съдействие по всякакви училищни въпроси. Новината, която си споделяха всички и която стигна до мен, е, че дъщерята му ще бъде също ученичка в Колежа. Тази година ще е в 8 клас.

 

Успешна година на всички колежани и учители!

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.