Рубрики
Начало » Коронавирус » 25 области в червената зона и само 3 в оранжевата зона

25 области в червената зона и само 3 в оранжевата зона

 

spravka-bulgaria-01-11-2020-1_eUHj0zG.jpg__900x621_q85_crop_subsampling-2_upscale

 

25 области в България са вече в червената зона, съобщи доц. Ангел Кунчев на седмичния брифинг в Министерството на здравепазването. Само 3 области са в оранжевата зона. Това са Видин, Добрич и Силистра. Област Добрич беше специално похвалена, защото от рискова зона през лятото, сега вече е по-добре от другите.

 

Screenshot from 2020-11-05 13:51:54

 

Данните са към 1 ноември 2020 г.

 

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в рамката Европейски съюз, Обединено кралство и Европейското икономическо пространство, България се нарежда на 17-то място от 31 страни по заболеваемост, или 388,60 на 100 хил. души население, и на 10-то място по смъртност с 5,20 на 100 хил. души население. Сред страните от Балканския полуостров България е на 4-то място и по заболяемост, и по смъртност. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

Доц. Кунчев беше категоричен, че ситуацията в страната налага въвеждането на нови противоепидемични мерки, които ще предложи на здравния министър.

 

Сред предложенията са:

– удължаване срока на действащите мерки поне до края на ноември,

– ограничаване на присъствената работа до максимум 50% от броя на служителите,

– въвеждане на вечерен час за заведенията, които не попадат в обхвата на заповедта на здравния министър,

– възстановяване на т.нар. „зелен коридор“ за пазаруване – за хората над 65 години.

– На Министерството на образованието и науката ще се препоръча учениците от 5 до 12 клас да преминават в дистанционна форма на обучение на ниво области, както и да бъдат преустановени всички извънкласни дейности при ученици извън паралелката, а университетите да преминат изцяло на дистанционно обучение, с изключение на упражненията на медицинските.

Доц. Кунчев ще предложи още контактният медицински персонал да не подлежи на 10-дневна карантина, а след отрицателен PCR, извършен три дни след последния контакт с положително лице, да се връща на работа.

 

Цялата презентация на доц. Ангел Кунчев можете да прочетете тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".