Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Топ 20 факта за приема в Американския колеж след 8 и 9 клас (2013)

Топ 20 факта за приема в Американския колеж след 8 и 9 клас (2013)

american college of sofia rozi

Американски колеж в София

Американският колеж в София обяви и тази година прием на български ученици след 8 и 9 клас. За разлика от изпита в 7 клас, който е на български език, за по-големите класове е вече на английски и самата организация е по-различна. Отново има изискване за успех 5 и отново таксата е 5800 евро.

1. Кой може да кандидатства?

Приемният изпит е отворен за ученици, успешно завършили 8. и 9. клас през учебната 2012-2013 година в български училища на територията на Република България, съобщават на сайта си от Колежа.

2. Задължително условие е за всяка от последните две години от обучението си кандидатите да са постигнали среден успех не по-нисък от 5.00 (8 и 9 клас за кандидатстващите след 9 клас и 7 и 8 клас за кандидатстващите след 8 клас).

3. Изпитът ще бъде на 11 май 2013 г.

4. Регистрацията може да се извърши онлайн на адрес: http://erblearn.org/parents/admission/isee/registration, не по-късно от 19 април 2013 г. (срокът за регистрация е до 3 седмици преди датата на изпита.)

5. Каква е формата на изпита?

Кандидатите полагат стандартизирания тест ISEE (Independent School Entrance Exam) на английски език.

6. Тестът се изготвя и оценява от организацията за външно независимо оценяване ERB (Educational Records Bureau) http://erblearn.org/.

7. Полагането на теста се извършва в Американския колеж в София.

8. Кандидатите ще се явят на горно ниво на теста ISEЕ (Upper Level).

9. Стандартизираният тест ISEE показва общото академично ниво на кандидатите в определена възраст.

10. Тестът не оценява конкретни знания по даден предмет.

11. Състои се от няколко раздела:

а) Задачи, оценяващи академичния потенциал на кандидата и способността му да разбира информация;

б) Четене с разбиране и математически задачи;

в) Писане на съчинение по зададена тема за определено време. Съчиненията не се оценяват от организацията ISEE. Предоставят се на Американския колеж за информация.

12. Обща продължителност на изпита: 2 часа и 40 минути.

13. Организацията ERB и Американският колеж не организират подготвителни курсове и не упълномощават други организации или отделни личности да се занимават с тази дейност.

14. Организацията ERB осигурява безплатни онлайн материали „What to Expect” („Какво да очакваме от изпита”), които запознават кандидатите с типа въпроси в отделните раздели, стратегиите за решаване на теста и правилата за оценяване.

15. Материалите могат да бъдат намерени на интернет страницата на http://isee.erblearn.org/.

16. Регистрационната такса в размер на $98 се заплаща директно на организацията ERB.

17. Как се определят на финалистите?

В зависимост от резултатите от теста избрани кандидати ще бъдат интервюирани през месец юни.

Конкретните дати ще бъдат определени, след като е известен броят на поканените за интервю кандидати.

18. Колежът ще приеме до 5 ученици, които ще се запишат в 10 клас и до 5 ученици, които ще се запишат в 9 клас през 2013-2014 учебна година.

19. Учебната такса за български ученици за учебната 2013-2014 г.е фиксирана на левовата равностойност на 5800 €. Всички приети ученици могат да кандидатстват за намаляване на учебната такса.

20. При успешно завършване на курса на обучение, учениците получават американска и българска дипломи.

Идеята за прием след 8 и 9 клас определено много ми харесва, защото е още един шанс за деца, които искат да учат в училището, но по някаква причина не са влезли (не са кандидатствали, не са приети или не са се записали). Още повече, че един от най-големите страхове на родителите, с които съм говорила, е по някаква причина да не се пропусне този важен изпит в 7 клас. Така че тази възможност е действа много успокояващо (особено за майките).

От родители на колежани съм чувала, че през годините доста деца отпадат (заради успех, дисциплина) или пък заминават в чужбина. По този начин се освобождават места и идеята да се запълнят с нови ученици е много добра.

източник: http://www.acs.bg/

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.