Рубрики
Начало » Частно образование » Частни училища » Американски колеж » Споделено от Радост – За Американския колеж в София (3 част) – За ученето в Колежа

Споделено от Радост – За Американския колеж в София (3 част) – За ученето в Колежа

radost amerikaПокрай вълненията около изпита в Американския колеж с Радост умишлено поотложихме следващата й статия, в която разказва за ученето в Колежа. Днес ще прочетете мнението й за учителите, за ученето, за интересните домашни, за допълнителните дейности и за чисто организационни въпроси – например, при какви % се пише двойка или пък шестица.

Освен по подтеми, разказът на Радост е подреден хронологично – т.е. какво е споделяла, мислила, писала, разказвала през всичките тези 5 години.

Споделено от Радост:

За учителите

24 Ноем. 2008

Имаме прекрасни учители.

Радвам се, че попаднахме на тях. Много бях слушала за тях, но като ги видях и поговорихме, съм много доволна.  Те гледат на учениците, като на собствени деца, особено учителите по английски и госпожата по БЕЛ. Очарована съм.

Учителите по английски  (говоря в множествено число, защото не мога да определя кой от двамата ми харесва повече) познават детето ми вече в детайли. Много мило ми стана.

Каквото и да ни куца по БЕЛ, нашата госпожа и желанието на детето, ще дадат положителен резултат.

23 септември 2009

Аз винаги съм била с прекрасни впечатления от учителския екип в АК. Всеотдайни са към децата.

За ученето

11 Май 2009

По отношение на наученото в колежа- съвсем не е само английски език. За справка – миналогодишните матури на 12-токласниците. Когато я изнесоха, първото,  което ми хрумна беше безпочвеното твърдение, че учениците от Американския колеж трудно били приемани в Софийския университет, поради лош български. Е как тогава оглавиха класирането за страната по резултати на матурата по БЕЛ!?

Начинът на обучение в Колежа е различен спрямо другите у-ща, които познавам. Там непрестанно работят над различни проекти и се развиват като личности. Познанията им не се свеждат само до учебниците. По науките имат много практически занятия и така знанията им остават трайни.

Затова си мисля, че човек трябва да реши какво иска от средното образование и тогава да преценява дали си заслужава.

Надявам се и след четири години да съм на същото мнение за колежа.

23 септември 2009

Тази година имат предмет „Английска литература“. Учителят беше пратил информация на какво ще наблягат през годината, изучавайки и произведенията. Ще си обогатяват начина на изразяване, анализиране, дискутиране. За утре имат за домашно да направят нещо като анализ на филм или разказ. Мисля, че става въпрос за ключовите елементи в сюжета.

Един час седмично имат и Writing Lab. Още не сме имали, но разбрах, че в тези часове ще изглаждат особености на граматиката и есеписането.

Нещото, което ме стресира, беше дебелината на учебниците по химия и история, а още не сме си получили всички учебници. Приличат на огромни енциклопедии. Майка ми е била учителка по химия и само й преведох съдържанието на учебника и й го показах.Тя реагира, че сигурно ще учат по него и в 10 ти клас, но дъщеря ми репликира, че в 10-ти клас им бил още по-дебел учебника.

7 октомври 2009

Ще споделя как ни оценяваха в осми клас за есето, например. Работата се връщаше със скачено към нея листче, от което ученика да може да види как са му оценени различните умения. За всяко едно може да получи максимум 10 точки.

I. Композиционни умения:

1. Теза – ясна, точна, изчерпателна /изказана или в началото, или в края на есето/. ……..точки

2. Изложение – изградено от последователни подтези, убедително аргументирани и обяснени. …. точки

3. Въведение / не е задължително/ – целенасочено. Заключение – обобщаващо, създаващо впечатление за завършеност и изчерпателност…..т.

II. Съдържание:

4. Умело използване на различни аргументи, контрааргументи, примери от живота, литературата, историята. Ползване на адекватни и ценни библиографски източници, коректно цитиране. …..точки

5. Изявена лична позиция, убедително изразена в тезата и аргументите ….т.

6. Оригиналност, неочакваност в разсъжденията и подбора на примери и доказателства. ….т.

III. Езикови умения, графично оформяне на текста:

8. Художественост на изказа – употреба на експресивни думи, метафоричност, оригинални сравнения, спазване на стиловата норма …. т.

9. Спазване на всички езикови норми, технически издържано въвеждане на цитати ….. т.

10. Графично оформление – въвеждане на параграфи, поле, коректно написани заглавие и име на ученика; четивност и прегледност на съчинението. …..т.

Максимумът е 10 х 10 т. / 100 т. и ако имаш под шестедест и няколко /не помня точно/ е 2-ка.

7 октомври 2009

В клуба по математика  учат различен тип задачи от материала в училище. Няма значение колко си напреднал, защото Кортезов го обяснява и решават задачи над обясненото.  Кортезов не е от хората, които би се скарал, би ги претоварил- такъв добряк е и обяснява много хубаво.

11 Юли 2009

Голяма част от нещата се научават в училище. Трудно е да го обясня, защото и за мен беше странно. Но например по „Науки“ – няма го това, на което сме свикнали. Имаш урок, четеш, трябва да можеш да го разказваш. Нещата се обясняват практически в час, с опити, разяснения, дискусии. Сдъвква се и то остава в главата, видяно нагледно и разяснено. Правят така, че да им е интересно, а и да го научат. По същия този предмет, всеки път часът започваше с тест. Препитванията под всякаква форма са непрестанно, но ако си постоянен и не се разсейваш, не е проблем /поне в 8 кл/.

27 Апр. 2010

Независимо кой в коя група попада в началото на 8 клас по английски, в края на годината всички деца трябва да могат да мислят и изразяват на езика без да се затрудняват и то във всякакви области.

Учейки езика, си обогатяват и общата култура.

Най-много се изумих, когато като осмокласник трябваше да изработва и защитава доклад на тема „Безработица и мерки за справянето със нея“ или „Трябва ли да има праг на максималната работна заплата /съответно защо -обосновка/“ и това под формата на игра. Ти си Министър на финансите на твоя отбор и трябва да защитаваш позицията си. Не знам какви са били темите на другите „Министри“.

И не можеш да плагиатстваш, можеш да ползваш източници, дадено ти е какви данни непременно трябва да имаш.

Трябва да имаш и обосновка на мнението си.

В никакъв случай не им е безинтересно, а и се радвам, че между нелекия  7 клас и тежкия 9 клас имаше една много приятна и полезна учебна година в 8 клас.

28 Апр. 2010

Единият учебник, по който работят в момента по един от предметите е този на British Council за ниво C2 – Proficiency.

В 11 клас се явяват на изпити / не знам какви точно/. Мисля, че са със съдействието на колежа, също имат и консултанти, които им помагат в избора на университет, според желанията на детето и възможностите му. Мисля, че колежът изпраща документите , препоръките, резултатите до избраните от теб университети. Подробности не знам, защото ни е рано.

21 Юни 2010

Днес е минал първият ни „Файнал“ – изпит с 85 въпроса по история. Имало е и още един днес.
Не се сещам в друго училище това да се прави.  А предстоят още 8 такива, типични студентски изпити.

25 Февр. 2011

В 9 клас в началото си в лека паника от огромния материал, учебниците от по 1200 -1500 страници, високия академичен език. Трудно е, но се свиква. В 10 клас не е по-лесно, но вече си наясно какво те очаква, свикнал си да си разпределяш времето и да боравиш с материала.

25 Февр. 2011

Няма глупави деца, има мързеливи деца, а системата там не ти позволява да си мързелив. Ако имаш пропуски, ще ти помогне да ги наваксаш, няма да ги остави като дупки.

Почваш с езика, до края на 8 клас всички трябва да завършат на приблизително еднакво ниво. Отиваш в 9 клас. Сериозен материал, не сте виждали учебниците и няма как да си го представите. Или го усвояваш, или оставаш със 70% и не продължаваш, а 70 % не са никак малко, това е много труд, учене, анализи, дискусии, опити, проекти, консултации, изпити. Системата сама те тегли. А това не е училище, което не държи на реномето си и на системата си. Проверете Американските колежи в другите държави в Европа, може и таксите им да разгледате. Те не са самостоятелна единица, а част от верига, която държи на качеството.

И за да не съм голословна, тази година имаше среща с една асоциация , в която членуват n- броя университети, не помня точно колко, с тях имаше представители на 23 университета от Англия, Австрия, Италия, Холандия, Америка, Канада, Швейцария  и сигурно изпускам някоя държава.

На една от сесиите, разясняваща кандидатстване и стипендии за университети им в Америка, ни обясниха, че ако официалните им изисквания са за диплома минимум 5,50, то от нашия колеж приемат с 5,30, защото са наясно с качеството на системата на обучение и оценяване.

24 Ноем. 2011

Единадесетокласници, на които вече оценките са им важни, няколко класа при един и същи учител нямат нито една 6-ца за първата четвърт и то по много важен предмет с висок хорариум! Смея да твърдя, че сред тези деца има много, ама много добри по този предмет, някой от тях досега по този предмет не са имали никога оценка различна от 6-ца!

Не мога да се примиря с някои мнения в Интернет пространството, знаейки, че по даден предмет, за месец и половина /когато приключва първа четвърт/ сме имали 4-5 контролни, оценявани в проценти, като един грешен отговор може да те прати на петица, други форми на изпитване и накрая на тази четвърт имаш оценка например 90,12999999 % /незакръглена по някой предмети дори след втора десетична единица/, 91,5% е 6-цата. И това, пак напомням, е по университетски учебник. А около шестдесет процента е двойка. И тук няма пристрастие на учителя, няма додаване или затваряне на очи.

Без български език, математика и англ. литература – всичко друго е по университетски учебници.

25 Ноем. 2011

По физика, химия , биология не за първа година учебниците ни са университетски, което означава, че още от 9 клас учат по такива.

Не знаех, че системата в САЩ е да се учи един и същи материал в средното образование и след това в университета първите години, защото много от учащите в САЩ споделят, че това което учат там първата година са го минали в колежа. А на учебниците действително пише, че са университетски издания със сериозен обем материал. Учащите там знаят колко дори физически тежи всеки от тези учебници.

И в допълнение – един от съучениците ни учи от тази година в престижно училище извън България. Учейки за техните А-левъли, казва, че щрака с пръсти, защото този материал го е минал в колежа.

Не знам за предходни години, но българска история по настоящем се води от българи. Миналата година историята /не българска/ ни се водеше пак от български доктор по история. По география ни водеше американка с титла доктор, която титла не може да получи новозавършил младеж.

Учила съм в годините, в които поне в моето училище се учеше. Разглеждала съм тези учебници и съм доволна от съдържанието им. Няма как да знам дали има 5-10 нови издания, но тези ме удовлетворяват, имайки предвид, че в колежа не се учи само по учебници, а се ползват и много допълнителни материали.

Ние имаме учители от Харвард и други престижни университети.

29 Дек. 2011

Кортезов не води само отбора на АК, а води клуб по Advanced Math и всеки желаещ ученик може да се запише в клуба. За тази година не знам, но до миналата година децата можеха да избират между два различни дни от седмицата, мисля че даже за този клуб има опция и в събота. От този клуб се излъчва отбор.

Профил математика е задължителен в колежа и започва от 9 клас.

В 11 клас има електив математика, който не се води от Кортезов, но като съдя от резултатите на настоящи 12 класници на конкретен изпит -явно се води на добро ниво. В превод на български учат висша математика, нужна им за конкретен изпит.

Часовете по математика са 5 седмично, невключващи клуб и електив. Проверих.

Групите за клуб математика са две, заради това че една група не може да събере желаещите.

Елективът, който споменах за единадесетокласниците, не е за матурите или САТ, за друг вид изпит е- върху интеграли, диференциали , функции /затова писах висша математика в превод/.

По колко оценки има ученик по всеки предмет в другите училища, колко контролни за срока. Няма предмет в АК, по който да имаш само три контролни в семестъра. Да не говорим, че са малко и за четвъртината. Правило, което важи за всички предмети, а не за някой предмет изключение.

Клубът е общ за всички випуски. В него учат състезателна математика.

Принципно клубовете са общи за всички випуски. Само информативно – това е част от интеграцията и опознаването между различните випуски.

04 Ян. 2012

Преди смятах, че френският се учи най-много.  Питах дъщеря ми, нейното мнение е, че немският в момента се учи на най-високо ниво.

Тогава я скастрих, че тя не избра немски, въпреки че имаше А2 от Гьоте, а избра испански. Но отговорът беше „Само немски сега ми липсва, много си ми е добре с испанския. Имам други неща да гоня!”

Пиша това, защото ще се опитам да разясня нещо. Ние сме свикнали приоритети за нас да са езиците. И аз в началото се радвах „О, има възможност дори японски да учи”. Но те вече са на възраст, когато сами взимат решения с какво допълнително да се занимават. Никой не ги ограничава в броя клубове и елективи, но времето не е разтегателно. Често стои дилемата кой клуб да избере, а да й се искат няколко. Колкото и да ми беше неприятно, че тази година няма да посещава Advanced Math, преглътнах, доводите й бяха убедителни – посещава шест клуба и елективи и това е нейният си избор. Опитвам се да кажа, че на тази възраст спират да правят нещата по наш план. Когато започна да учи там, не ми е минавало през главата, че ще пренебрегне любимата й математика /Advanced math/ в полза на Week Care. Пренареждат им се потребностите и даже се радвам, че емоционалните й потребности са да помага на хората и в училищен куб, а дори и в извънучилищни дейности. Елективите са й образователни, но клубовете ги избира по душа.

В колежа един допълнителен език е задължителен – изборът е само между немски, френски и испански. Другите езици са вече по желание на детето, учат се като елективи.

Тук имаш английски, един задължителен чужд език, задължителен профил математика, профил по избор.

Задължителната учебна програма, както и програмата, покриваща профилите и оттук насетне вече идва изборът на детето какви образователни елективи да избере, както и клубове. Исках да кажа, че детето избира дали да учи още един език или да учи нещо друго вместо език.

20 Ян. 2012

За подготовката им за срочните и други изпити:

Някой прави Study Guide за изпита и го пуска в общия чат, за да е от полза на всички. Друг ще помогне с друго в друг момент или за друг изпит. И никога няма „Аз свърших повече от другите, сега ще се скатавам“; или „Аз съм хвърлил толкова усилия да направя този Стъди Гайд, ще си го ползвам сам, нека и другите да се потрудят“.

Кой каквото може обяснява, кой от каквото има нужда пита и отговор винаги ще намери. Или „Липсват ми еди кои си записки“, ако няма скенер , ще ги снима с телефона си и пак ще му ги прати.

14 Март 2012

В колежа се учи британски английски, а не американски. Учениците са запознати с разликите между двата.

Знанията им по езика са такива като и на тези с роден език английски, имайки предвид техните връсници с роден език английски, които също продължават да трупат лексика.

Поне засега не съм чула някое от децата от АК да е имало нужда от време за адаптация с езика. Нееднократно сме коментирали, че още от 9 клас учат по университетски учебници и голяма част и от тази терминология и материя им е позната. АР изпитите, на които се явяват, са си на студентски материал.

Бяха 9 клас, когато им даваха тестовете от учебника за С2 /само като пример/.

15 Март 2012

Информацията ми за британския английски е:

– Преди да кандидатстваме още в колежа съм се интересувала, но не помня вече кой ми е дал този отговор.

– в 8 клас, когато се изучава предимно език / преподавателите за клас са двама – българин и чужденец /. На нас ни е преподавал шотландец и българин.

– в 9 клас по предмета English Language Lab се учеше предимно по учебника на British Council за С2.

– по предмета English literature се сблъскват дори и с архаичен английски. И не мисля, че се четат основно американски автори. Не следя с подробности всеки автор, който изучават, но поне съм сигурна , че са работили по произведения на Шекспир, Джейн Остин.

Учебниците, които са от американски колежи /университети/, са по предметите химия, биология, физика и АР учебници за елективи, включващи и други предмети.

Учебник по английска литература не се сещам да съм виждала. Дава им се книгата, следват задания, обсъждания, групови дискусии, есета , куизове. Сигурно изпускам нещо, но в общи линии това е по този предмет.

Вярно е, че сред преподавателите чужденци, преобладават американци.

– в 9 клас предмета английска литература ни е водил британец, в 10ти и 11ти клас американци.

21 Юни 2012

За високото ниво на английски преди АК:

В АК се записват и деца, на които единият родител е с роден език английски, деца живяли изцяло в англоговоряща среда, много деца с напреднал английски, почти масово В1. Те се разпределят по нива на владеене на езика. Винаги има какво да надграждаш.

Не знам дали е особено подходящ примера, но е нещо като „Защо след като знам български, записвам българска филология?“.

– Не съм особено съгласна, че нивото в края на 8 клас е В1, щом в 9 клас имат доста тестове от и върху материала на учебника за С2.

Мога да кажа каква беше нашата мотивация,тъй като имахме взет В1 преди да започнем в АК.

– ниво на преподаване и обучение. Ако погледнете дори само учебниците им, ще добиете някаква представа за разликата, а това е само зрънце.

– информацията, която имахме къде продължават да учат възпитаниците на АК /все в отлични университети/.

Вече имам и други доводи, но тогава не съм ги знаела, но горните бяха достатъчни за нас

По отношение на т.н. „make up“ – ако имаш под 4, понякога има опция да се явиш на поправка на съответния материал.

Не съм запозната в кои точно случаи им дават тази възможност „make up“.

За домашните

09 Дек. 2008

Ние днес ще готвим грузинска манджа, ама не у нас. Разделиха класа на групи и няколко деца правеха проект за конкретна държава. Вчера представяха проектите и утре ще представят и манджа – национална.

23 февруари 2009

Единият от проектите, по който работиха в у- ще е:

Имат си партия, избрали са си правителство. Дъщеря ми е министър на финансите и в петък предаде два доклада на теми:

1/ Мерки за справяне с безработицата

2/ Трябва ли да има ограничение /лимит за максималната работна заплата в България.

Харесва ми начина , по който учат английски. Не е сухото , учебникарско научаване на език, а е свързано с обогатяване на мирогледа и яко ровене по различни тематики.

Обикновено домашно:

Да се напишат по 5 неща за:

“Как би се почуствал сингапурец, дошъл за един месец в България и респективно българин в Сингапур? Е, разнищи го тоя Сингапур!

23 септември 2009

Харесват ми и домашните, които им дават. Например, домашното по химия беше любопитно и интересно и за мен.

Искаше ми се да проверя и моите знания, така беше поднесено. Задават ти въпрос, който изпитваш угризения, ако не го знаеш. Като например: „Кой химически елемент е с най-голямо съдържание в атмосферата?“,  „Кой химически елемент е с най-голямо съдържание в човешкото тяло“ и т.н. Нямам точните въпроси пред мен, но ми бяха много любопитни.

За допълнителните занимания

03 Окт. 2008

Информация за клубовете излиза всеки ден в „Дейли бюлетина“, не знам къде го закачат, май в Сандърс.

На баскетбол ще ходим със сигурност (вчера бяхме и тя е с жестока мускулна треска- 2 мили бягане, коремни, лицеви + 2 мача).

11 Юли 2009

За осми клас при всички положения се намира време за допълнителни занимания.  Голяма част от нещата се научават в училище.

Дъщеря ми участваше и в два допълнителни клуба и на тенис по едно време реши да ходи. Най-много време й отнемаха проектите, но те пък са им толкова интересни и децата натрупват много извънучебни полезни знания.

Проектите не бяха никога от днес за утре, така че имаш възможност да си разпределиш времето.

8 октомври 2009

Днес сме на два клуба Футбол и Арт. Не ми е ясно кога ще се прибере и кога ще решава 30-те задачи по математика за утре,  не знам какви са и другите домашни.

10 Февр. 2010

Част от клубовете са: Балкански танци, Природни науки, Изобразително изкуство, Литературно списание “Беседа”, Компютърна графика, Клуб „Culture Jam”, Дебати, Английски за деца-сираци, Приятели на UNICEF, Планинско катерене, Клуб „Interact”, Клуб „Mock Trial” (симулация на съдебни процеси), Модел Обединени нации, Клуб по бягане, Клуб „Ние се грижим”, Клуб на любителите-писатели, Клуб „Ударни инструменти”, Математическа лингвистика, Клуб „По стъпките на Мелпомена” , + много спортове – волейбол, баскетбол, тенис, хандбал, футбол, софтбол и т.н.

Ако детето иска някакъв нов клуб, може да го сформира, ако намери още 5 деца, които желаят да се запишат.

Колежът ще им осигури учител.

В девети клас ходят на допълнителни занимания под формата на клубове и „електив“. Събират някакви точки.

Задължителни са, защото трябва детето да намери формата, под която да се сдобие с изискуемия брой точки в края на годината.

27 Апр. 2010

Не мисля, че математиката в АК се изучава на ниско ниво, а за такива с интереси в математиката има и клуб, който се води от невероятен преподавател, който е със сериозен опит в математиката, лингвистичната математика, наблюдаващ в международни математически олимпиади. Много от децата, с които се занимава, са със сериозни постижения.

16 Ян. 2012

Утре е „Панаирът на науките“ с презентации на проекти, от другата седмица следват изпитите върху срочния материал – поне за нас са 9 и за съжаление между тях и изпит САТ.

Организационни

03 Окт. 2008

Това, че нямат бележници, а чак в средата на ноември ще получа рипорт за дъщеря ми, не ми се нравеше особено и предприех тактика на скрито ежедневно разпитване. Още на родителската среща ни информираха, че тестовете и куизите се връщат на децата, не съм ги видяла, защото й имам довери за оценките , които ми съобщава.

18 Юни 2009

Досега не сме платили за нито един СИП, че дори и учебник.

12 Февр. 2010

За тазгодишните файнали за първи срок- децата вече са си получили оценките, очаква се днес и ние родителите да ги научим официално през родителския портал. Това е нещото, което редовно ме човърка, че те бележници нямат, а само четири пъти годишно, родителят получава информация за представянето на детето, чрез Рипорт

Карти от всички учители. Имам голямо доверие в детето си, но въпреки това съм си под напрежение дали накрая няма да има нещо, което е „забравила“ да сподели.

16 Февр. 2010

Не съм виждала изнесени публично оценки на децата , а и дъщеря ми не е споделяла по някой предмет да са им направили оценките публични.

Знаят си взаимно оценките, само от споделяне. Поне аз така съм чула.

Но се случва често учител да похвали детето с най-висока оценка на изпитна работа. А какво имат останалите си е тяхна работа.

30 Апр. 2010

Това за отпадналите ученици поради слаб успех е често коментиран въпос. Колежът си има изискване за минимален успех 4,50 , паднеш ли под него те слага на изпитателен срок, в който, ако не си повишиш успеха , си търсиш училище.

24 Февр. 2011

Дори да отсъстваш, материалът трябва да бъде научен! Пропускът ти ще лъсне моментално. Изпуснатите изпити/тестове трябва да ги направиш допълнително!

Преписване – абсолютно недопустимо.

Плагиатстване – недопустимо.

59% е 2ка, за щастие не ми се е налагало да знам, но проверих в сайта на колежа.

Системата им не позволява нивото да падне, защото не допуска субективно отношение.

24 Февр. 2011

Ако имаш пропуски, наваксваш, консултации-които там не са проформа. Нисък резултат на граматичен тест, хайде на задължителни допълнителни часове по граматика /Образно казано, все едно, че на теста по БЕЛ след 7 клас изкараш 75 точки- това за тях е нисък резултат/. Това го давам само като пример. Високите изисквания важат дори за избираемите предмети. Падне ли ти успеха, ти дават срок и не се ли подобриш  – „ЧАО“. Ине е нивото на учениците това, което диктува намаляване на критериите на учителите, както сме свикнали да се случва в българските училища.

Ние ПОНЯКОГА учим от 9-12 часа, че и до по-късно, но това не е ежедневие.

Учениците са ангажирани в колежа със занятия, а домашните са за дома. Който иска 6 часа в училище с 2 часа дупка и малко домашни, си е избрал друго училище.

Засега никой не е усетил спад в нивото на тестовете, които са ежедневие в колежа.

GRADES AND RANKING-RATING POLICIES:
GRADING SYSTEM

6 (A) Excellent (91.5-100%)
5 (B)  Very Good (80.5-91.4%)
4 (C) Satisfactory (70.5-80.4%)
3 (D)Needs Improvement (59.5-70.4%)
2 (F) Unsatisfactory (0-59.4%)

http://acs.bg/Home/Academics/College_Counseling/School_Profile.aspx

25 Февр. 2011

По отношение на преписването. Миналата година на срочен изпит дете си беше записало ЕДНА формула на ръката. Това му струваше 0% на изпита, пробейшън + вписване в характеристиката. Не смеят. Ако може да се случи при домашно, което е със точни данни и не изисква разсъждения, то в други случаи едва ли някой би си позволил, при жестоките наказания, които следват.

25 Февр. 2011

За преписването и последствията, с какво те наказват при плагиатстване, при откриване на забранени вещества и предмети у теб или в шкафчето ти, начини на оценяване, влизане в Президентс Лист, Honour row и всякакви такива подробности, които могат да засегнат процеса на обучение са описани във всеки договор, който родителите и ученикът подписват.

И там не се случва всеки ден някой да преписва, това става почти като сензация.

16 януари 2012

По повод предстоящите финални изпити за срока има нещо, върху което Ръководството може да помисли.
До преди няколко години след всеки ден със срочни изпити имаше един почивен. Те имат по един изпит сутрин, един следобед и в предишните години е следвал почивен ден, което е по-добре за децата, като се има предвид какво е натоварването с тези изпити. Това е била добра практика, но една година имаше много грипни ваканции и те сбиха изпитите да са всеки ден и от тогава си остана така.

17 януари 2012

За срочните изпити – не съм се бъркала и пак доколкото знам си ползва записките и тестовете от целия срок, за да се готви. По-трудни са дотолкова, доколкото са на целия материал. Спомням си роптане след един срочен изпит ,с над 100 въпроса, по нелюбим за нея предмет. Но обикновено питам „Как мина?“, отговор „Става“. Като опитам да задълбая – „Ще видим“.

За какво готвене да говорим, като имат по два дни (събота и неделя) и то за толкова изпити. Друга година си е помагала през ваканцията, но сега ваканцията отиде в 3 почивни дни, през останалото време пробни САТ и подготовка за други изпити.

19 март 2013

Ако си бил болен или на състезание, как наваксваш?

Когато си бил болен или си отсъствал от училище, независимо по какви причини, си задължен да си направиш след това всички тестове и контролни, които са правили съучениците ти. Задължение на ученика е да намери учителя и да се договориш с него кога да ги направиш.

Трябва да си предадеш и всички домашни, които си изпуснал, още щом се появиш на училище. Твое задължение е да си ги намериш и да си ги направиш.

Няма никакъв шанс да минеш между капките и да си спестиш контролно или домашно, защото си отсъствал. Твое задължение е да отидеш при учителя/учителитеи да уточниш удобно за теб и за тях време за изпуснатите контролни. Обикновено се правят в обедната почивка – тя е голяма.

За т.н. „make up“

Ако имаш под 4, понякога има опция да се явиш на поправка на съответния материал.

Не съм запозната в кои точно случаи им дават тази възможност „make up“.

За бонус въпросите в тестовете:

Хубаво е, когато им дават и бонус въпроси.

Така имаш възможността дори да сбъркаш 1 въпрос, ако направиш бонуса, пак да си със супер резултат.

Затова понякога имат като резултат 102%, например – направил си всичко + бонуса.

Благодаря на Радост за изключително полезния разказ! Аз винаги чета с голям интерес, написаното от нея. Очаквам с нетърпение и следващите й статии.

Ако смятате, че публикацията е полезна, моля, помогнете ни да я разпространим в социалните медии, форумите или по мейлите на приятели.

За Радост

Автор в рубриката "Споделено от Радост". Споделя с читателите на "Данибон" своя информация, опит и впечатления за Американския колеж в София и за кандидатстването в чужди университети. Вярва в доброто и смята, че хората трябва да споделят ценната информация, която знаят, за да са полезни на другите.