Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и Нидерландия » 82% от холандците искат да се ваксинират

82% от холандците искат да се ваксинират

79% намират за оправдано удължаване на локдауна с още месец

the-hague-993433_640

 

82% от холандците заявяват, че ще се ваксинират, сочи изследване, цитирано в медиите. С всяка седмица броят на желаещите расте. Миналата седмица бяха 75%. При първото изследване през ноември желаещите бяха 43%. В края на 2020 г. нарастнаха на 63%.

 

Тези, които преди са били против, вече заявяват, че са убедени, че ваксината е безопасна и не искат да заразяват други хора.

 

Нараства процентът на хората, които се притесняват, че могат да си пропуснат реда за ваксинация поради ангажимент или пътуване. 

 

Заслуга за големия процент желаещи да се ваксинират имат четирима здравни специалиси, които редовно дават експертни мнения. Подкрепата за тях е огромна – между 67% и 82%. На голяма подкрепа от 74% се радват и здравните служби, ангажирани с коронавируса и ваксинацията.

 

Министър председателят Марк Рюте има подкрепа от около 65% от холандците в момента. Здравният министър – от 57%.

 

79% намират за оправдано удължаване на локдауна с още месец. Той започна на 15 декември и ще продължи до 19 януари. Очаква се да бъде удължен с поне още 3 седмици, т.е. поне до 9 февруари. Има предложения на 25 януари да се отворят детските градини и училищата, но трябва внимателно да се проучи до каква степен британският щам засяга децата.

 

72% подкрепят настоящата политика на холандското правителство по отношение на коронавируса.

 

61% искат мерките да са още по-сериозни. Само 16% настояват за разхлабване на ограниченията или да бъдат отменени.

 

70% от анкетираните са оптимисти за настоящата година, защото вече има ваксини.

 

45% вярват, че благодарение на ваксините вече ще можем да водим по-нормален живот.

 

Подкрепата на локдауна идва от поддържници на различни политически партии. Против са само симпатизантите на крайно дясната партия FVD. 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".