Рубрики
Начало » Коронавирус » Доц. Ангел Кунчев: Прагът за затваряне на училище е 10% положителни от учениците, но вероятно още при първите 10-15 случая родителите сами ще спрат децата си

Доц. Ангел Кунчев: Прагът за затваряне на училище е 10% положителни от учениците, но вероятно още при първите 10-15 случая родителите сами ще спрат децата си

 

125 su klasna staya

 

10% положителни случаи при учениците е прагът за затваряне на училища, вписан в доклад на Института по инфекциозни болести, но истината в живота е, че още при първите 10-15 положителни, родителите сами ще спрат децата си от училище, независимо от мерките, които държавата би предприела. Това заяви главният държавен здраве инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Нова телевизия. Той допълни, че при 3-4 паралелки със случаи на коронавирус, най-вероятно цялото училище ще превключи към онлайн обучение от разстояние.

Акценти от интервюто на доц. д-р Ангел Кунчев пред Нова телевизия:

 

Нова ТВ: Ще се затварят ли училищата през октомври? Има такива слухове.

 

Ангел Кунчев: Аз съм уплашен от нивото на разпространение на неверни новини, слухове и всякакви теории на конспирации. В нашето общество има силна почва на развитие, прекалено много хора нямат критерии да отсяват вярно от невярно. Ако някой може да ми посочи една причина държавата да затвори училищата, мога да помисля по въпроса. Ако имахме такова намерение, като 2-3 държави в Европа, например Турция, трябваше да отложим с 1-2 седмици началото на учебната седмица. В момента заболяемостта в България е такава, че и това не се налага, защото на Балканите заедно със Сърбия сме с най-ниска заболеваемост. В Европа бяхме на 19 място. Сега не съм проверявал, но мисля, че още малко слязахме надолу, защото почна една втора вълна и то значителна в много страни.

 

Нова ТВ: По отношение на училищата. Не казвате: „Не, няма да затворим“, а казвате: „Не, няма такова решение да се затврят училища“. Това означава ли, че няма да стигне до такова. Знаем, че ще гледате клас по клас. Ако има едно заразено дете, класът му минава на електронно обучение. Но ако има заразено дете в друг клас, този клас също ще учи от дома. И т.н. В такава ситуация няма ли да затворите цялото училище или ще чакате да се заразят всички? 

 

Ангел Кунчев: Няма да чакаме. Избягваме да даваме конкретни цифри, защото училищата в България са много различни. Има такива с 50 деца. Има и такива с 2500 деца. Мерките не могат да бъдат еднакви.

 

Във всички случаи започваме с отделни паралелки и класове. Ако се появи положително дете, тази паралелка минава на електронно обучение. Ако станат 3-4 класовете в едно средно училище, то е показател, че цялото училище (да превключи) на електронно обучение в рамките на 24 часа.

 

Ако е в едно училище, средно с 1000 ученици, при първите 10-15 положителни да се появят, аз ви гарантирам, че родителите ще спрат децата си от училище, независимо от мерките, които държавата би предприела. Това е нормална естествена реакция.

 

Какви са праговете за затваряне на училища и областни градове?

 

Готови са. Вчера ми ги дадоха. Колегите от Института по инфекциозни болести подготвиха такъв доклад, но той е доста сложен и научен – така трудно ще намери приложение в практиката. Специално за училищата те са поставили 10% заразени ученици, над който училището трябва да затвори. 10% положителни от децата. Такъв процент е определил само Израел и се придържа към него. Но животът е много по-разнообразен и вкарването в такива граници пречи. Не е едно и също в един областен град да имате 100 заразени, но 95 от тях да са в старчески дом. За какво да го затваряме този град? Мерките трябва да са в огнището. Но ако са пръснати в целия град е друго. Толкова е динамична ситуацията.

 

В Европа градовете се оцветяват в 4 цвята. Заболяемост:

 

До 20 на 100 000 жители;

От 20 до 40 на 100 000 жители;

От 40 до 60 на 100 000 жители;

От 60 до 120 на 100 000 жители;

Над 120 на 100 000 жители – най-лошият случай.

 

Ние бихме могли да вземем тази мярка, но всичко е толкова динамично. Само за пример ще ви кажа – в момента в Българя е 24 на 100 000 заболяемостта. В съвсем близката до нас Черна гора е 256 на 100 000. Толкова бързо можем да ги достигнем тези 256, преминавайки през всички етапи, и веднага ще почнете да питате защо не вземате мерки. Анализът се прави на база къде са случаите. Пръснати ли са или в една група. От една възрастова група ли са. Имат ли връзка помежду си. Ако са пръснати, това е най-лошият случай. Това означава, че има масова циркулация навсякъде. Как да реагираме? Много ясно! Затягаме мерките. Но не мисля, че при каквато и да е заболяемост ще стигнем до затваряне и блокиране на градове.

 

Грубо 280 и 300 случа на 100 000 е прагът при заболяемост от грипа при обявяване на епидемия в София. Нямаме такава статистика за коронавируса.

 

Цялото интервю можете да изгледате тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".