Рубрики
Начало » Коронавирус » Как точно си представяте учители, обикалящи от стая в стая? Биоложката влачи скелета!

Как точно си представяте учители, обикалящи от стая в стая? Биоложката влачи скелета!

 

biology-573022_640

 

 

В дискусията във Фейсбук страницата на Данибон има прекрасни коментари от учители и родители. Опитвам се им да дам допълнителна гласност, защото са интересни позиции, които трябва да се имат предвид.

 

Помествам мнение на преподавател от гимназия, който анализира предложения вариант учителите да обикалят по стаите, а учениците да са си само в класната стая. Също предлага и вариант как може да се преподава едновременно присъствено на учениците в училище и на тези, избрали дистанционно обучение.

 

 

Учител с много добро предложение

 

 

Преподавам в гимназия и мисля, че нещата не са толкова безнадеждни, колкото ни се струва на пръв поглед. Но за тази цел отговорните органи трябва да преосмислят част от предложенията си.

 

1. Идеята всеки клас да стои само в една стая е убийствена. На практика това означава, че в продължение на 6-7 часа въпросната стая няма да може да бъде дезинфекцирана и проветрявана ефективно.

 

2. Как точно си представяте учители, обикалящи от стая в стая? Биоложката влачи скелета, натоварен със стъкленици и други помощни материали, химичката тътре куфар с епруветки, географът натоварен с карти като родопски катър и т.н.

 

3. Една седмица половината клас на училище, следващата седмица – другата половина. Това звучи като седмица на училище, седмица – във ваканция. А материалът, преподаван първата седмица се повтаря през втората, защото онлайн хлапетата са се скатавали и нищо не са разбрали.

 

4. Лично аз бих препоръчала следната схема:

 

– Всеки учител си стои в кабинета. Учителското място се отделя с плексиглас от децата, за да не се налага да се носят маски в клас.

 

- Родители, които не желаят децата им да присъстват в училище и могат да поемат отговорността да се грижат за тях у дома, имат право да го направят. И без друго родителите „за“ и „против“ присъственото обучение са приблизително 50/50.

 

- Учителското място е оборудвано с компютър, тонколони и камера, така че домашно обучаващите се присъстват виртуално в час.

 

– Всеки учител ще има възможност да дезинфекцира и проветрява кабинета си между часовете, а учениците носят маски само в коридора, докато се придвижват от кабинет в кабинет.

 

 

Благодаря за интересната позиция!

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".