Рубрики
Начало » Коронавирус » АстраЗенека ще достави на ЕС два пъти по-малко ваксини от договореното за второто тримесечие

АстраЗенека ще достави на ЕС два пъти по-малко ваксини от договореното за второто тримесечие

 

puzzle-1721464_640

 

АстраЗенека ще достави на ЕС два пъти по-малко ваксини от договореното за второто тримесечие, съобщава агенция Ройтерс в екслузивна новина, цитирайки свои източници. Вместо договорените 180 милиона дози ще бъдат доставени под 90 милиона дози. 

 

Представител на ЕС е споделил пред агенцията, че АстраЗенека планира да достави по-малко дози от договореното дори и за първото тримесечие. Вместо 90 милиона дози вероятно ще бъдат доставени около 40 милиона дози до края на март.

 

Сметките показват, че АстраЗенека може би ще достави до края на юни само 130 милиона дози, което е много по-малко от договените около 300 милиона дози. 

 

Според договора между ЕС и АстраЗенека, който изтече миналата седмица, компанията се ангажира да произвежда ваксини за европейските държави в 2 завода във Великобритания, 1 завод в Белгия и 1 завод в Нидерландия. В момента обаче заради договор между АстраЗенека и британското правителство ваксини не се изнасят от британските заводи. От АстраЗенека са обещали на ЕС да осигурят дози за европейските държави от други места, където имат производство – включително от САЩ и Индия, пише Ройтерс.

 

Договорът между АстраЗенека и ЕС можете да видите ТУК.

 

В началото на февруари от АстраЗенека заявиха, че очакват да правят по над 200 милиона дози до април, което е два пъти повече от това през този месец.

 

Европейският съюз изпитва проблеми със закъснения в доставките и на другите две ваксини, които е одобрил – Пфайзер и Модерна, отбелязва Ройтерс. Забавените доставки могат да се окажат пречка пред плана на ЕС да ваксинира бързо 70% от населението си.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".