Рубрики
Начало » Коронавирус » Богдан Кирилов издаде заповед за блокиране на наличните количества от ваксината на АстраЗенека

Богдан Кирилов издаде заповед за блокиране на наличните количества от ваксината на АстраЗенека

МЗ: Временно се преустановява имунизацията срещу COVID-19 с ваксината на АстраЗенека

 

stop-3077813_1280

 

Да бъдат блокирани наличните в страната количества от ваксината срещу COVID-19 с производител AstraZeneca. Това разпореди изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов със своя заповед, издадена днес, 12 март, съобщи здравното министерство.

 

Заповедта е във връзка с получена информация, в периода 8-12 март т. г., за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/.

 

Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес, 12 март, за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март.

 

По информация на медиите жена е починала след вчерашна ваксинация с АстраЗенека. Министърът на здравеопазването е в Пловдив във връзка със случая. „Към момента няма доказана връзка между кончината и ваксината“, заяви Костадин Ангелов. Жената е на 57 години от с. Йоаким Груево. Ваксинирана е в Стамболийски, съобщава „24 часа“. 

 

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

 

В срок до 24 часа AstraZeneca – България и „БулБио – НЦЗПБ“ чрез регионалните здравни инспекции в страната трябва да разпоредят на всички лица, на които са доставени количества от ваксината, да преустановят употребата ѝ.

За Данибон

"Данибон" е личен сайт, създаден е през 2010 година от журналистката Йорданка Бонева-Благоева. Мотото на "Данибон" е: "Ценно е да знаеш!".