Рубрики

Обучение по лидерство

 

sully

 

26 октомври 2016 година отново е интересен в програмата на Американския колеж. Определен е като ден за занимания по блокове. През тази учебна година ръководството е предвидило да се концентрира върху лидерските умения на учениците.

 

„Ние дискутираме кои са характеристиките, които окачествяват добрия лидер: уважение, честност, отговорност и упоритост“, пише в писмо до родителите деканът на Колежа Там Смит.

 

Днес за всички ученици е организирано дружно посещение на кино. Филмът, който ще гледат всички ученици, е „Съли: Чудото на Хъдсън“. Водещата тема е свързана с основната цел през тази учебна година – лидерството.

 

„Този филм засяга важната тема за качествата на добрия лидер: отговорност, уважение, честност и упоритост“, допълва Там Смит.

 

 

Филмът е базиран на истинската история на американския пилот Чесли „Съли“ Салънбъргър, който се превърна в герой след приводняването на пътнически самолет „Еърбъс А320″ в ледените води на река Хъдсън. Така спаси живота на всички 155 души на борда. Това се случи през януари 2009 година. По това време капитан Чесли Салънбъргър има 29 години опит с пътнически авиолинии. Той е бил и бивш пилот на изтребител от американските ВВС. Самолетът е бил във въздуха само 4 минути, тъй като се сблъсква с ято патици малко след излитането си от „Ла Гуардия“ на път за Шарлот, Северна Каролина. И двата двигателя били повредени, а единият дори бил обхванат от пламъци. Нямало шанс да стигнат до най-близкото летище. По тази причина пилотът хладнокръвно решава да приводни самолета в река Хъдсън на западния бряг на Манхатън. След това помогнал на пътниците да се качат в спасителни лодки. Два пъти проверил дали всички са евакуирани преди сам да излезе от потъващия самолет.

 

Режисьор на филма е Клинт Ийстууд, а главната роля се изпълнява от Том Ханкс. Филмът е адаптиран по автобиографичната книга на Чесли „Съли“ Салънбъргър – „Highest Duty: My Search for What Really Matters“.

В колежа има 6 блока, в които влизат всички ученици. 8 и 12 клас са в отделни блокове, а другите випуски са разпределни в останалите 4 блока. Всеки блок се състои от приблизително 70 ученици с равен брой момчета и момичета. Различните класове също имат равен брой представители в рамките на блока. Целта на Блоковата система е възможност за опознаване и сплотяване на учениците.

 

 

НАУЧЕТЕ: Какъв цвят тениска на какъв блок в Американския колеж съответства?  >>

ПОМИСЛЕТЕ: Оксфорд или лековат живот с подмамващи изкушения? >>

ПРОЧЕТЕТЕ: Съветите от Декана на Американския колеж как да се учи успешно за изпити >>

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".