Рубрики
Начало » Коронавирус » Ще изостави ли Азия стратегията „нулев ковид“?

Ще изостави ли Азия стратегията „нулев ковид“?

 

marina-bay-1435072_640

 

 

Стратегията „нулев ковид“ предостави на азиатските държави, които я подкрепиха, здраве и икономически ползи, но ще стане нестабилна с отварянето на световната икономика, сочи докладът „Преходът на Азия от „нулев ковид““ на The Economist Intelligence Unit. В него се правят прогнози как ще действат Китай, Тайван, Сингапур, Хонконг, Макао, Виетнам, а също така Австралия и Нова Зеландия и дали ще се наложи да загърбят идеята си за премахване на коронавируса от своите територии.

 

Всеки, който следи анализите и прогнозите как ще се развива пандемията, е забелязал, че Европа и Северна Америка заложиха на масовата ваксинация, достигане на колективен имунитет и толериране на определени (дори високи) нива на коронавируса, а част от Азия, Австралия и Нова Зеландия избраха „нулев ковид“, строг локдаун, технологично проследяване на контактните лица, масово тестване, дълги карантини и всичко с цел премахване на коронавируса, вместо да живеят с него.

 

Ползите от нулевия ковид са очевидни за здравето. Броят на смъртните случаи са много по-малко в сравнение с другите държави в света. Управлението на пандемията е по-добро и това среща обществена подкрепа. Проучаване на общественото мнение в Австралия и Нова Зеландия показва силна подкрепа на стратегията.

 

Досега от подхода „нулев ковид“ имаше и икономически ползи в страните, които го приложиха, но според анализаторите вече може да се окаже, че не е стабилен.

 

„Ако останалият свят беше избрал стратегията „нулев ковид“, това може би щеше да е устойчив подход, но в повечето други държави, включително в Северна Америка и Европа, вирусът стана ендемичен и местното население свикна с относително високото му ниво на разпространение. Тъй като тези страни достигат до масова ваксинация и колективен имунитет, премахват ограниченията и облекчават граничния контрол“, пише в доклада.

 

Азиатските градове могат да загубят статута си на бизнес центрове, ако не успеят да либерализират граничния си контрол. Австралия и Нова Зеландия могат да пропуснат съживяването на международните туристически и студентски потоци, смятат анализаторите.

 

Най-голям натиск за промяна на досегашната стратегия „нулев ковид“ ще има върху бизнес центровете като Сингапур, Хонконг, Макао. Те са силно зависими от международния бизнес и туризъм. В Хонконг и в Сингапур има и много чуждестранни работници. Около 30% от населението на Сингапур е със статут за постоянно пребиваване. Големите проблеми ще са за Хонконг и Сингапур, които заради ковид ограниченията не могат да работят пълноценно като бизнес центрове.

 

Върху Австралия и Нова Зеландия също се очаква да има натиск за промяна на курса. При тях е най-вече заради международния туризъм и образование.

 

Прогнозите сочат, че Китай и Тайван най-дълго могат да издържат да поддържат стратегията на „нулев ковид“. При тях има много ниски нива на зависимост от трансгранични потоци от капитали и таланти.

 

Ако се изостави стратегията „нулев ковид“ в азиатските държави, Австралия и Нова Зеландия, това трябва да бъде с плавен преход, предупреждават анализаторите. И най-вече това да върви в синхрон с масовата ваксинация. Очаква се високи нива на ваксинация да бъдат достигнати в тези държави в средата на 2022 г.

 

Хонконг планира да намали до 7 дни изискванията си за карантина за ваксинирани жители, които се завръщат от нискорискови държави.

 

Предупрежнениято на анализаторите е, че ваксинацията няма да намали разпространението на вируса, а намалението на карантината ще увеличи разпространението му на местно ниво. Досега в тези държави се реагираше бързо и строго при случаи на ковид, а ако се откажат от досегашния си подход, ще трябва да са много по-толерантни.

 

Това, което прави впечатление от доклада, е съветът, че ако се тръгне към изоставяне на стратегията за нулев ковид, правителствата трябва да убеждават населението, че е необходимо отваряне на страните. Съвет, който в за някои държави в Европа, а в България с пълна сила, звучи странно. В азиатските държави, Австралия и Нова Зеландия обаче са свикнали да живеят с много ниски нива на случаи на коронавирус, не им пречи това, че няма много туристи или мигранти работници и ще е сложно убеждаването на населението, че е необходимо повторно отваряне.

 

Ниско ниво на ковид, а не нулево – вероятно това ще е новата стратегия

 

Най-вероятно азиатските страни, Австралия и Нова Зеландия ще поемат по пътя на ниските нива на ковид, а не към нулев ковид, прогнозират авторите на доклада.

 

Прогнози се правят през лятото на 2021 г., но в доклада се посочва, че не се очаква изобщо някоя от страните, избрала „нулев ковид“, да се отвори през 2021 г.

 

Поетапно отваряне може да започне да се случва едва в първата половина на 2022 г.

 

Като се има предвид голямата икономическа самостоятелност на Китай, там старт на поетапно отваряне може да се прогнозира чак за средата на 2022 г., а може и да е по-късно, но причините вече са свързани с важни планирани периоди за Китайската комунистическа партия между есента на 2022 г. и пролетта на 2023 г.

 

Всички държави в Азия, избрали стратегията „нулев ковид“, а също Австралия и Нова Зеландия, ще си останат с по-консервативни виждания по отношение на управлението на пандемията в сравнение с действащите политики в Северна Америка и Европа.

 

Азиатските държави, Австралия и Нова Зеландия най-вероятно ще се доверят в един момент на другата стратегия, популярна в района – „ниско ниво на ковид“. Този подход е възприет в момента в Япония и в Южна Корея. Концепцията му приема вероятността коронавирусът да продължи да съществува вместо да бъде елиминиран. Ще се използва обаче опитът от „нулев ковид“ – лесно достъпни тестове, строги насоки за общественото здраве, за да се управлява коронавирусът на ниски нива.

 

Появявата на нови варианти на коронавируса обаче трябва да се отчете при всяка прогноза. Авторите на доклада посочват, че новите по-опасни варианти могат да стопират всякакво отваряне на тези държави през 2021 и 2022 година. Това особено ще зависи от това дали сегашните ваксини могат да се справят с новите варианти. Ако не могат, азиатските държави няма да рискуват и ще запазят досегашните си политики, които следват елиминирането на вируса.

 

Ако азиатските страни, Австралия и Нова Зеландия не се отворят, това ще доводе до многогодишно затваряне, принуждаване да развиват самодостатъчна икономика, ограничаване на глобалните връзки, а може и обтягане на международните отношения, отчитат минусите анализаторите.

 

Темата за коронавируса навлезе в редица сфери и е хубаво да се чуват мнения на световни експерти и да се четат международни анализи. У нас дискусията на масово равнище си остана на твърде елементарно, битово, конспиративно ниво и то ако не с фалшива информация, то обикновено е с много остаряла – в най-добрия случай с данни от пролетта на 2020 г., но най-често с много по-стара или по-скоро прозрения, а не научни доказателства. Препоръчвам ви обаче да следите позициите на двама българи, от които се научава много. Единият е д-р Аспарух Илиев, учен в Швейцария, който споделя ежедневно новини за ваксините. Другият е Георги Маринов, учен от Станфорд, който е защитник на стратегията „нулев ковид“. Двамата често можете да засечете в научни спорове, но уверявам ви, че от тях се черпи още повече информация. Научни статии, преведени на български, можете да следите в „Наука в кризата“. Там пишат млади и доста начетени хора и така лесно и точно може да проследявате новостите около коронавируса.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".