Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Кандидатстване в ЧОУ „Света София“ за учебната 2016/2017 година

Кандидатстване в ЧОУ „Света София“ за учебната 2016/2017 година

 

sveta sofia 2 g 18

Частно основно училище „Света София“ публикува на сайта си информация за кандидатстването през следващата учебна година.

 

Прием в ПУК

 

На сайта на училището има по-подробна информация за кандидатстването за предучилищния клас, наричан в училището „ПУК“.

Новото тази година е, че документи за кандидатстване ще се приемат до 29 януари 2016 г. Миналата година беше до първите дни на февруари. По мои наблюдения тогава за първи път от училището поставиха срокове за подаване на документи. Сега срокът е изместен най-вероятно преди самия изпит. Изпитите за ПУК в училището обикновено започваха със старта на втория учебен срок, т.е. през февруари.

 

4ou sveta sofia

 

Ето съобщението за ПУК от сайта на училището:

 

„За да кандидатства Вашето дете в ЧОУ „Света София”, е необходимо да подадете заявление, което може да направите на място в училище или по телефона, не по-късно от 29.01.2016 г. Ние ще Ви се обадим, за да уточним датата за посещение на детето в училището. То прекарва половин ден в настоящата предучилищна група. Запознава се с учителите и с малчуганите, закусва и обядва, рисува и играе с тях. В спокойна обстановка и естествена учебна среда се провежда тест с начален учител и интервю с психолог. Наблюдават се изградените умения и навици, характеровите особености и темперамента, способностите за адаптация на бъдещия ученик.“

 

През настоящата учебна година (2015/2016) за първи път в училището има 5 паралелки ПУК. В клас обикновено са около 14 деца, но нямам данни по колко са през следващата учебна година.

 

sveta sofia 2 g 4

 

По неофициална информация, която се говори сред родителите, кандидатите за ПУК през настоящата година са били около 230 (или 250).

В последните две години кандидатите за ПУК в ЧОУ „Света София“ по моя информация от други родители се движат около и над 200.

 

Прием в 1 клас

 

sveta sofia znamena

 

На сайта на училището има и кратка информация за кандидатстването за първи клас. Не е обявена към момента процедура за прием. Съобщено е само, че ще се публикува допълнително дали ще има свободни бройки:

 

„На 2.03.2016 г. на сайта на училището ще обявим свободните места за първи клас за учебната 2016/2017 г., както и реда за кандидатстване.“

 

Обикновено изпитите за 1 клас почваха през март и бяха на два етапа. Бройките винаги са били страшно ограничени. Учениците от ПУК се прегрупираха наново в 1 клас и във всеки клас имаше по няколко бройки за нови ученици. По информация, която се споделя между родители, кандидатстването за 1 клас (моите деца не са кандидатствали за 1 клас и нямам лични впечатления) е доста по-трудно тъй като бройките винаги са били много малко. И това е още от годините преди големият ми син да бъде ученик в ЧОУ „Св. София“, а вече е 9-класник в Американския колеж.

И пак по неофициална информация, която се споделя между родителите, за тази учебна година (2015/2016) са били към 130-150 кандидати за 1 клас за около 15-16 бройки.

 

Прием във 2-7 клас

 

sveta sofia nadpis sredata

 

Приемът след 1 клас, т.е. от 2 до 7 клас е при по-различни условия. Приемат се нови деца само, ако има свободни бройки.

 

„Нови ученици се приемат само ако има свободни места. Кандидатите полагат изпит по български език и литература, математика, английски език и общ тест в периода от 1-ви до 10-ти юни.“

 

Първо място на матурите 

ЧОУ „Света София“ добави на сайта си и първото си място от матурите в 7 клас за София и България през учебната 2014/2015 година.

Към момента статистиката за училището от последните години е следната:

 

2015 г. – І-во място в България, І-во място в София;
2014 г. – І-во място в София;
2013 г. – ІІІ-то място в България, І-во място в София;
2012 г. – ІV-то място в България, ІІ-ро място в София.

 

sveta sofia nvo uspevaemost

 

За ЧОУ „Света София“

 

sveta sofia dveta sgradi

 

ЧОУ „Света София“ е създадено през 1994 година. Намира се в квартал „Бояна“ в София.

Заема челни места на матурите (НВО) в 7 клас. Вече три години изпреварва Софийската математическа гимназия (СМГ).

Обучението е от предучилищен клас до 7 клас.

Славата на ЧОУ „Света София“ сред родителите е на училище, „където яко се учи и има строга дисциплина“.

Базови предмети в училището са български, математика и английски.

Има изключително високо ниво на преподаване на английски. Учениците обикновено завършват с C1 или В2 ниво по езика.

Другото специфично е, че голяма част от 7-класниците се насочват към Американския колеж в София. Обикновено на второ място бяха елитните езикови гимназии.

 

sveta sofia acs 2015

 

При випуска на големия ми син (випуск 2014 на ЧОУ „Света София“) имаше най-голям интерес към Американския колеж. Те държат първенството сред всички випуски на училището с 58%, които са продължили в Колежа. На второ място бяха езиковите гимназии – около 30% и преди всичко немските гимназии.

 

sveta sofia 7 class 2014

Випуск 2014 на ЧОУ „Света София“

 

За випуск 2015, който беше първият с три паралелки, бройката на насочили се към Американския колеж и към езиковите гимназии се изравни. Бяха по равен брой – по 22 ученици.

 

7 class sveta sofia 2015

Випуск 2015 на ЧОУ „Света София“

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.