Рубрики
Начало » Коронавирус » BBC: Как във Франция, Италия, Германия, Испания, Нидерландия и Дания започва новата учебна година?

BBC: Как във Франция, Италия, Германия, Испания, Нидерландия и Дания започва новата учебна година?

 

girl-3718537_640

 

BBC направи обзор на мерките, с които започва новата учебна година в 6 западноевропейски държави.

 

Франция – учителите с маски

Френските ученици се връщат в класните стаи на 1 септември. Мерките са малко по-леки в сравнение с тези през май, когато училищата бяха отворени. Например вече няма да има намаляване на бройката на учениците в клас. Също така дистанцията не е задължителна.

 

Училищата вече няма да са насърчавани различните класове да се смесват, но ще започват и свършват учебните си занятия по различно време.

 

Подовете, чиновете, повърхностите и дръжките, които се докосват често, трябва да се почистват поне веднъж на ден.

 

Италия: Класовете ще са по-малки

Учебната година ще започне на 14 септември. Училищата бяха затворени през март и оттогава не са отваряли.

 

Учениците трябва да са на 1 метър разстояние в класните стаи. Класовете ще са по-малки. Ще бъдат разделени на различни учебни групи. Ще се влиза поетапно в училищата. Ще са отворени и в събота.

 

Всички ще носят маски, а учителите и шлемове. Уроците ще се провеждат на открито или в големи пространства като музеи и театри.

 

Дистанционното обучение ще бъде достъпно за по-големите ученици, които живеят с уязвими членове в домакинството си.

 

Германия: Не докосвайте парапета на стъпбищата

Различните немски провинции вземат различни мерки, но всички препоръчват допълнително почистване и често миене на ръцете. Не трябва да се докосват и парапетите на стъпбищата.

 

За учителите има възможност за безплатно тестване.

 

Учениците са организирани в „кохорти“. Вътре в кохортите няма ограничения за социална дистанция. Всяка кохорта има своя зона на училищните площадки, в гардеробните и в стола.

 

По отношение на маските на различни места е различно. В някои провинции са задължителни, а в други – не. Трети ги гизискват само в коридорите и в общите помещения.

 

Средно училище затвори още първата седмица след отварянето заради положителен тест на учител. Ситуацията в Берлин се превърна в световна новина, тъй като за 2 седмици имаше засегнати над 40 училища, в които се появиха случаи на коронавирус.

 

Испания: Тоалетните ще се почистват 3 пъти на ден

 

Всички ученици трябва да се завърнат в класните стаи през септември.

 

Учениците трябва да се спазва 1,5 метър разстояние. Това не важи за малките деца. При тях ще се работи по метода на „защитените мехурчета“ от 15-20 души.

 

Училищата трябва да имат максимално повече занятия навън. Също трябва да се влиза и излиза от сградите по различно време. Междучасията също ще са различни.

 

Маските ще са задължителни за деца над 6-годишна възраст в училищните автобуси. Ще се изискват и когато не може да се спазва разстояние от 1,5 метър с изключение на учениците в „защитените мехурчета“.

 

Училищните съоръжения ще се почистват поне веднъж на ден, а тоалетните – три пъти на ден.

Нидерландия: Климатиците трябва да се проверят

В Нидерландия и началните, и средните училища ще осигурят пълен брой на учебните часове на всички ученици.

 

От присъствено обучение обаче са освободени всички ученици, при които или те, или член на семейството им са в риск.

 

Маските в училищата не са задължителни, макар че някои са помолили децата да носят.

 

Училищата трябва да проверят вентилационните си системи и да гарантират, че работят правилно, за да се помогне за ограничаване на коронавируса.

Дания: пионер в отварянето на училищата 

 

Дания и Норвегия бяха първите държави в Европа, които отвориха началните си училища малко след затварянето заради пандемията. В Дания това стана в средата на април. След това от 18 май в класните стаи влязоха и учениците между 12-16-годишна възраст.

 

Другите държави внимателно следяха примера на Дания и приеха много от мерките им: поетапно пристигане на училище, миене на ръцете, почистване през целия ден. Децата са в малки групи и с възможно най-малък контакт с други хора.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".