Рубрики
Начало » Коронавирус » Ангел Кунчев: „В началото на септември ще се вземе решение дали учениците ще учат нормално или дистанционно“

Ангел Кунчев: „В началото на септември ще се вземе решение дали учениците ще учат нормално или дистанционно“

Ще има реални рискове да се появяват положителни случаи в училищата

 

119 SOU

 

 

„Не искам за момента да казвам: „Да, ще учат нормално всички!“ или „Не, продължаваме с дистанционното обучение!“, защото месец и половина е дълъг период от време. Такова решение ще трябва да вземем, но малко по-късно. В началото на септември най-вероятно, в зависимост от ситуацията.“ Това заяви главният санитарен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в интервю за БНР.

 

Интервю на Ангел Кунчев за БНР за стратегията, която трябва да има МОН преди началото на новата учебна година

 

БНР: Много са притесненията, изразени в различни групи в обществото, включително и от омбудсмана Диана Ковачева. Трябва ли да има възможност да се избира присъствено или неприсъствено участие през тази предстояща през септември учебна година заради ръста на заболяваемост?

 

Ангел Кунчев: Всички се вълнуваме много от този проблем, защото е ясно, че ако продължи ръстът на заболяемостта и смъкването на възрастта, ще има реални рискове да се появяват положителни случаи в училищата. Все още ситуацията е такава, че в тези възрасти до 18 години, развитието на някаква клиника е все още изключение, а тежките случаи, смъртните, на практика са нулеви. Дай боже да остане така! Но и двете опции са налице. 15 септември все още е далече. Вие виждате как се развиват нещата. Изключително динамично и се сменят реално за седмица. Вълната на повишена заболяваемост най-напред засегна Балканите, но в момента вече се преля в Испания, във Франция, в Англия, в Южна Германия. Така че сме свидетели на рязко нарастване на броя на случаите и не знаем докъде ще доведе това нещо.

 

БНР: Според Вас трябва ли да остане дистанционно обучение? Така както завърши учебната година?

 

Ангел Кунчев: Дистанционното обучение е алтернатива и ние при всички случаи ще го имаме предвид. Ще има възможност за такова. Но същевременно си давам сметка, че това не може да продължи безкрайно. Не може децата цяла година да учат дистанционно. Няма как то на 100% да даде същите резултати както нормалното обучение. А и честно казано, ако продължи разпространението на вируса с такива темпове дали те ще бъдат в училище или извън училище, особено за по-големите класове, контактите са налице и разпространението ще продължи.

 

БНР: Това обаче не е ли опасно за тези рискови групи, които имат здравословни проблеми и с които контакт ще имат децата, които ще ходят на училище?

 

Ангел Кунчев: Точно така. Нашите притеснения не са толкова за самите деца. Наистина при тях, при 99% от случаите, е доброкачествено. Те обаче представляват опасност за хората, с които контактуват, най-вече у дома. Семействата трябва да го имат предвид. 

 

Пак казвам.

 

Не искам за момента да казвам: „Да, ще учат нормално всички!“ или „Не, продължаваме с дистанционното обучение!“, защото месец и половина е дълъг период от време. Такова решение ще трябва да вземем, но малко по-късно. 

 

БНР: Кога обаче трябва да бъде взето такова решение?

 

Ангел Кунчев: В началото на септември най-вероятно, в зависимост от ситуацията.

 

Цялото интервю можете да чуете тук.

 

На 22 юли министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че е взето решение учебната година да започне присъствено. Два дни преди това неговата заместничка обясни какви мерки ще се вземат в училищата срещу разпространението на коронавируса и кой ще поеме заплащането на тестовете. В края на юли омбудсманът попита МОН дали имат екшън план срещу COVID-19. На 1 август просветният министър отново имаше изказване по темата. Тогава уточни, че ще се почне присъствено, но училищата трябва да имат готовност за превключване на онлайн обучение. В същия ден бившият премиер Иван Костов помести свой анализ за разпространението на коронавируса у нас, който не е обвързан със старта на учебната година, но алармира, че около 15 септември ще имаме над 42 000 заразени от коронавирус, няма да стигат болнични легла и болниците ще започнат връщат болни, ако не се вземат мерки да се намали разпространението.

 

 

Дискусията около тази новина можете да прочетете във Фейсбук тук.

 

 

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Световният опит при връщане на учениците в училищата по време на пандемията от коронавируса

Министърът на образованието: „Взехме решение учебната година да започне присъствено!“

С какви мерки срещу коронавируса ще започне новата учебна година?

4 модела на обучение през новата учебна година в условията на коронавирус

Ангел Кунчев обясни какви са рисковете от присъствена учебна година

Омбудсманът пита МОН има ли екшън план срещу COVID-19 за новата учебна година 

Учебната година ще започне присъствено, но училищата ще са в готовност да преминат на дистанционно обучение

Иван Костов с хипотеза за ситуацията у нас с коронавируса около 15 септември

Гугъл ще позволи на служителите си да работят от дома си до юли 2021 г. 

Швеция с препоръка да се работи от дома до края на годината

 

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".