Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Възпитаничка на Американския колеж – една от най-добрите блогъри в света

Възпитаничка на Американския колеж – една от най-добрите блогъри в света

bg blogger acs

Преди дни на сайта на Американския колеж се появи кратко съобщение, че има статия в New York Times за Мария Попова от випуск 2003 г. на училището. Видях съобщението късно – беше вече нощ, но на един дъх прочетох статията. Преди време бях станала последователка на Мария Попова в Туитър и доста по-късно обърнах внимание, че е с българско име.

Мария Попова списва блога Brain Pickings. Описва го като „LEGO съкровищница, пълна с парчета за изкуство, дизайн, наука, технологии, философия, история, политика, психология, социология, екология, антропология“. Тя ръководи една от бързо развиващите се литературни империи, се казва в статията на New York Times. Блогът й има 500 000 посетителя на месец, 150 000 абоната и 263 000 последователя в Twitter. По график пише поне 3 статии в сайта си и публикува поне 50 поста в Twitter.

Макар и блогът й да е изключително популярен, тя предпочита да остане анонимна, пише още в статията. Едва на 28 години е. Българка е. Родители й се срещат като студенти в Русия. Баща й е инженер, а майка й е учила библиотекознание. Мария Попова е завършила Американския колеж в София, а после кандидатствала в Университета на Пенсилвания. Като студентка е работила в рекламна агенция. Живее в скромен апартамент с една спалня в Бруклин. Ежедневно пише в блога и има истински знаменитости за последователи. Brain Pickings е нейният опит да се създаде библиотеката на 21-ви век.

А какво точно работи?

Мария Попова споделя пред авторитетното издание, че гледа на работата си като на това да помага на хората да започнат да се интересуват от неща, от които не знаят, че се интересуват досега.

Чрез Brain Pickings Мария Попова осигурява по-голямата част от доходите си. На сайта й няма реклами, но разчита на дарения. Обяснява, че всичко това й отнема по 450+ часа на месец за блога, имейл бюлетина и Twitter и ако читателите открият радост в нейния труд, нека се абонират за изданието й. Има абонамент от 3 до 100 долара на месец. Може да се направи и дарение през PayPal или с кредитна карта. Печели процент и от книгите, закупени по нейна препоръка чрез Amazon. „Приходите ми са достатъчно да живея живота си комфортно и да бъда в състояние да правя това, което правя“, казва известната блогърка.

Статията можете да прочетете в New York Times, а ето и линк към блога на Мария Поповаhttp://www.brainpickings.org/. Надявам се и на вас да ви хареса, така както и на мен.

източник: New York Times, http://www.brainpickings.org/, Американски колеж

За Йорданка Бонева-Благоева

Създава "Данибон" през 2010 г. Вярва в максимата "Ценно е да знаеш". Опитва се да сподели всички знания, информации и опит, които смята за ценни и полезни, в "Данибон". Радва се, когато "Данибон" помага и на другите.