Рубрики
Начало » Коронавирус » Ангел Кунчев обясни какви са рисковете от присъствена учебна година

Ангел Кунчев обясни какви са рисковете от присъствена учебна година

 

119 SOU

 

 

Рисковете от присъствена учебна година са не толкова за учениците, колкото да не принесат заразата вкъщи и към преподавателите си. Това обясни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в сутрешния блок на БНТ. В рамките на 1 минута той даде малко повече отговори какви рискове съществуват при реализиране на идеята, лансирана от МОН, новата учебна година да започне присъствено. Ангел Кунчев допълни, че работят с министерството за изготвяне на подробни правила, за да намалят риска до приемлив.

БНТ: Има ли опасност наесен и в началото на зимата инкубатори на заразата да се окажат училища и университети, където продължително време в затворено пространство стоят голяма група от хора?

Ангел Кунчев: Има. Вчера бях на среща в МОН, които много сериозно са се заели с този въпрос да създадат условия за безопасно посещаване на училищата най-вече, но и на всички друг тип заведения.

Вижте, от гл. т. на вируса до момента няма проблем със здравето на тези лица. Нямаме, дай боже така да остане, тежка клинична картина, дори средно тежка при ученическа възраст. 

Цялата идея е да не стане масово разпространение, което те няма да усетят, но ще пренесат вкъщи, което е възможно. Да, наистина, когато стоиш 5-6-7 часа в една стая с 20-30 души крие рискове. Крие рискове и за самите преподаватели.

Така че според мен, това, което изработваме с МОН, е доста подробно. Включително и как да се прави дезинфекция на въздуха. Как да не ползват децата по едно и също време междучасия. Как да направим така организацията, така че да не обикалят по кабинети. Всичко възможно, за да намалим риска до приемлив.

 

Ангел Кунчев допълни, че не е ясно как ще си взаимодейства коронавирусът със сезонните инфекции. Ще е много трудно диагностицирането и лечението. Критичен ще е периодът от октомври до март.

 

Вече близо 30% от заболелите са под 50-годишна възраст, а по заболеваемост България е на 2-3 място в Европа, след Швеция и Португалия. Ангел Кунчев сподели, че ако зависи от него, веднага ще затвори барове и дискотеки, както масово се прави отново на много места – дори и в Майорка, но осъзнава, че хората са уморени от мерки, а проблемът има не само здравна, но и икономическа страна.

 

Дискусия по темата можете да откриете ТУК.

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Министърът на образованието: „Взехме решение учебната година да започне присъствено!“

С какви мерки срещу коронавируса ще започне новата учебна година?

 

източник: БНТ

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".