Рубрики
Начало » Коронавирус » При положителен антигенен тест вече следва 14-дневна карантина

При положителен антигенен тест вече следва 14-дневна карантина

Бързите антигенни тестове са приравнени с PCR

virus-4937553_640

 

Лицата с положителен антигенен тест щe бъдaт отчитани като потвърдени случаи на СОVID-19 в Единния информационен портал и ще подлежат на 14-дневна изолация, а техните близки контактни лица – на 10-дневна карантина, ред, прилаган и при случаите, потвърдени с PCR тестове.

 

 

Бързите антигенни тестове се добавят като лабораторен критерий в дефиницията за случай на COVID-19, съобщават от здравното министерство. Това става със заповед на здравния министър.

 

Заповед от 22.12.2020

Провеждането на бързи антигенни тестове ще се извършва от лечебни заведения (самостоятелни медико-диагностични лаборатории, медицински и диагностично-консултативни центрове, лечебни заведения за болнична помощ, центрове за спешна медицинска помощ, комплексни онкологични центрове) и РЗИ.

 

Прилагането на бърз антигенен тест следва да се извършва съобразно посочените в заповедта критерии, които включват при болни лица – провеждане в рамките на 5 дни от началото на клиничната картина, а при контактни лица – в рамките на 7 дни от последния контакт със заразен с коронавирус.

 

При лица с наличие на клинични симптоми, отговарящи на критериите за COVID-19 и отрицателен резултат от бърз антигенен тест, следва да се проведе изследване по метода PCR, а при невъзможност да се извърши нов бърз антигенен тест след 2-4 дни.

 

Направените до момента бързи антигенни тестове няма да се включат със задна дата в официалните данни за потвърдените в страната случаи, уточняват от здравното министерство.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".