Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID геополитика » Още 300 милиона дози от ваксината на Moderna са договорени за Европейския съюз

Още 300 милиона дози от ваксината на Moderna са договорени за Европейския съюз

ЕК одобри втори договор с Moderna за 300 милиона дози допълнително

flag-3370970_640

 

Европейската комисия одобри днес втори договор с фармацевтичното дружество Moderna, който предвижда допълнителното закупуване на 300 милиона дози (150 милиона през 2021 г. и възможност за закупуване на още 150 милиона през 2022 г.) от името на всички държави — членки на ЕС, пише на официалния сайт на Комисията.

 

Договорът също така дава възможност ваксината да се дари на държави с ниски и средни доходи или да се пренасочи към други европейски държави.

 

Днешният договор с Moderna обогатява широкия набор от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, заедно с вече подписаните договори с BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac и Moderna.

 

Този разнообразен набор от ваксини ще гарантира на Европа достъп до 2,6 милиарда дози, след като се докаже, че тези ваксини са безопасни и ефикасни.

 

Комисията издаде разрешение за търговия при определени условия с ваксините, разработени от BioNTech и Pfizer (на 21 декември 2020 г.), Moderna (на 6 януари 2021 г.) и AstraZeneca (на 29 януари 2021 г.).

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви:

 

„Днес осигуряваме 300 милиона допълнителни дози от произвежданата от Moderna ваксина срещу COVID-19, която вече се използва за ваксиниране в Европейския съюз. Това ни приближава до основната ни цел: да гарантираме, че всички европейци имат достъп до безопасни и ефективни ваксини възможно най-бързо. С набора от 2,6 милиарда дози ще можем да осигурим ваксини не само за нашите граждани, но и за нашите съседи и партньори.“

 

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, посочи:

 

„С този нов договор с Moderna добавяме още 300 милиона дози от една разрешена безопасна и ефективна ваксина. Това е още една стъпка към нашата цел да осигурим бърз достъп до безопасни и ефективни ваксинации за гражданите в Европа и извън нея през тази година. Договорът е важен не само за нуждите на ЕС в краткосрочен план, но и за бъдещата ни работа за ограничаване на бързото разпространение на нови варианти.“

 

Ваксината на Moderna се основава на информационната РНК (иРНК), която играе основна роля в биологията, прехвърляйки инструкции от ДНК към механизмите на клетките, синтезиращи белтъци. При ваксина на основата на иРНК тези инструкции създават безвредни фрагменти от вируса, които човешкото тяло използва за изграждане на имунен отговор за предпазване или борба със заболяването. Когато в организма на човек постъпи ваксина, неговите клетки прочитат генетичните инструкции и произвеждат „протеинов шип“ — протеин, разположен на външната повърхност на вируса, който той използва, за да навлезе в клетките на организма и да причини заболяване. След това имунната система на организма възприема този протеин като чужд и произвежда естествени защитни елементи — антитела и Т-клетки, срещу него, пише още на сайта на Европейската комисия.

 

Решението на Комисията да бъде подкрепена тази ваксина беше взето въз основа на солидна научна оценка, използваната технология, опита на дружествата в разработването на ваксини и техния производствен капацитет за снабдяване на целия ЕС, както и способността им да разработят евентуално ваксина срещу вариантите на коронавируса.

 

Контекст

 

На 17 юни Европейската комисия представи Европейска стратегия за ускоряване на разработването, производството и въвеждането в употреба на ефикасни и безопасни ваксини срещу COVID-19. В замяна на правото да закупи определен брой дози ваксина в даден срок Комисията финансира част от първоначалните разходи на производителите на ваксини под формата на предварителни споразумения за покупка. Предоставеното финансиране се смята за авансово плащане за ваксините, които ще бъдат действително купени от държавите членки.

 

Тъй като високите разходи и високият процент на неуспешните разработки превръщат инвестирането във ваксина срещу COVID-19 във високорисково начинание за разработчиците на ваксини, с тези споразумения ще бъде създадена възможност да се направят инвестиции, които при други обстоятелства може да не се осъществят.

 

След като се докаже, че ваксините са безопасни и ефикасни, и след като Европейската агенция по лекарствата издаде разрешение за търговия, ваксините трябва бързо да бъдат разпространени и въведени в употреба в цяла Европа. На 15 октомври Комисията очерта основните стъпки, които държавите членки трябва да предприемат, за да бъдат напълно подготвени, сред които беше и разработването на национални стратегии за ваксиниране. Комисията прие допълнителни действия, за да подобри подготвеността и да подсили мерките за реагиране в целия ЕС, стратегия за предпазване от COVID-19 през зимата, предоставяща на държавите членки допълнителна подкрепа при въвеждането на ваксините, и съобщение за единен фронт за борба с COVID-19. Комисията прие също така план за подготвяне на Европа за нарасналата опасност от варианти и за възможността те да се окажат резистентни спрямо съществуващите ваксини.

 

Европейската комисия е решена също така да направи необходимото, за да може всеки, който се нуждае от ваксина, да я получи — навсякъде по света, а не само у дома. Никой няма да е в безопасност, докато не бъдат защитени всички. За тази цел от 4 май 2020 г. насам Комисията набра почти 16 милиарда евро в рамките на инициативата „Глобални действия срещу коронавируса“, по която се работи за осигуряване на всеобщ достъп до изследвания, лечение и ваксини срещу коронавируса и за глобалното възстановяване, и потвърди интереса си да участва в механизма COVAX за справедлив достъп до ваксини срещу COVID-19 на приемливи цени навсякъде по света. Като част от усилията на „Екип Европа“ Комисията обяви, че ще предостави 400 милиона евро за гаранции в подкрепа на COVAX и изпълнението на неговите цели в рамките на инициативата „Глобални действия срещу коронавируса“.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".