Рубрики
Начало » Интересно » Светоглед » Глобус » „Харвард на вашингтонските частни училища“ или къде учат децата на американските президенти

„Харвард на вашингтонските частни училища“ или къде учат децата на американските президенти

Китайски и технологии се изучават усилено в училището на дъщерите на американския президент

 

Sidwell Friends School1

 

Наричат го „Харвард на вашингтонските частни училища“, истинското му име е Sidwell Friends School.

 

В него учат или са учили редица президентски деца, а така също и наследниците на известни политици. Възпитанички на училището са и дъщерите на американския президент Барак Обама. В училището са учили синът на Теодор Рузвелт, дъщерите на Ричард Никсън и Бил Клинтън. Там е завършил и синът на Ал Гор, а дори и съпругата на Роналд Рейгън и писателят Гор Видал. Това е училището на много учени, сред които и Нобелов лауреат, на художници, писатели, журналисти, а и на японски принц и даже на съветски посланик в ООН.

 

Изборът на семейство Обама

 

През 2008 година семейство Обама дълго оглеждали престижни частни училища за децата си. Тяхното решение стана топ новина. Тогава момичетата бяха на 7 и на 10 години. Барак Обама и съпругата му Мишел Обама са известни с това, че внимателно проучват къде да учат децата им.

 

official-portrait-1174537_640

 

През 2008 г. кметът на Вашингтон сериозно лобирал семейство Обама да изберат държавно училище, но това никога не е било опция за тях и не са посетили нито едно такова, коментира Ню Йорк Таймс. А Уошингтън пост пише, че последният американски президент, който си е пратил детето в държавно училище, е бил Джими Картър (1977-1981).

 

Ръководството на по-бедно училище споделя пред медиите, че всяко училище мечтае за такива знатни родители. Само един автограф върху едно списание, даден от американски президент, може да се продаде на търг за много долари и да се съберат средства за дадена кауза.

 

Във финалния списък на семейство Обама са попаднали само три училища: Georgetown Day School, Maret School и Sidwell Friends School. Мишел Обама посетила по два пъти Georgetown Day School и Sidwell Friends School. След като беше направен изборът, се появи официално съобщение:

 

„Семейство Обама разгледа редица прекрасни училища, но в крайна сметка се спря на Sidwell Friends School, защото е най-подходящо за дъщерите им“, съобщи тогава говорителката на Мишел Обама.

 

 

 

Философията на Sidwell Friends School

 

Има очевидни причини семейство Обама да изберат Sidwell Friends School, посочва TIME през 2008 година. Видимо е, че това е училището, обучавало и други президентски деца.

 

Според TIME  обаче президентското семейство най-вероятно е било впечатлено от философията на училището, базирана на вярванията на квакерите. Училището се стреми да направи своите възпитаници социално-отговорни и духовно зрели възрастни хора.

 

Мотото на училището е свързано с разбирането на квакерите за вътрешната светлина:

 

„Нека светлината изгрее от всички“ („Eluceat omnibus lux“).

 

 

Sidwell Friends School2

 

История на Sidwell Friends School

 

Училището е основано през 1883 г. от Томас Сидуел. То е едно от училищата на квакерите – протестантска общност.  Наричани са още „Общество на приятелите“.

 

Квакерите създават в САЩ едни от първите частни училища през 19-ти век. Според техните разбирания, вътрешната светлина у човека е много важна. Затова всеки трябва да показва доброта и уважение към другите. Учителите трябва да откриват талантите в децата, а децата трябва да си използват талантите в служба на другите и да работят за мир. Проповядва се също идеята за „споделеното мълчание“.

 

Още от създаването на училището, основателите гледали на децата с голямо уважение. Допуснали и момичетата до образованието. В училището се наблягало на ученето и се обещава сериозна подготовка за влизане в най-престижните университети в страната.

 

Документи показват, че годишната такса в края на 19-ти век в това училище е била между 90 и 135 долара. През 2015 година е била 37 750 долара.

 

За Sidwell Friends School

 

Sidwell Friends School е изключително селективно частно училище.

Попада в топ 50 на най-престижните частни училища в САЩ. Заема 44 позиция в класацията на thebestschools.org.

 

През 2005 г. учениците на Sidwell Friends School заемат първо място в САЩ по резултати от изпита – AP English Exam.

 

Училището се намира в Бъдезда – селище, което e на 15 км от центъра на Вашингтон. В него учат деца от детската градина до завършването на средното образование.

 

През учебна 2015 година в училището има 1149 ученици (572 момчета, 576 момичета).

 

Sidwell Friends School

 

Какво учат учениците в Sidwell Friends School?

 

Във всички класове се държи изключително много на знанията, технологиите, изкуството и спорта.

 

1-4 клас

 

В малките класове (1-4 клас) се обръща внимание на математиката. Има отделна секция в сайта с интересни статии колко е полезна математика в ежедневието. Препоръчва се литература, статии и онлайн курсове за родители, където се обяснява значението на математиката и как да се учи по забавен начин от децата. Има статия дали трябва родителите да карат децата да решават задачи през лятото.

 

Също така в малките класове са навлезли и технологиите. Учат се да програмират. Имат I-pad приключение. В училището има и часове по „Дигитално гражданство“. Новите технологии са възприемани като начин за комуникация, сътрудничество и творчество.

 

5-8 клас

 

Набляга се на визуалните изкуства и на представленията. Продължава обучението по технологии. Училището за тези класове е в „зелена сграда“ със „зелен покрив“.

 

9-12 клас

 

Важни са академичните дисциплини. Изучават се компютърни и инженерни науки.

Въвеждат се китайските науки. Изучава се китайски език, история на Китай, китайска култура. Има ученически обмен, а така също и учениците имат екскурзия до Китай.

 

„21 век е китайският век“, пише в сайтът на училището, в което учат децата на американския президент.

 

Какви книги четат учениците в Sidwell Friends School?

 

1024px-Obama_family_portrait_in_the_Green_Room

 

Тук можете да видите каква литература е препоръчана за четене за деца от 1 до 4 клас.

Тук са списъците с книгите за четене от ученици от 5 до 8 клас.

 

В училището изключително много се държи на критическото мислене.

 

„На други места те учат какво да мислиш, а тук те учат да мислиш„, разказва бивш възпитаник на Sidwell Friends School.

 

снимка: https://www.linkedin.com/company/sidwell-friends-school, Sidwell Friends School YouTube

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.