Рубрики
Начало » Коронавирус » COVID геополитика » Богатите държави първи ще ваксинират населението си и ще си върнат нормалния живот през март 2022 г.

Богатите държави първи ще ваксинират населението си и ще си върнат нормалния живот през март 2022 г.

България, като член на ЕС, е сред богатите държави

imageedit_10_2935280479

 

Богатите държави ще бъдат първите, които ще ваксинират своето население, сочи прогноза на The Economist Intelligence Unit. Това ще стане до края на 2021 г., а норманият живот ще се възвърне при тях през март 2022 г. Сред тези държави са членките в Европейския съюз, Великобритания, САЩ. Сред тях е посочена и България.

 

Тези страни се очаква да имунизират своите приоритетни групи (възрастни хора, хора със заболявания, здравни работници) до края на март. Други богати страни ще го направят до края на юни.

 

В средата на 2021 г. се очаква да е началото на подобряването на глобалните икономически перспективи. По-осезаемо ще бъде през третото и четвъртото тримесечие на тази година.

 

Животът обаче все още няма да се нормализира. Очаква се това да стане след като бъде ваксинирана по-голяма част от населението – около средата на 2022 г.

 

България, като член на Европейския съюз, е посочена сред богатите държави, които ще се справят първи с ваксинацията и най-бързо ще започнат да се подобряват икономически. Очаква се ваксинацията на по-голяма част от населението в богатите държави да е към края на 2021 г. Връщането към нормалния живот да е през март 2022 г.

 

Дипломацията ще играе изключително важна роля при определяне на това кои държави да получат първо ваксини.

 

В началото на 2021 г. три ваксини са широко разпространени. Това са на Pfizer (САЩ) -BioNTech (Германия), Moderna (САЩ) и AstraZeneca-Оксфордския университет (Обединеното кралство).

 

Русия и Китай ще използват своите ваксини, за да разпространят своите интереси, сочи докладът на The Economist Intelligence Unit. Те се разпространяват в други държави – например в Египет. Това ще насърчи през тази година и след това така наречената „дипломация с ваксини“ на Русия и Китай, които се опитват да укрепят глобалния си статут чрез доставки, пише в прогнозата.

 

Сред първата група, които ще се справят с ваксинацията, са богатите и някои малки държави, осигурили си бързо ваксини за населението. Това са членовете на Европейския съюз, САЩ, Великобритания, Швейцария, Израел, Обединените арабски емирства, Хонконг, Сингапур. Ваксинацията е в тези държави започна, но масовото ваксиниране ще отнеме време – до края на 2021 г. Най-големият проблем е производството на ваксини. Ако всичко върви по план жителите на тези държави ще си върнат нормалния живот през март 2022 г.

 

Русия, Канада, Япония, Австралия, Турция, Норвегия, Южна Африка, Саудитска Арабия, Мексико, Бразилия, Аржентина, Перу попадат във втората група държави, които ще успеят да ваксинират населението си до средата на 2022 г. Връщане към нормалния живот се очаква към юни 2022 г.

 

Китай и Индия са в третата категория заедно със средно богати държави. Там попадат още Казахстан, Монголия, Египет, Беларус, Западните Балкани (Сърбия, Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Косово,. Те ще успеят да се ваксинират до края на 2022 г. Нормалният живот ще се възвърне евентуално през януари 2023 г. Китай и Индия са специфичен случай, отбелязват в доклада. Те са разработи дори свои ваксини, но големият брой на населението им ще ги забави при ваксинацията.

 

В четвъртата група попадат някои средно богати държави и всички бедни държави. Тук са Украйна, Молдова, някои държави от Азия и Южна Америка и повечето африкански държави. Те разчитат за ваксини на COVAX –  инициатива, ръководена от СЗО. Ще успеят да ваксинират населението си най-рано в началото на 2023 г. Нормалният живот ще се завърне през януари 2024 г., сочи прогнозата в доклада на The Economist Intelligence Unit.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".