Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID и образование » „Родители за безопасно образование“ по БНР: „Училищата трябва да останат затворени“

„Родители за безопасно образование“ по БНР: „Училищата трябва да останат затворени“

 

23 SU 5

„Категоричната ни позиция е, че училищата трябва да останат затворени. Те са само физически затворени, а обучението е в електронна среда“, изказа позицията на „Родители за безопасно образование“ Цветина Петрова по БНР. „Обучението в електронна среда е едно от най-добрите в Европа“, допълни тя.

 

Училищата трябва да останат затворени, защото те са едни от главните разпространители на вируса. И има нещо много важно. Редица авторитетни изследвания, публикувани в научни издания, доказват, че действително училищата са основен разпространител.

Голяма част от децата преминават през вируса безсимптномно, но те са заразни за своите родители, за своите баби и дядовци. Този фактор трябва да се отчете задължително.

 

От „Родителите за безопасно образование“ не са съгласни с твърдението, че децата стоят затворени вкъщи и обърнаха внимание, че те имат възможност да излизат, да се разхождат.

 

Никой не е затворил децата вкъщи. Децата могат да излизат, да спортуват, да се разхождат навън с родителите си, с хората, с които живеят – братя, сестри. Те дори не стоят вкъщи, а излизат с приятелите си навън, забавляват се.“

 

Цветина Петрова смята, че всички трябва да следим какво се случва в момента в Европа покрай опасенията от британския щам:

 

Виждате какво се случва в Европа. Европа призовава към локдаун.

 

От „Родители за безопасно образование“ са научили, че в училищата се разпространяват анкети сред учителите дали искат да се върнат присъствено в училище. От неформалната организация подчертават, че решение дали да има присъствено обучение в тази обстановка трябва да се взема от здравните експерти, а не от МОН.

 

Цялото интервю чуйте тук.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".