Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Новини за втората седмица в Американския колеж (2014/2015)

Новини за втората седмица в Американския колеж (2014/2015)

acs vtora sedmica Акценти от втората седмица:

Учениците вече са разпределени по класове.

Специфичното тази година е, че класовете не са по нива на владеене на езика.

Класовете са 9.

В клас има по 20-22 ученици.

Отмина и втората седмица в Американския колеж. Не бях сигурна дали да продължавам да пиша впечатленията си, но виждам, че доста хора се интересуват какво се случва и им е интересен всеки разказ за Колежа. Едно уточнение – едва ли мога да обхвана всичко, което преживяват децата в училището. Имат много дейности и преживявания, класовете са много, децата – също. Дори не бих могла да обхвана всичко около сина ми, който и не е от много споделящите. Информацията, която ще споделя, е по-обща и откъслечна, събрана оттук-оттам, но пак не е малко.

Най-важното за миналата седмица е, че вече са разделени в редовните си класове. В подготвителната седмица бяха във временните. Родителите очаквахме, че ще бъдат разпределени по нива на владеене на английския език, но тази година не е така. Разпределени са машинно, на случаен принцип (информация от родители).

Други новини от втората седмица:

– Още във вторник преди часовете разбраха кой в кой клас е разпределен;

– Имат постоянна учебна програма – един ден са до 13,50 ч., два дни са до 13,40 ч. и два дни до 15,15 ч., но крайният час ще се променя, когато започнат да се добавят клубовете и извънкласните дейности.

– Учителите им представиха своите изисквания и какво трябва да си носят. Имаха списък с необходимите неща. До петък трябваше да си набавят – тетрадки, моливи, химикали, папки … В петък трябваше да ги представят.

– Можеха да си наемам шкафчета. Едно шкафче се ползва от двама ученици.

– Представяха им клубовете и извънкласните дейности в Колежа. Записването е на 30-ти септември. От Американския колеж публикуваха снимки – вижте ги ТУК. Много от клубовете са изключително интересни, но учениците трябва и да умеят да си разпределят времето, т.е. няма как да се запишат на всичко. За клуба по математика при доц. Кортезов разбрах, че ще е в сряда след часовете.

- Имаха среща на всички 8-класници в един от дните, където са им припомняли правилата, обяснени през подготвителната седмица и са ги запознали отново с допълнителните занимания и клубовете.

– Имаха указания от различни учители за работата в час;

– Имаха указания как ще се формира оценката;

Например по музика – участието в хора добавя още 10%.

– Имаха указания кога да се предава домашна работа:

Например:

В указанието по БЕЛ е вписано, че домашната работа се предава до 15:15 ч. в указания ден, след този час започва да тече втория учебен ден и оценката се намалява автоматично с 8%, след този втори ден – домашни не се приемат и оценката е 0 за това задание;

– Имаха и други указания:

Например:

по физкултура в „балона“ трябва да са със спортни обувки с бяла подметка (поне ние такива взехме);

на двора трябва да са с други спортни обувки.

– Имаха и първите си домашни:

по-кратки – от ден за ден

по-дълги – за няколко дни или за другата седмица

– Трябваше да си изберат за четене и първите книги на английски, които да си осигурят за този понеделник (поне в нашата група). Книгите определено са много интересни. Разбрах, че може да са дори на Тери Пратчет.

– В понеделник (29.9.2014) трябваше да са по-рано на училище – в 8 часа. Щяха да имат първия си тест по български. Изглежда е точно този, за който е разказвала Радост от „Споделено от Радост“ и който се прави в началото на учебната година от всички ученици в Колежа, защото в училището се държи изключително много на високото владеене на българския език, а и резултатите от матурите го показват.

8/5 клас –

„Класът е страхотен!“

Моят син е в 8/5. В класа му има общо 6 ученици от старото му училище – ЧОУ „Света София“ (4 са от неговия „А“ клас и двама от „Б“ клас; три момчета и три момичета) и един бивш съученик, който след това продължи в СМГ. Бивши съученици от „Света София“ има в 8/3 (две момичета), в 8/6 (четирима + бивша съученичка), в 8/8 (двама), в 8/9 (поне един), но и за доста други нямам информация в кои класове са – общо са 18 деца са приети в Колежа от „Света София“.

Освен ученици от ЧОУ „Света София“ в 8/5 имало възпитаници на СМГ, „Българско школо“, ЧСОУ „Свети Георги“ и други училища. Класът бил страхотен! От учениците, с които е бил през подготвителната седмица, само той е разпределен в този клас 8/5. Ръководител е Хана Алън, при която беше и в подготвителната седмица. Тя му е и съветник на групата. При натрупване на определен брой „звезди“ (не разбрах дали от целия клас или от групата), Хана Алън щяла да им приготвя изненада – т.е. ще готви за всички. В други класове пък е предвидено парти. Въобще учителите имат страхотни стимули за мотивация на учениците.

„Много е забавно“ – това е отново най-честият коментар от Ники и през втората седмица.

По английски имат двама преподаватели – чужденец и българин. Обикновено преподават на два съседни клас. Г-ца Хана Алън е ръководител на 8/5 клас, но води и часовете на 8/6 клас. Ръководител на 8/6 клас е г-жа Румяна Иванова, но тя води и часовете по английски на 8/5 клас. Правят преговор на граматиката, учат думи с речници, имат дискусии, пишат, а вече и ще почнат да четат книги на английски.

По български език 8/5 са при г-жа София Гечева. По математика – при г-жа Николета Василева. По информационни технологии – при г-жа Валентина Борисова. По изобразително изкуство – при г-жа Ния Дечева. По музика – при г-жа Симона Генкова. По спорт – при г-н Владимир Маринов.

Коментар от Радост от „Споделено от Радост“:

„Много ми е приятно да чета статиите ти, макар отдавна да не сме вече в АК. Няколко неща, ако позволиш да вметна. Шкафчетата не се „наемат“, полагат им се. Като парите, които сте дали, са депозит за ключа, който депозит Ви се връща в края на уч.год. Нищо не се дължи като наем за ползване на шкафчетата. Другото, което ми направи впечатление и което може и да са го променили от наше време е, че Г-жа Алън им е и класен и адвайзор. Когато бяхме 8-ми клас, ни водеха Г-жа Маринова и Г-н Маклинтън, като Г-жа Маринова ни беше класен, НО имахме отделен адвайзор – Г-жа Иванова. Групата, на която беше адвайзор Г-жа Иванова, се състоеше от около 6 деца – примерно две деца от 8ми клас, две от 9ти и две от 10ти. И примерът, който си дала за формирането на оценките с музиката и 10те %, като участваш в хора. Моля да провериш дали с тези 10% не стават общо 110% компонентите, формиращи оценката по музика. Идеята е, че всеки учител дава формирането на оценката при него и всяко дете трябва да има възможност да направи 100%, а така излиза, че ако не пееш в хора няма как да имаш 6 по музика, което ми се вижда невъзможно. Понякога учителите дават опции за бонус проценти и тези 10% според мен са бонус- мисля, че е важно.“

източник на снимката: Фейсбук страницата на АК

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.