Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и Нидерландия » България е предпоследна по ваксинация в ЕС

България е предпоследна по ваксинация в ЕС

Нидерландия, въпреки късния старт, вече е 4-та

imageedit_71_7162215297

 

България е предпоследна в класацията по ваксинация в ЕС, сочат данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към 28 февруари 2021 г. У нас са ваксинирани само 2,9% от населението ни. Последна е Латвия с 2,8%.

 

Интересно е, че Нидерландия, която стартира много по-късно от другите европейски държави и беше дълго критикувана за бавната ваксинация, вече заема 4 място в ЕС, отбелязват холандските медии. Според данните 7% от населението на страната е ваксинирано.

 

Първенец е Малта с 10,1% ваксинирани. На второ място е Дания с 8,8%. На трето място е Финландия със 7,7%.

 

В Германия ваксинираните са 5,6%. Във Франция – 5,1%.

 

В Гърция – 6.1%. В Румъния – 4,9%

 

Цялата класация можете да видите тук.

 

Великобритания е безспорен лидер в Европа по отношение на ваксинацията срещу коронавирус, но не е включена в тази класация, тъй като вече не е част от ЕС. Над 20 милиона души във Великобритания вече са получили първата си инжекция, а около 800 000 са получили втората си доза. Това означава, че над една трета от британците са поне частично имунизирани срещу коронавируса, пишат холандските медии.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".