Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » 80% от седмокласниците в ЧОУ „Света София“ ще кандидатстват в Американския колеж

80% от седмокласниците в ЧОУ „Света София“ ще кандидатстват в Американския колеж

 

sveta sofia nadpis

 

По неофициална информация и по мое проучване тази година 80% от учениците на Частно основно училище „Света София“, заело миналата година първо място на матурите в София, ще кандидатстват в Американския колеж. Към момента не може да се каже за колко от тях това е основно желание, но определено процентът е голям. С интерес се ползват още Първа немска гимназия, другите езикови гимназии и обучението в чужбина, но процентът е значително по-малък.

От години сред родителите се знае, че голяма част от учениците на ЧОУ „Света София“ се насочват след 7 клас към Американския колеж. Тази информация я имах още, когато големият ми син беше съвсем малък. Всъщност това беше и една от причините да започна да наблюдават това училище още преди синът ми да стане ученик там. Нямам представа колко ученици са кандидатствали преди за Американския колеж, за колко от тях това е било първо желание, но бройката на избралите да учат в Колежа в последните години е около 50% (45% и 54%).

Ето още малко данни за 2013 година и 2012 година (източник: ЧОУ „Света София“):

Какъв процент от възпитаниците на ЧОУ „Света София“ къде са избрали да учат?

2011/2012

Американски колеж 54%
Езикови гимназии 26%
Частни гимназии 11%
Чужбина 9%

2012/2013

Американски колеж 45%
Езикови гимназии 34%
Специализирани СМГ, НПМГ, стопански, художествени и др. 5%
Частни гимназии 5%
Чужбина 9%

Това, което си спомням като информация е, че през 2011/2012 г. бяха приети 21 деца в Американския колеж. Нямам данни колко са кандидатствали. Записалите се да учат там са 54% от випуска.

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.