Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Над 2000 стари книги има в библиотеката на Американския колеж

Над 2000 стари книги има в библиотеката на Американския колеж

Каква е била тяхната съдба?

Какво разказват за историята на България?

 

acs biblioteka

 

Едни от първите ми впечатления за Американския колеж са свързани именно с библиотеката и старите книги. Преди време бях ходила в училището. Тогава бях телевизионен репортер. Бях впечатлена от много неща в Колежа. Още тогава се докоснах до старите книги, които успях наскоро отново да разгледам и за които ще ви разкажа.

Американският колеж в София е имал богата колекция от книги, които е наследил от мисионерите от Американските училища в Самоков и е събирал през всичките години на съществуването си.  Имал е и дарения.

Избухва Втората световна война и през декември 1941 г. България обявява война на САЩ. Колежът успява да просъществува до есента на 1942 г., когато затваря окончателно врати и отваря чак през 1992 г. През 1947 г. целият район на Колежа, материалите и библиотечният фонд са конфискувани от българското правителство. Сградите стават щаб на българската милиция.

 

Каква е съдбата на книгите?

 

„Част от книгите са изнесени преди 1947 г., част са унищожени, част са дадени на Народната библиотека и все още са там, а трети попадат в Рилския манастир и са върнати на училището“, разказа за Данибон Александра Александрова, завеждащ библиотеката в Американския колеж.

 

Книгите на Американския колеж са носили печат „SAC“ – Sofia American College, както се е наричал преди Колежът. През 1992 г. училището отваря отново врати, а няколко години по-късно семейство англичани, които имат ученик в Американския колеж в София, случайно виждат книги с този печат „SAC“, когато са били на екскурзия до Рилския манастир. Съобщават в училището и се започва кореспонденция между Колежа и главния секретар на Светия Синод.

 

acs biblioteka

 

Библиотекарката на Рилския манастир намира 2104 книги, които принадлежат на Американския колеж. Заделя ги и от училището на два пъти през 1998 г. и 1999 г. ги пренасят. В продължение на половин година ги въвеждат и описват. Построена е отделна зала, в която се съхраняват.

 

acs biblioteka

 

В Колежа се съхраняват стари книги, които са интересни и от гледна точка на историята на България. Има богата колекция на „Missionary Herald“. В тях се разказва за двата града, в които първо се откриват американски училища по нашите земи – Пловдив (Филипополис) и Стара Загора (Ески Загра). Особено ценен за нас е томът на „Missionary Herald“ от 1860 г., защото там се говори за българите.

 

„Мисионерите по българските земи разбират, че тук има най-голяма нужда от училища и ги създават на абсолютно доброволчески принцип“, разказа за Данибон Александра Александрова, завеждащ библиотеката в Американския колеж.

 

 

acs biblioteka 10 (1)

acs biblioteka 2 (1)

 

Ето какво разказва една ценна стара книга за Стара Загора и Пловдив:

 

acs biblioteka 3 (1)

acs biblioteka 4 (1)

acs biblioteka 5 (1)

 

За Стара Загора:

 

acs biblioteka 6 (1)

acs biblioteka 7 (1)

За Пловдив:

 

acs biblioteka 8 (1)

acs biblioteka 9 (1)

 

Благодаря на Александра Александрова, завеждащ библиотеката в Американския колеж, за разказа и за възможността да се докосна до толкова много история!

Благодаря на Емилия Пеева, библиотекар в Американския колеж!

Благодаря на Зорница Хайдутова, която ми беше страхотен гид и ми показа толкова ценни неща в Колежа!
Благодаря на ПР-ите на Колежа – Наталия Манолова и Румяна Михайлова (випуск 2005 на Американския колеж), а така също и на Веси Иванова, че ми съдействаха при моето посещение в училището!
Това е втората ми статия след посещението ми в Американския колеж.
Очаквайте и следващите ми статии за историята на Колежа. Събрах и продължавам да събирам много интересни материали.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.