Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и Нидерландия » Бавната ваксинация в ЕС може да доведе до дълъг локдаун, сериозни икономически загуби и политическо недоволство

Бавната ваксинация в ЕС може да доведе до дълъг локдаун, сериозни икономически загуби и политическо недоволство

Бавната ваксинация струва на Нидерландия по 900 милиона евро на седмица

houses-89501_640

 

Целият Европейски съюз трябва да ускори процеса на ваксинация, за да избегне трета вълна от заразяване, по-дълъг локдаун, още по-големи икономически загуби и дори политическо недоволство, особено в страните, където предстоят избори, пише в доклад на застрахователните компании Euler Hermes и Allianz, цитиран от холандските медии. 

 

Бавната ваксинация в Нидерландия може да наложи дълъг локдаун на страната, което да струва на холандската икономика по 900 милиона евро на седмица, предупреждават анализаторите.

 

Членките от Европейски съюз трябва да ускорят процеса по ваксиниране 6 пъти, за да се ваксинира 70% от населението, сочи още докладът на застрахователните компании Euler Hermes и Allianz.

 

„При този процес на ваксиниране стадният имунитет може да бъде достигнат едва в края на 2022 г.„, се казва в доклада.

 

Бързото ваксиниране на рисковите групи в Европейския съюз би довело до по-голямо облекчаване на социалните ограничения без да има натиск върху здравните заведения и по този начин да се позволи по-устойчиво икономическо възстановяване.

 

„Икономическата цена на забавянето се сравнява с цената на ваксините в съотношение четири към едно“, се посочва в доклада.

 

С други думи 1 евро, похарчено за ускорение на ваксинацията (инфраструктура, увеличение на производството на ваксините), може да спести на страните от Европейския съюз четири пъти повече от еврото, похарчено за ваксинация.

 

Към началото на февруари планът за ваксинация на Европейския съюз се изпълняваше с 5 седмици закъснение.

 

Ако темпът на ваксинация се засили, икономиката в страните от Европейския съюз може да си върне нивата преди кризата в средата на следващата година. 

 

Като се има предвид темпът на ваксинация, Европейския съюз трябва да запази ограниченията до средата на 2021 г., за да предотврати трета вълна и трето икономическо „потапяне“.

 

Политическото недоволство ще нарасне вероятно, защото в страни като Израел, Великобритания и САЩ се очаква през втората половина на 2021 г. потреблението да нарасне.

 

Недоволството ще бъде най-видимо в страни, където скоро се провеждат избори, пише още в доклада, цитиран в холандската преса.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".