Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Пътеводител за осмокласниците и техните родители за Първия учебен ден в Американския колеж

Пътеводител за осмокласниците и техните родители за Първия учебен ден в Американския колеж

(обн. 14.9.2014 – 21,30 ч.)

 

info sresta american college 2013 17

 

През последния месец получих запитвания от родители на бъдещи осмокласници в Американския колеж относно първия учебен ден. Вълненията са големи за всички. Същите въпроси ме вълнуват и мен – аз също имам бъдещ осмокласник. По тази причина реших да задам всички въпроси на родители на по-големи деца и с техните отговори да оформя нещо като „Пътеводител за осмокласниците и техните родители за Първия учебен ден в Американския колеж“. Изключително много благодаря за съдействието на Здравка, София, Радост, Кина и на всички, които помогнаха до момента. Статията ще бъде допълвана с нова информация, когато науча още нещо (б.а. а и вече е обновена). „Пътеводител за осмокласниците и техните родители за Първия учебен ден в Американския колеж“:

– В колко часа трябва да бъдат осмокласниците в Американския колеж на 15 септември?

– НОВО, 10.9.2014: Учениците от Американския колеж от 8 клас трябва да бъдат на 15 септември 2014 г. пред Сандърс Хол в 9:15 часа.

Вероятно в края на седмицата ще има съобщение на сайта на колежа с точния час, а и на родителската среща ще дадат подробна информация.

– Как трябва да са облечени учениците на Първия учебен ден?

– Единственото подходящо облекло е спортно – дънки, блуза, кецове. Обикновено след официалното откриване се организират игри. Костюм или официална рокля не са много добра идея. Например на един 15-ти септември президентът и деканът на Американския колеж са пристигнали в работна количка със строителни каски на глави. Хората се забавляват на този ден.

– Как протича Първият учебен ден в Американския колеж?

– На първия учебен ден 8-мокласниците се събират пред „Сандърс“ за обща снимка. До стълбището има списък с разпределението им по класове за първата седмица. След това отиват по класните стаи. Следва обща снимка пред сградата с колоните. Снимката им от първия учебен ден я има после и в годишника им при завършването заедно с тази от 12 клас.

След снимката идва ред на „спортния полуден“. Затова никакви сака и костюми не ви трябват, а на девойките – високи токове. Всички нека да са облечени ежедневно и с удобни дрехи за игри. А някои игри са доста забавни. На учениците им раздават тениски на колежа в различни цветове, които те трябва да облекат. За 8-ми клас са бели. По време на спортния ден са с белите фанелки, защото са един отбор. Това е целогодишно състезание по спорт и науки, а в този ден е само началото му. Единствено 8-ми клас и 12-ти клас са отделни отбори, другите випуски ги миксират в още три отбора.

Всеки може да получи представа за духа на първия учебен ден и за облеклото от снимките от този ден на сайта на АК във фотогалерията. Тук могат да се видят снимките от миналата годинаhttp://www.acs.bg/Gallery.aspx (отидете на 2013 година и потърсете папката от 16 септември 2013).

А ето и още един разказ на родител, който разказва за 2008 година, но тази година ще има отново колежанин – осмокласник. Благодаря на Кина за споделното! (обн. 8.9.2014 – 12,51 ч.)

„Аз искам само да споделя от опит преди 10 г.

След снимката на випуск 2019 пред Сандърс, ето какво очаква всички 8-класници.

Всички осмокласници са поканени в концертната зала, където ги очакват въоръжени с моркови другите колежани и всички преподаватели. На сцената се качват учителите и президентът ги поздравява. След това с типичното американско чувство за хумор ги пита дали са щастливи, че ще учат в Колежа, а те в един глас отговарят „Даааааааааааа!“, той намигва на другите колежани и им казва закачливо –
„Щастливи са, защото не знаят какво ги очаква в Колежа!“.

След това кани всички 8-класници на сцената – те застават под надписа „CONGRATULATIONS“  и останалите колежани ги аплодират, като се изправят и показват уважението си към тях. После идва целенето с моркови!

Тази традиция явно е още запазена, защото тези моменти се виждат на снимките от 2013 г.“

И ново допълнение от Здравка (обн. 8.9.2014 – 13,30 ч.)

„В последните години целенето с моркови е отменено. Само ги подреждат на сцената и поздравяват.“

– Родителите трябва ли да присъстват на Първия учебен ден?

– Родителите има смисъл да присъстват за общата снимка на випуска пред „Сандърс“. След това децата отиват в стаите и гледат да се запознаят с повечето от съучениците си и да почнат да сформират групичките.

– Трябва ли да се носят цветя?

– Никой не носи цветя. Там няма класни ръководители, има адвайзери. Те не са на всеки секшън, разпределението е друго.

– Кога е тестът за определяне на нивото на английския?

– Тестът за определяне на ниво е в края на първата седмица. Междувремено различни учители им преподават, за да може да видят нивото им – лексика, говорни навици. Оценките на преподавателите и тестът определят разпределението им по класове.

– Как протича родителската среща, която тази година е на 12 септември от 17 часа?

– Започва точно в 17 часа. В началото има приветствие. След това има запознаване с учителите и служителите от Американския колеж. За родителите и учениците има папки с ценна информация – например програма за първите седмици.

– Трябва ли да се купуват тетрадки и други неща предварително? Трябва ли да носят нещо на 15 септември?

– Няма нужда от тетрадки, бележници и други подобни на първия учебен ден. Повечето информация ще я кажат на родителската среща. Освен това родителите да не купуват никакви учебни пособия предварително – тетрадки, скицници боички. През първите дни всеки учител ще им каже какви изисквания има и какви помагала трябва да се купят за неговия предмет. Някои искат да се пише на листа, други в тетрадки. С това учениците трябва да се съобразят. В Американския колеж се държи на това.

Освен това на учениците ще им трябва бележник – адженда, където да си правят разпределение на задачите и да си записват домашните и други важни задания. Може да се използва тефтер-календар с отделна страница за всеки ден или в „Ориндж“ и други книжарници има такива тефтери специално за учебната година, но са по-скъпи към 6 лева.

– Какво друго важно трябва да знаят осмокласниците и какво трябва да се научат да следят през първите седмици?

– Нещо много важно – Дейли бюлетика, важната информация за деня, която се написва на лист и се закача на стената в коридор. Осмокласниците нямат навик да следят Дейли бюлетина, за който ще ги информират къде го закачат, но на него се публикува всичко най-важно. Добре е да следят съобщенията за клубовете, които ги интересуват. В Дейли бюлетина ще се има информация до кога и къде са записванията (клубовете се сформират след началото на октомври), но изтърват ли срока за записване, ще чакат до втория срок.

Така че осмокласниците трябва да запомнят най-вече, че Дейли бюлетинът е много важно. Иначе клубовете в 8-ми клас не са задължителни, но е добре да се запишат. Така се запознават с по-големите. Те им дават съвети и по-лесно се интегрират в общността.

Освен Дейли бюлетина ще ги научат да ползват и дейли планери. В 8 клас ги следят да ги попълват, а после те сами си пишат всичко там. (съвет от София)

(Забележка: аджендата, дейли пленер, ежедневник, датник – това е едно и също. В различните магазини е под различно название)

Също така много важно е да се ориентират кой кабинет в коя сграда се намира. Часовете на осмокласниците са предимно в Сандърс, но музика и арт не са там. Като си получат програмата е хубаво да проучат къде им се помещават другите кабинети, за да не закъсняват за часовете. Трупането на отсъствия не е препоръчително. (съвет от Радост)

Освен това има и неписани правила 12-токласниците са с по-особен статут. Те са с лилави фанелки и както се вижда са на първите редове в Аудиториума. Имат отделни маси в стола, дивани във фоайето и разни други такива превилегии. (съвет от Здравка)

– А на 15-ти септември учи ли се?

– Не учат. Пак си е празник.

– До колко часа е празникът в Американския колеж?

– Някъде до 12 часа, но след това учениците често остават да се доопознаят със съучениците си или ходят някъде заедно.

Успех на всички колежани!

 

Благодаря още веднъж на Здравка, София и Радост и на всички, които съдействаха за написването на този кракък пътеводител за осмокласниците и родителите за Първия учебен ден в Американския колеж!

 

НОВО (14.9.2014 – 21,30 ч.): На родителската среща получих и подробна информация как ще протече Първият учебен ден:

 

 

am college 15 sept 2014 (1)

 

 

 

И от сайта на училището:

15 септември – откриване на новата учебна 2014-2015 година
ПРОГРАМА:

9:00     Учениците пристигат в училище.

Информация за срещите ви със съветниците по групи ще получите от информационните табла в Колежа.

9:15     Осмокласниците пристигат в училище.

Информация за срещите ви със съветниците по групи ще получите от информационните табла

пред Сандърс Хол.

9:30     Срещи със съветниците по групи в класните им стаи

10:15   Общоучилищна среща в Аудитория „Уитакър“

10:40   Представяне на осмокласниците пред цялото училище

10:45   Снимка на всички ученици и учители пред Острандър Хол

11:00   Обща среща на целия Блок / Випуск

11:30   Подреждане на Блоковете пред Балона

11:35   Връчване на знамената на Блоковете. Връчване на знамето на осмокласниците от представители на 12. клас.

11:55   Връчване на купа „Флойд Бляк“

12:05   Публикуване на списъците на класовете на информационните табла в Колежа.

Учениците ще получат академичните си програми от своите съветници.

Обяд/пикник за учениците на предварително определени места за всеки Блок.

След обяда учениците ще са свободни да си тръгнат.

ПРОГРАМА В СЛУЧАЙ НА ДЪЖД:

До 11:00 ч. програмата следва горепосочения график.

Връчването на знамето на осмокласниците ще се състои по време на общоучилищната среща в Аудитория „Уитакър“

В случай на лошо време общите снимки ще бъдат отложени за друг ден.

11:00 – 11:40 – Обяд

11:45 – Учениците влизат в първи учебен час. Ще следваме програма с намалени часове:

11:45– 12:05 1-ви час

12:10 –12:30 2-ри час

12:40- 13:00 3-ти час

13:05 – 13:25 4-ти час

13:30 – 13:50 5-ти час

14:00 – 14:20 6-ти час

14:25 – 14:45 7-ми час

14:50 – 15:10 8-ми час

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.