Рубрики
Начало » Коронавирус » 22 училища са преминали вече на онлайн обучение, днес се очаква да има още

22 училища са преминали вече на онлайн обучение, днес се очаква да има още

Ваня Кастрева, шеф на РУО София-град: „Колеги, бъдете смели и разумни във вземането на решението!“

 

laptop-1890547_640

 

22 училища са получили разрешение да преминат на онлайн обучение, днес се очаква да има още, тъй като има подадени искания. Това съобщи началникът на РУО София-град Ваня Кастрева по БНТ. Сред преминалите имало и частни училища.

 

403 ученици в София до момента са поискали преминава на онлайн обучение по свое желание. 

 

Според Ваня Кастрева заповедта на министъра на образованието дава голяма възможност на директорите да направят предложение определени паралелки или цялото училище да премине на обучение в електронна среда от разстояние (ОЕСР).

 

 

Това е много правилна формула на децентрализация и на делигиране на отговорности както на директорите, така и на цялата структура, защото министърът наистина поема тази отговорност да дава разрешения за всякакви изключения и съответно да разрешава в интерес на децата и родителите и учителите преминаването на ОЕСР.

 

Кастрева е категорична, че отговорността се носи от министъра, защото той издава заповедта. Предложението се прави от директора. Поетапното излизане на отделни училища или паралели е по-разумният начин, смята тя.

 

 

 

В София има училища, в които няма заразени деца и ученици. Освобождаването на тези деца е абсолютен минус за тях. Ще е натоварване на семействата и на самите деца.

В същото време имаме училища с изключително висок ръст на карантинирани и заболели.

 

 

Кастрева се обърна към директорите на училищата и детски градини:

 

Колеги, бъдете смели и разумни във вземането на решението!

 

На първо място трябва да се постави здравето. 

 

Началникът на РУО София-град каза, че решението 8-12 клас да преминат на онлайн обучение е правилно. Училищата са най-защитената среда, но всички общуват и извън тази среда.

До края на седмицата очаквам да се реши дали гимназистите ще продължат онлайн. В момента текат съгласувания на политиките със социалните партньори, каза Кастрева.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".