Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Няколко есенни снимки и споделени мисли за ЧОУ „Света София

Няколко есенни снимки и споделени мисли за ЧОУ „Света София

 

sveta sofia esen 2

 

На 10 ноември беше родителската среща за класа на малкия ми син. Той е във 2 „Г“ клас в ЧОУ „Света София“. Всъщност родителските срещи бяха за всички от 2 и 3 клас. Специфичното е, че се провеждат индивидуално – всеки родител с всеки учител.

 

Втори клас е много важен. Обучението става съвсем сериозно. Прави ми впечатление, че се вдигна бързо нивото и изискванията станаха като за по-големи ученици. По английски вече са далеч от бебешкия и детски английски. Започнаха да пишат кратки есета. Правят проекти. Учат важна граматика.  Речникът им значително се обогати.

 

Преди родителската среща направих няколко есенни снимки на училището. Беше слънчево, спокойно и красиво.

 

sveta sofia esen 4

sveta sofia esen nadpis

sveta sofia esen 3

sveta sofia esen 5

sveta sofia esen 6

 

Много ми хареса това жълто бусче.

 

sveta sofia bus s kartinki

 

 

По информация от сайта вече има 21 автобуса, които обслужват учениците. Маршрутите са по квартали.

 

sveta sofia esen 7

sveta sofia busove

 

Направих и две снимки на стълбища, докато се качвах към залата за родителската среща.

 

sveta sofia koridor 1

sveta sofia koridor 2

 

И докато се качвах по стълбите, видях един много красив космически проект, който беше изложен. В училището редовно се правят проекти и се излагат във форумите между класните стаи.

 

sveta sofia kosmicheski proekt

sveta sofia kosmicheski proekt 2

 

Между класните стаи има обособени форуми и там има тенис маси, джаги или пък други занимания за учениците.

 

sveta sofia tennis masa

 

Когато си тръгвахме от училището, Вики ми показа, че имат вече ново дворче, което е присъединено към двора на малките. Викат му „зеленото дворче“. Пада се вляво от игрището им.

 

sveta sofia dvor

 

Вчера ми разказва какви игри играят. Допадна ми, че са като нашите от едно време, но има и някакви комбинации между „замръзванка“, гоненица и криеница. Много често играят на „народна топка“.

 

Тези дни видях, че е обновен сайтът на училището. Има нова информация. За материалната база пише:

 

- 29 класни стаи, самостоятелни кабинети по информатика, музика, изобразително изкуство, пиано, логопед, психолог;

– кабинетът по английски език работи с интерактивна дъска;

– часовете по спорт се провеждат в 4 физкултурни салона и на 5 открити площадки за футбол, баскетбол, волейбол и тенис на корт. Една от тях е с тартанова настилка;

– за заниманията по танци също са осигурени два салона.

– на всеки етаж между класните стаи са обособени просторни форуми, където са разположени тенис маси и игри за по-малките ученици;

–  зелена градина встрани от асфалтовите игрища;

– медицински кабинет;

– собствена кухня;

Всъщност столът от миналата година вече е преместен на последния етаж и има много хубава гледка към Витоша.

– 21 микробуса. (източник)

 

Това, което винаги съм казвала за това училище, в което вече имам сериозен опит като родител покрай двете си деца, е, че ми предоставя изключително спокойствие и увереност, че се случва всичко както трябва. Имам пълно доверие и на учители, и на ръководство, и на деца, и на родители. Не ми се налага да проверявам защо някой прави нещо точно така, а знам, че щом е преценил това, значи е най-доброто и за моето дете. Така мога да си ползвам енергията, силите и времето да надграждам, а не да следя и постоянно да проверявам кое, какво и защо. На тази стратегия ме научиха още в детската градина на големия ми син – ЧДГ „Сияние“, да оставя на тях базата (а тя беше страшно висока), а семейството ни да се занимава с надграждащите дейности. Оказа се успешна при големия ми син и намирахме време за много допълнителни дейности и семейни преживявания. Това стана и моята родителска философия. Няма значение кое училище избира един родител, важното е да му носи спокойствие и увереност, че нещата се случват както трябва, а той да отделя време за надграждане.

В „Света София“ ми харесва, че се учи „здраво“, дисциплината е сериозна, имам доверие в учителите и от тях търся съвети, между децата има прекрасни взаимоотношения, а и между родителите. За мен средата е много ценна. Продължавам да се радвам на приятелите на големия ми син, които бяха съученици в „Света София“ и вече са в 9 клас в Американския колеж. Все така се подкрепят и са заедно, както когато бяха в един клас. Учителите им от „Света София“ ни казват: „Те ще си останат такива приятели за цял живот!“.

Споделеното е моят личен опит. Може да е късмет, може да е до вътрешна нагласа, но си признавам – чувствам се щастлива след всеки контакт с някой от нашето училище – деца, родители, учители, а също така тези контакти ме обогатяват. Обичам да научавам нещо ново, не само като знания, а ми допадат модели, поведение, начин на мислене. А тук срещам много интересни хора.

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.