Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Топ 5 Facebook страници на частни детски градини и училища за пример

Топ 5 Facebook страници на частни детски градини и училища за пример

Отдавна следя темата за частното образование, а откакто имам блогове редовно ви информирам и за интересни събития, които споделят частните училища и градини в социалните медии, които класирам в топ 10. Днес ще ви запозная с Фейсбук страниците на 5 частни училища и градини, които са чудесен пример как се ползват социалните медии от образователните институции.

uwekind fb site

1. Увекинд е частно училище с немски език, отскоро обаче предлага и IB диплома. Публичният им имидж е доста положителен, свързан с приятелските взаимоотношения, креативността и различните допълнителни занимания.

Общуването на Фейсбук страницата доста добре показва това приятелско отношение. Администраторите на сайта публикуват често снимки от живота на децата, а така също и техни постижения – по-скоро в сферата на спорта и изкуството. Общуването е много приятелско. Включват се директори, учители, родители, а вероятно и деца.

В момента сайта имат близо 1900 фена.

Постовете не са всеки ден, а по-скоро – когато се случва нещо интересно. Все пак почти всяка седмица публикуват информации, които събират голям брой харесвания и коментари.

 

През пролетта – в периода на кандидатстване в училището, заложиха и на Фейсбук реклама в рамките на няколко дни и успяха да достигнат 1000 фена. Преди също бяха с доста в сравнение с другите частни училища и градини.

ak fb site

2. Американският колеж е може би най-популярното частно училище в България. Една от най-дискутираните теми във връзка с Колежа е интересният изпит, който се провежда в средата на март. На матурите от години се представя сред най-добрите, а обикновено на матурата по български заема първо място сред училищата в България. В последните години Колежът силно е критикуван в публичното виртуално пространство заради високите си такси и заради промяната на финансовата си политика, т.е. вече се отпуска финансова помощ на желаещите да учат спрямо доходите на родителите им, а не както е било преди за първите най-добре представили се на изпитите.

Сайтът на Американския колеж скоро направи 1 година, а така също скоро мина 1000 фена. Обикновено пускат по една новина на ден или „Снимка на деня“. Снимките са най-различни – стари фотографии на сградата на Колежа или на бивши випуски, снимки от ежедневието на Колежа, постижения на учениците. Две от последните снимки бяха на Михаела Захариева, която спечели сребърен медал на международната олимпиадата по астрономия. Общо харесванията за тази победа са над 60, което вдигна изключително много и рейтинга на Фейсбук страницата на Американския колеж. Преди седмица, когато достигнаха 1000 фена, само 71 души са говорили за това, а в момента статистиката е много добра – 181 души. Феновете им вече са над 1020.

drita fb site

3. „Дрита“ е частно училище с детска градина, което се намира в кв. „Симеоново“ в София.

Подобно на Увекинд, от Фейсбук страницата на „Дрита“ също се усеща изключителен ентусиазъм и приятелско отношение. Освен интересни събития от живота на деца, се публикуват и важни съобщения – например, сега има информация за сроковете за поръчка на новите униформи. Изключително полезен сайт за родителите, а така също е много информативен и за страничните наблюдатели.

Феновете на страницата са 363 души. Според мен, няма смисъл училище или градина да се стреми към хиляди-хиляди фенове. По-добре да се концентрира в общуването си с основната си аудитория, да информира и да са полезни.

 

101 zasto fb site

4. ЧДГ „101 защо“ е частна детска градина в кв. „Красно село“ в София.

В момента има малко над 360 фена.

Фейсбук страницата на ЧДГ „101 защо“ е изключително добре поддържана. И тук си личи изключителният ентусиазъм и отдаденост. Дори и да не си родител от тази градина, има в какво да се загледаш. Публикуват графици с дейностите си седмица за седмица. Имат много интересни инициативи. Снимките са винаги много красиви и оригинални.

 

bio montessori fb site

5. Био детска градина „Монтесори Хай“ е сравнително нова частна детска градина. Намира се в кв. „Горна баня“ в София.

В момента има над 350 фена.

Публикува основно снимки и видео-клипове от живота в детската градина. Имат също страхотни инициативи, а и трудова дейност – например, събиране на реколтата от домати, моркови и други зеленчуци от двора на детската градина.

Това е моят топ 5 списък на най-добре поддържани, интересни и полезни Фейсбук страници на частни училища и частни детски градини. Имам няколко мънички забележки или по-скоро съвета към някои от тях. Само Американският колеж и ЧДГ „101 защо“ са се погрижи линковете им да са с тяхното име. Ето:https://www.facebook.com/americancollegeofsofia и https://www.facebook.com/101zashto. Добре е и другите да го направя. Всъщност това е препоръчително за всички, които имат Фейсбук страница. По-красиво и по-удобно е за всички.

Защо попаднаха в класацията?

Това, което е похвално и по тази причина са в класацията е, че пускат собствени новини, а не залитат с чужди писания за деца, възпитание и забавни снимки. Предоставят конкретна информация, от която се нуждаят феновете им, а не гледат да трупат фенове и „харесвания“ на всяка цена.

Моята позиция е, че Фейсбук страниците на училищата и градините са един чудесен канал за връзка главно с три аудитории – бивши ученици, родители (две подгрупи – настоящи и бъдещи) и сегашни ученици. Не е необходимо Фейсбук страницата на училището да се превръща в медиа или в забавна програма и да залива феновете си с всякаква информация по темите: „деца“, „училище“, „образование“. Ролята им е да ни казват и показват какво става в тяхното училище/детска градина.

Надявам се да съм ви била полезна.

 

 

 

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.