Рубрики
Начало » Коронавирус » Новата академична година в университетите по света в епохата на коронавирус

Новата академична година в университетите по света в епохата на коронавирус

обн. 1.9.2020 г. – 22.56 ч.

TU Delft 23

 

Можете да ми подавате информация на danybon.pr@gmail.com. Дискусията беше започната тук.

Изцяло онлайн, обучение от смесен тип, присъствено – това са вариантите за новата академична година в университетите по света. Някои университети решиха да са поне за известно време или няколко месеца онлайн. Други поканиха само част от студентите си в кампуса, основно първокурсниците, а другите ще бъдат онлайн. Трети ще се опитат да стартират нормално. Но почти всички наблягат на факта, че през тази година ще се разчита много на онлайн формата.

 

Каква ще бъде новатата академична година в университетите по света?

 

Вече 10 години Данибон съществува. Голяма част от учениците, чието развитие следях в сайта или статии ми им бяха полезни, вече са студенти. Много родители и младежи ми пишат и споделят какво се случва сега в различни учебни заведения по света. Ще се радвам да разкажем с дружни усилия каква ще е академичната година в различни висши училища. Как ще започне? Какви мерки се вземат? Пишат ми и българи, преподаватели в чужди университети. Ще разчитаме и на техния поглед.

 

Моля да ме извините, че няма да имам времева възможност да превеждам всичко от английски на български! Ще копирам важните акценти с текст на английски. Ако желаете, можете с няколко изречения да споделяте на български това, което е най-характерното.

 

Можете да ми пишете под поста във Фейсбук или на имейл danybon.pr@gmail.com. Ще допълвам информацията в тази статия.

1 септември 2020 г.

Университет Бокони, Милано (Италия) – 1 курс

 

Учебната година започна на 31 август. Тази седмица имат опреснителен курс по математика. Следващата вече си е редовна.

Според сайта на Бокони около 90% от студентите ще бъдат в Милано. А и тяхното послание беше, че очакват всички, без тези които имат основателна причина като неиздадена виза или здравословно състояние.

Засега карантината за българите е до 04.09, ще видим след това дали ще отпадне. На същата дата от Бокони са обявили и ново кандидатстване за общежития и то за период от един до три месеца.

Организацията в университета е 50% от курсовете на живо, като групите се редуват семично при 50% капацитет на залите, 30% от курсовете с теоретична част само онлайн и приложна на живо в малки групи и останалите 20% предмети, като компютърни науки например, ще бъдат само онлайн.

 

https://www.viasarfatti25.unibocconi.eu/

https://agenda.unibocconi.it/ – Наръчник

 

Технологичният институт в Джорджия

 

Джорджия тех са онлайн, но почти всички са в кампуса. Вече всяка седмица ще правят тестове за Ковид, защо към края на седмицата вече имаше много положителни.

 

31 август 2020 г.

 

ТУ Айндховен (Нидерландия) – 1 курс

 

Техническият университет в Айндховен – смесено, поне за 1 курс, съобщи родител на 1-курсник.

 

….

 

Университетът Лайден (Нидерландия)

 

Ограничено количество обучение в университета. Целта е да се опитат да предоставят 1/4 от обучението в кампуса, а всичко друго ще е онлайн.

Призивът е да се работи и учи колкото може повече от дома. Това е и призивът на правителството на Нидерландия, към който се придържат в Лайден – най-старият холандски университет, който беше сред първите висши училища в света, твърдо заявил, че трябва да се учи онлайн поне до февруари. В момента се доразвива програмата за работа от дистанция за периода от 1 октомври до поне 1 януари 2021 г.

Подробности четете тук.

Протоколът е интересен и можете да го видите тук.

Ако има някой и с личен, опит ще е интересно какво се случва в Лайден. Имат и много научни и медицински изследвания, които им дават възможност да вземат ясни решения.

….

 

Университет Тилбург

 

Ще предостави през целия първи семестър цялото свое образование онлайн.

В малки групи, ако е възможно, ще има някои учебни занятия в кампуса.

Мотото тази година на университета Тилбург е: „В кампуса, ако можем, онлайн, защото можем“.

Подробности четете тук.

……

 

Британски университети

 

Родител със студент в Университета на Бат ми изпрати информация за новата академична година в три висши училища във Великобритания, а също и общи правила:

 

Студентите в Англия, ще бъдат под карантина 2 седмици, като преди да тръгнат, трябва да попълнят този формуляр: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk

 

Трябва да се попълни този формуляр онлайн, преди да пристигнете във Великобритания. Ако не попълните формуляра преди да пристигнете във Великобритания, може да ви отнеме повече време, за да влезете във Великобритания. Когато пристигнете на границата с Великобритания, ще трябва да покажете едно от следните:

 

• отпечатано копие на документа, приложен към имейла ви за потвърждение

• документът, прикачен към имейла за потвърждение на вашия телефон

 

Служителите на граничните сили ще използват QR кода в горната част на документа, за да проверят дали сте попълнили формата успешно.

Студентите в първи курс

Част от 1-курсниците тръгват на 6 септември, а други – на 14 септември, за да имат време да мине карантината. Ще са в друга сграда и след като мине карантината, ще ги настанят в общежитието.

 

Университет на Бат

 

Бат също даде възможност за избор на второкурсниците и третокурсниците – дистанционно или да са там, но с по-малка натовареност относно лекции, като повечето ще бъдат дистанционни. Първи курс заминават две седмици по-рано, заради карантината от 2 седмици, която е задължителна за Великобритания.

 

Ето подробности:

 

Университетът на Бат предоставя възможност за избор:

– При присъствено обучение ще имат 4 часа на седмица, а останалите лекции ше са онлайн (2 и 3 курс).

– За избралите изцяло онлайн всичко ще бъде качено на платформата им.

 

Карантиниране за студентите на Университета на Бат:

 

В две общежития в Бат ще бъдат настанени карантинираните.

Всеки ще бъде в стая с баня.

На тяхно разположение ще има микровълнова и електрическа кана в стаята. Целта е да се ограничи ползването на кухнята. В кухнята всеки ще влиза поотделно.

Три пъти на ден ще им се носи храна. Това е безплатно.

Може да си пазаруват онлайн от супермаркета в кампуса.

Ще имат онлайн занимания.

 

Ето бележки за други университети от Великобритания, които ми изпрати родителят:

 

Imperial College London

Началото на учебната година е обявено за 3 октомври. Тази година трябва да се резервира слот за настаняване, а няма да бъде в един и същи ден.

Настаняването за периода на карантината е безплатно.

 

Университет на Саутхемптън

Карантината няма да е в общежитията.

За първите три дни ще им бъдат приготвени необходимите неща, сред които и комплекти за храна.

Ще могат да си кажат предпочитанията за вид кухня, например вегетарианска или нещо друго.

След този период вече ще трябва да си поръчват онлайн и да си заплащат поръчаното.

 

 

Благодаря за изпратената информация!

 

……………..

 

ТУ Делфт (Нидерландия)

 

Академичната година в Техническия университет в Делфт започна. Ценност номер едно е здравето на всички. Социалната дистанция от 1,5 метър е задължителна. Призивите са да се работи и учи колкото може повече от дома. През септември в кампуса са поканени само първокурсниците и магистрите. Второкурсниците и третокурсниците засега са онлайн, но ще имат и присъствени седмици. Лекциите за всички са онлайн. Когато има учебни занятия, в залите студентите ще бъдат между 10 и 20 души.

 

ТУ Делфт подготви видео инструкция за мерките в университета.

 

 

Подробности можете да следите тук.

 

……………..

 

FH Technikum Wien (Австрия)

Преподавател от университет във Виена сподели на Фейсбук страницата на Данибон информация за мерките през новата академична година. Посещаемостта във FH Technikum Wien ще бъде намалена с около 50% през зимния семестър, а останалото време ще се разчита на онлайн обучение и самообучение. Трябва да се носят предпазни средства на носа и устата.

 

 

Позволявам си да споделя информация за мерките, предприети във връзка с пандемията в един австрийски университет, в който водя лекции като хоноруван преподавател, и правилата и протоколите за безопасност , които са подготвени и ще се спазват през цялата учебна година от студенти и преподаватели.

Dear lecturers,
With the start of the new academic year, things won’t return to normal at our university. Instead, there is going to be a careful opening to allow the necessary part of presence teaching to be resumed, while keeping the risk of infection low. Attendance in the winter semester will therefore be reduced to about 50 percent, with the remaining time being spent on e-learning and self-study.
Our corona protection measures provide for faceshields to be worn by lecturers during the courses. These faceshields are available at the reception desk. A mouth and nose protector must be worn in all buildings of the FH Technikum Wien. As soon as students are seated and a minimum distance is guaranteed, they can remove their protection. All protective measures are clearly signposted throughout the building, for example the guidelines in lecture halls, as they will be displayed at the doors: Doors (PDF via technikum-wien.at)
Please also help us to ensure that students actually comply with the corona protection measures. For your information, here is the guide for courses as it will be displayed on all lecturers’ desks in the rooms: Guidelines
Outside the teaching units, we ask you to reduce presence in our buildings to the necessary minimum.
Thank you very much for your help, we wish you a successful start into the new academic year!
With kindest regards,

 

………….

Пенсилванският университет (САЩ) – 1 курс

Пенсилвански университет отмени престоя и обучението в кампуса като допълнителна мярка срещу коронавируса

 

Престижният Пенсилвански университет, който е част от т.н. „Бръшлянова лига“, затяга още повече мерките за ограничаване на разпространението на коронавирус, съобщи за Данибон от САЩ Веселина Миланова, майка на първокурсничка в учебното заведение. Последната промяна е, че се отменя за неопределено време обучението и престоят на студенти в кампуса. Университетът се надяваше да успее да предложи хибридно обучение в малки групи, а студентите да имат право да са в общежитията и да общуват помежду си Лекциите през есенния семестър ще са само онлайн.

Прочетете повече на http://www.danybon.com/coronavirus/upenn-coronavirus-fall-2020/

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".