Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID случаят в 107 ОУ

COVID случаят в 107 ОУ

обн. 23.9.2020  – 08,47 ч. 

 

Нова информация

 

23.9.2020 - 109 ученици са карантинирани в 107 ОУ, съобщи бТВ. Преди дни бяха карантинирани 4 паралелки, защото са имали контакт с учител, който е дал положителен резултат на тест за коронавирус. До момента 5 учители от 107 ОУ са с положителни резултати. Няма да бъдат карантинирани нови паралелки, заяви снощи директорът на училището.

 

22.9.2020

22,30 ч. – Директорът на 107 ОУ обяви, че има още два нови случая сред учителите, но няма да се карантинират ученици, тъй като са минали повече от 48 ч. от последния контакт с тях. Общият брой на положителните учители става пет, а карантинираните паралелки остават четири.

 

Директорът на 107 ОУ обяви в 22,30 ч.:

 

Уважаеми родители, след прекрасната новина, която днес по-рано обявих, че всички тестове са отрицателни, се оказва, че поради техническа грешка в лабораторията и очакванията на съответните колеги, че резултатът ще получат от мен като директор, се оказва че имаме още двама учители с положителни тестове без всякакви симптоми.

По данни от СРЗИ няма да се карантинират паралелки, тъй като са минали повече от 48 часа от последното виждане на колегите с децата./съгласно приложения регламент при предходното карантиниране на паралелките/. В утрешния ден ще разговарям със СРЗИ и ще Ви държа в течение на случващото се.

Съжалявам, че пиша в този късен час, но съм длъжен да Ви информирам. Учебният процес СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА и е организиран със съответните заместници!

 

 

17,33 ч.

Няма нови случаи на COVID-19 в 107 ОУ. В училището бяха тествани всички учители. Преди дни стана ясно, че 3-ма учители са дали положителни резултати на тестове за коронавирус. Единият е бил контактен с учечници.Карантинирани остават само 4-те паралелки, за които вече беше съобщено.

 

Директорът на 107 ОУ обяви в 17,33 ч.:

 

Уважаеми родители, с удоволствие Ви съобщавам, че с изключение на карантинираните паралелки, ВСИЧКИ останали паралелки ще учат в нормален график от утре!

След проведените тестове на педагозите, всичките те са отрицателни!

Карантинираните паралелки ще учат по седмично разписание в класните стаи в Тиймс.

Благодаря за търпението и позитивната енергия!

 

20.9.2020

 

Директорът на 107 ОУ: Ако има още положителни учители, ще настъпи моментът, в който аз няма да имам възможността да осигуря учебен процес

 

Тестват целия персонал на 107 ОУ в понеделник

 

В понеделник ще бъде тестван целият персонал на 107 основно училище в София, заяви за БНТ директорът на 107 ОУ Данко Калапиш.

 

Директорът се надява да няма повече положителни случаи сред учителите. Голямото му притеснение е, че ако има още положителни учители, ще настъпи моментът, в който няма да може да осигури учебен процес, тъй като много преподаватели ще са в болничен и няма как да преподават, дори и в електронна среда.

 

В понеделник предстоят тестове на целия персонал, за съжаление не мога да прогнозирам какъв би бил резултатът. искрено се надявам да няма повече положителни случаи, моля се да няма.

Дали ще има или не, ще покажат тестовете, ако има още карантинирани паралелки и вероятно ще учат и те по същия начин дистанционен режим, в електронна среда, като се надявам, разбира се, колегите ми да са здрави и да не се налага, ако има още положителни случаи, ще настъпи моментът, в който аз няма да имам възможността да осигуря учебен процес, тъй като много хора ще бъдат в болничен, което не предполага взимане на учебни часове, дори в електронна среда. Т.е. всеки позитивен вероятно би ползвал болничен или би провеждал учебни часове, тъй като ако това са хипотетично 10 човека, дай Боже никога да не стигнем тази бройка, но нищо не е невъзможно и неочаквано, би било затруднено провеждането на учебен процес и тогава не мога да кажа как бих продължил напред.

Двама от колегите са начални, третият колега ще запазя в тайна, тъй като е единствен преподавател в училището по предмет.

 

Не се налага да бъдат поставени под карантина братята и сестрите на учениците, които са били контактни, заяви директорът на 107 ОУ. Вчера в училището бяха карантинирани 4 паралелки, а 3-ма учители са с положителни тестове.

 

Тримата преподаватели в столичното 107-о училище са с лека симптоматика. Двама от тях не са имали контакт с деца, третият е имал контакт, което налага карантиниране на 4 паралелки, съгласно разпорежданията на РЗИ, надявам се симтопматиката, която проявяват, да не се усили и да остане същата, която е към момента – до лека повишена температура и отпадналост. Това са симтомите, които имат двама от колегите, другата колега вчера беше само леко отпаднала.

 

14-дневна е карантината, считана от деня на установяване на положителния случай, което означава на 2 октомври, петък, учениците трябва да бъдат отново в клас, както и колегата трябва да бъде отново в клас.

 

Съгласно разпорежданията, които получих от РЗИ, родителите и братята и сестрите на контактните лица не се карантинират, тъй като се счита, че те са контактни на контактните и вероятността за заразяване е доста по-малка, така че по-малките братя и сестри или по-големите и родителите не са под карантина, могат да участват в учебен процес и да си ходят на работа, тъй като, пак казвам, водят се контактни на контактните, съгласно разпоредбите на здравните власти.

 

21 септември в училището е обявен неучебен, но присъствен в електронна среда ден заради случаи с COVID-19.

 

107 ОУ е едно от най-желаните основни училища в София. Намира се в кв. Лозеенец. Има много сериозни постижения на математически състезания.

 

Цялото интервю по БНТ вижте тук.

 

19.9.2020 г.

 

Директорът на 107 ОУ обяви 21 септември за неучебен, но присъствен в електронна среда ден заради случаи с COVID-19

 

Модел за реакция при COVID-19 в училище

 

Ето какви действия предприе директорът на 107 ОУ, където 3-ма педагози са с положителни резултати:

 

Директорът на 107 ОУ обяви 21 септември, понеделник, за неучебен, но присъствен в електронна среда ден за училището. Причината – трима учители са с положителни резултати при PCR тестове. Ще се извърши професионална основна дезинфекция на сградите на училището.

 

 

Уважаеми родители,
Във връзка с положителните PCR тестове за Ковид 19 на трима от нашите педагози, необходимостта от…

Posted by 107 Основно Училище „Хан Крум“, София on Saturday, September 19, 2020

 

 

По-рано днес директорът публикува и друго съобщение във Фейсбук, че 4 паралелки от училището са под карантина от 14 дни. Техен преподавател е дал положителен резултат.

 

 

Важна информация за родителите на 5″В“, 6″Б“, 6″Г“ и 7″А“ клас
Уважаеми родители,

Тъй като има заразен учител с Ковид…

Posted by 107 Основно Училище „Хан Крум“, София on Saturday, September 19, 2020

 

 

Съобщенията са поместени публично във Фейсбук страницата на училището. Казусът е интересен и ще е полезен и за други училища. Затова си позволявам да го споделя. Натрупват се карантинирани класове. Ще е добре да се обръща внимание основно на полезния опит, който да служи за модел за реакция.

 

Тази сутрин по БНТ образователният експерт и учител Петър Велков сподели, че негова информация има между 20 и 30 училища у нас в момента с различни случаи на различни хора с коронавирус.

 

В интерес на истина това е позитивно, че ги открихме тези случаи, защото те са външно внесени на образователната система. Това е позитивно, защото показва, че това, което бе разписано, то има някаква ефективност поне в първите дни, т.е. системата регистрира случаите. Но оттук насетне трябва да видим какво се случва по линия на здравните мерки и РЗИ службите.

 

И един проблем, който спешно трябва да се реши:

 

Кой ще се карантинира, кой ще се тества? Валят притеснителни сигнали в момента. Чисто процедурно цари хаос. Това е неприятно – получавам сигнали от учители, от родители, от директори. Те не са наясно кой се тества, как се карантинира.

 

За съжаление, не се случи нищо неочаквано при старта на учебната година за всички, които следим ситуацията, както от епидемиологична гледна точка, така и просто, наблюдавайки навсякъде, където отвориха училищата, какво се случи. За нас беше ясно, че ще стане това, допълни още Петър Велков.

 

Цялото интервю вижте тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".