Рубрики
Начало » Коронавирус » За неносене на маска в клас може да последва дори изключване от училище в Германия

За неносене на маска в клас може да последва дори изключване от училище в Германия

 

mask-5246910_640

 

Носенето на маски в класните стаи и по време на междучасията е задължително за всички учители и ученици от 5 клас нагоре в училищата в германската федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, пишат медиите, цитирани и в българските издания.

 

Маските може да бъдат махани само от преподавателите, при това за кратко време. Това може да се случи само, когато се обърнат към класа, заставайки до дъската, за да има достатъчно разстояние от децата.

 

Наказанията за неспазващите правилата за носене на маски варират от мъмрене до изключване от училище при повторни нарушения.

 

Информативен коментар от дама, поместен на Фейсбук страницата Данибон:

 

Различните провинции определят различни правила в зависимост от нивата на риск, т.е. броят заразени лица в областта.

В много провинции, напр. Хесен, Тюрингия и др., изискването за маска се прилага само в междучасията, когато децата са в коридорите, общите помещения и двора, където се счита, че не биха спазвали правилата за дистанция.Тъй като са деца.

Часовете се организират в различно време, като целта е в почивките да няма струпване на няколко класа едновременно.

Учениците в основните училища не трябва да носят маска в клас.

Но в Германия класовете се състоят от по 15-16 деца, рядко достигат 20-22. Когато класовете са толкова големи, разделят ги на две групи за да могат да осигурят необходимото разстояние по време на часовете.

Маските не са изискване в музикалните училища, където са въведени други хигиенни мерки. Нито в спортните.

Целта на всяка провинция е да възстанови нормалния училищен живот при спадване на всички мерки, като нивата на риск непрекъснато се оценяват, в съответствие на което се променят и мерките.

В случай на зараза се затваря цялото училище.

 

 

И още една информация:

 

Класове от 15-16 деца почти не съществуват. Поне при нас в Баден-Вюртемберг. Може да достигне до 31. Чак тогава се образува нова паралелка.

Неносенето на маски по време на час още не е сигурно и е в процес на обсъждане, дали да се въведе. Разделянето на класовете беше през учебната година до юли месец. От септември ще се преподава нормално с цели класове.

Също нямам информация, дали ще се затваря цялото училище. Възможно е само определени класове и преподаватели.

 

 

Цялата дискусия – четете тук.

 

източници: Сега, Труд

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".