Рубрики
Начало » Коронавирус » 99 учители са вече заразени

99 учители са вече заразени

COVID и образование

graph-963016_640

 

99 учители от училища и детски гради са заразени, каза министърът на образованието Красимир Вълчев в студиото на БНТ. Преди два дни на брифинга бяха обявени: 72 учители в училищата и 14 педагози в детските градини или общо 86 учители. На 1 октомври Вълчев също имаше изявление за броя на заразените учители и тогава обобщи бройката им: „около 90″.

 

„100 са заразените деца и ученици“, сподели министър Вълчев днес. Интересно е, че преди два дни стойностите бяха по-големи: 117 ученици и 12 деца или общо 129 ученици и деца. За два дни дали са излекувани 29 ученици и деца? Или бройката днес е обобщена и не е точна?

 

В началото на седмицата имаше въпросителни около обявена статистика за броя на заразените учители (70 учители на 24.9 + 16 учители от Габрово на 26.9 не правеше 74 заразени учители на 29,9), сега има неясноти при броя на учениците – 129 ученици и деца към 30 септември и 100 ученици и деца към 3 октомври. Възможно е да се вече оздравели и с отрицателни тестове, но е хубаво да се посочват и уточняват данните за какви периоди са. Необходима е по-добра прецизност.

 

5 ученици средно дневно се заразяват при общо за страната средно 200 души заразени, посочи Красимир Вълчев днес по БНТ.

Същото е и при учителите.

 

Близо 1 милион са учениците и децата, уточни министърът. Учителите са близо 90 000 души.

 

Карантинираните паралелки са 5 на 1000, обяви Вълчев. Това е 0,5% от общия брой.

Днес не беше посочена бройката, а само беше обявен процентът.

За сравнение: на 29 септември процентът беше 0,4% и съответстваше на 201 паралелки.

Имаме по-нови данни към 30 септември, обявени на брифинга на 1 октомври. Тогава официално се съобщи за 180 карантинирани паралелки и 34 групи в детските градини или общо 214 карантинирани паралелки и групи. В четвъртък не бяха пък съобщени проценти и не е ясно с колко се е увеличил броят за няколко дни. В медиите може да се проследи, че в този период има съобщения за карантинирани паралелки.

 

При предишните въпросителни за бройките на заразените учители ме попитаха как мога да си губя времето за такива неща и да посочвам неясноти. Всъщност не ми отнема много време.

Искам да уточня, че ми помагат три факта:

1. Имам репортерски навик от опита ми в новините да запомням кой какво е казал, за да мога да го цитирам бързо и да ми е допълнителна информация, когато обобщавам и правя анализи;

2. Журналист съм от старата школа. Проверявам информацията дори на официалните лица. 

3. За да ми е още по-лесно – обобщавам си важните неща в таблица с акценти

Така че днес само като чух бройката на учениците, веднага ми светна лампичка защо са по-малко в сравнение с четвъртък. Не повече от 1-2 секунди ми костваше. Проверката в статията ми от 1 октомври показа, че правилно съм запомнила, че тогава са били повече.

Добре е данните да се поднасят по-прецизно, за да не будят въпроси. 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".