Рубрики
Начало » Коронавирус » Анализ в Капитал: „Дистанционното обучение – учителско геройство, което малко хора оценяват“

Анализ в Капитал: „Дистанционното обучение – учителско геройство, което малко хора оценяват“

 

laptop-3308566_640

 

Току-що прочетох много хубав анализ в „Капитал“. Препоръчвам ви да му отделите минутка време.

 

Дистанционното обучение – учителско геройство, което малко хора оценяват

На първо време е важно да си кажем, че това, което се случва в момента по света, не е просто опит за прилагане на един или друг модел на обучение, а е форма на управление на криза. Това ни убягва като общество, защото в България все още понякога не се прави разлика между дистанционно и домашно обучение. Дистанционният модел, който се следва в България, е по-отговорното институционално решение, отколкото този на домашния модел, който се предприе в западните демокрации и който се ограничава със самостоятелна домашна работа. Никой по света не очаква нищо добро от тези компенсаторни модели, но първият възстановява връзката учител-ученик, доколкото това е възможно, а вторият залага на личната отговорност на ученика и ценностите на семейната среда.

 

Авторът е Иван Господинов, учител по философия, образователен експерт, председател на сдружение „Образование без раници“ и е начело на езиковата локализация на българската „Кан Академия“. Първоначално публикува доразвития по-долу анализ във Facebook страницата си „Философия на образованието“ на 03.11.2020 г.

 

Статията в „Капитал“ можете да прочетете ТУК.

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".