Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Състезание по дебати сред 8-класниците на Американски колеж

Състезание по дебати сред 8-класниците на Американски колеж

 

info sresta american college 2013 9

 

Днес се провежда финалът на състезанието по дебати сред 8-класниците на Американския колеж в София. До финала са допуснати 6-ма участници, които формират два отбора от по 3 души. Темата на дебата е „За или против клонирането“.

За тази първа учебна година в Американския колеж на големия ми син отчитам като изключително полезно обучението по дебатиране. Много се набляга на това, особено в последния месец. Тези умения са много ценни за цял живот. Нямам представа как ще се развиват в тази сфера в следващите класове, но щом е заложено такова обучение още в 8 клас, предполагам, че след това също е застъпено сериозно. Струва ми се, че дебатирането е едно от най-важните неща в обучението в Колежа. Сравнявам го с важността на математиката за математическите гимназии (но все още имам твърде малко опит като родител на дете в това училище, за да мога да кажа категорично дали е така до края). И понеже дебатирането е много близо до моята сфера на развитие и комуникационните умения, които съм учила като журналист, виждам на колко важни неща ги обучават и им създават условия за тренировки. Има дебати, има представяне на тези и то само пред авторитети (в случая преподавателите на 8 клас), има работа в екип. Има правила, които трябва да се спазват. Има необходимост от много търсене на допълнителни научни аргументи, с които да се подкрепи дадена теза. А най-вече има професионализъм – няма значение дали в личния си живот изповядваш един или друг възглед, когато си в отбор и трябва да защитаваш дадена позиция, трябва да си готов с много факти за нея. Това ще ти помогне да огледаш и едната, и другата страна на въпроса.

 

Как протича състезанието до момента?

 

Първоначално във всеки клас се провеждаха дебати. Минаха преди това през сериозна подготовка. След това бяха разделени на групи – обикновено по 3 души. Явяваха се на първоначални състезания по два отбора. Всеки отбор си имаше ден, в който трябва да дебатира и опонент, с когото да дебатира.

Всеки спикър в отбора си има роля – какво говори, кой обобщава, кой отговаря на въпроси. Освен дебати с другия отбор, има включване и от аудиторията – в случая другите ученици в дадения клас.

След като минаха дебатите на ниво класове, във всеки клас се е провело гласуване и всеки клас е излъчил свой представител, който да продължи напред. Много ми хареса тази идея за гласуване. Това да си избран чрез гласуване от съучениците ти като представител на класа си е и вълнуващо, и голяма отговорност.

След това всички представители на класове получиха тема, по която трябва да се подготвят и да се явят на междинен тур. Тя беше „За и против клонирането“. На всеки участник му се задава спрямо класа (четен или нечетен) каква позиция трябва да защитава. От 9 представители трябваше да бъдат избрани 6. Всеки представител трябваше да си подготви реч по темата и да изложи тезите си. В рамките на няколко минути трябваше да ги представи пред жури, в което влизат учителите американци на 8-класниците. В същия ден стана ясно кои са финалистите.

Темата за финалите е – „This house would support human cloning“.

Днес е финалът, в който се срещат двата отбора.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.