Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и Нидерландия » 5 седмици още по-строг локдаун в Нидерландия. Затварят училища, градини, университети

5 седмици още по-строг локдаун в Нидерландия. Затварят училища, градини, университети

 

hague 46

 

Българското посолство в Хага информира за новите мерки в Нидерландия:

 

Информираме ви, че с решение на нидерландското правителство – в сила от полунощ на 15 декември 2020 г. и прилагане до 19 януари 2021 г. на този етап, се въвеждат нови по-строги мерки („lockdown“) за борба с разпространението на COVID-19 в Кралство Нидерландия, с оглед на динамичната епидемиологична ситуация в страната.

 

 

Новите мерки включват:

 

Затварят се всички търговски обекти, с изключение на тези от първа необходимост (хранителни магазини, бакалии, химическо чистене, аптеки, оптики, банки и др.) – в сила от 00:00 ч. на 15 декември 2020 г. Следва да затворят врати всички магазини от нехранителния сектор – например магазини за мебели, за електроника, градински центрове, за дрехи и др.

- Затварят се всички учебни заведения, вкл. начални и средни училища, както и детски градини и центрове за дневни грижи, които следва да преминат в онлайн форми на обучение считано от 16 декември 2020 г. до 18 януари 2021 г. Осигуряват се дневни грижи за децата на служителите на „първа линия“ с обществено значими професии и за хората от уязвими групи.

– Затварят се всички обекти за предоставяне на контактно-базирани услуги, вкл. фризьорски салони, студия за масажи, козметични грижи и др., с изключение на стоматологичните кабинети и тези за физиотерапия.

– Затварят се всички спортни зали, фитнеси, басейни, сауни, както и публично достъпните места за свободното време – музеи, кина, театри, казина, зоологически градини, увеселителни паркове и др. Библиотеките остават отворени, но само за взимане и връщане на книги.

Хотелите могат да останат отворени, но се прекратява предоставянето на храна и напитки за техните гости, включително и на обслужването по стаите (roomservice). Остават затворени всички заведения от кетъринг-индустрията, като се запазва възможността за вземане и доставка на храна и напитки за вкъщи.

– Гражданите се насърчават да останат у дома възможно най-дълго, както и да продължат да работят от вкъщи, когато това е възможно.

– Гражданите се призовават да не приемат вкъщи повече от двама посетители на ден над 12-годишна възраст, с изключение на празничните 24, 25 и 26 декември 2020 г., като за празничните дни могат да се приемат най-много до трима гости над 12-годишна възраст.

– На този етап не се предвижда въвеждането на вечерни часове.

– В допълнение, на населението на страната се препоръчва да не пътува в чужбина, освен при крайна необходимост, поне до средата на м. март 2021 г. Гражданите на съседните на Нидерландия държави се призовават да не посещават страната.

– При завръщане в Нидерландия от държави с „оранжев“ код (в т.ч. и от България), остава изискването за спазване на силно препoръчителна 10-дневна карантина в домашни условия.

– За граждани на ЕС не се изисква представянето на негативен резултат от PCR-тест за COVID-19 при влизане в Нидерландия.
Пълен списък на въведените мерки за органичаване на разпространението на COVID-19 в Кралство Нидерландия може да бъде намерен тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".