Рубрики
Начало » Коронавирус » 71% от холандците искат маските да станат задължителни

71% от холандците искат маските да станат задължителни

Повечето холандци искат затягане на мерките

 

tulips-21598_640

 

71% от холандците искат маските да станат задължителни, сочи проучване на DVJ Insights, поръчано от RTL Nieuws.

 

40% от холандците дори мислят, че маските трябва да станат задължителни на улицата.

 

Миналата седмица холандският премиер Марк Рюте отправи „спешен съвет“ маските се носят маски в  закритите обществените места – там, „където не може да се види небето“. Това включва ресторанти, музеи, магазини, библиотеки. Бяха добавени и училищата. Засега не важи за университетите, но самите висши училища също отправят молба да бъдат добавени.

 

Нидерландия е страната, която до октомври не приемаше носенето на маски като значима мярка срещу коронавируса. Разчитаха на това, че със строго спазване на социална дистанция от 1,5 метър, ще могат да се предпазят от разпространението на вируса. Учени започнаха да убеждава управляващите, че маските са ефективни. Така малко по-малко дори и в Нидерландия те започнаха да се приемат.

 

Повечето холандци искат затягане на мерките, сочи изследване по поръчка на NOS.

 

Другата седмица холандското правителство ще реши дали е необходимо ново затягане на мерките. На две седмици премиерът Рюте и министрите правят брифинг и съобщават дали са постигнати резултати и дали се налагат нови мерки. Прави впечатление, че в страната се правят много проучвания на общественото мнение по въпросите за мерките в пандемията. Министър-председателят се радва на голямо одобрение на сънародниците си.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".